Mustafa Abdeljalil anunţă alegeri în opt luni şi judecarea lui Muammar Kadhafi în Libia

Mustafa Abdeljalil, liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor libieni, a declarat că în Libia vor fi organizate alegeri în opt luni, potrivit unui interviu publicat miercuri de cotidianul italian La Repubblica.

591 afișări
Imaginea articolului Mustafa Abdeljalil anunţă alegeri în opt luni şi judecarea lui Muammar Kadhafi în Libia

Mustafa Abdeljalil anunţă alegeri în opt luni şi judecarea lui Muammar Kadhafi în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În opt luni vor avea loc alegeri legislative (...) şi prezidenţiale. Vrem un Guvern democratic şi o Constituţie dreaptă. Mai ales, nu vrem să fim mai izolaţi de lume decât am fost până în prezent", a afirmat el.

"«Noua Libie» trebuie să fie o ţară diferită de trecut şi fondată pe principiile libertăţii, egalităţii şi fraternităţii", a subliniat el.

În ceea ce priveşte soarta lui Muammar Kadhafi, "opinia dominantă printre membrii CNT este ca acesta şi banda lui să fie judecaţi în Libia", a declarat el. "În cadrul unui proces echitabil, dar care trebuie să aibă loc în Libia", a insistat el.

"Pentru aceasta, vrem să fie capturaţi în viaţă şi trataţi diferit faţă de modul în care colonelul îşi trata adversarii. El va rămâne în memorie doar pentru crimele, arestările şi asasinatele politice pe care le-a comis", precizează el.

"Epoca lui Kadhafi s-a încheiat, chiar dacă totul se va sfârşi doar cu capturarea sa şi condamnarea lui pentru crimele pe care le-a comis", explică el. "Mai sunt încă zone de rezistenţă în oraş (Tripoli) şi o mare concetrare de trupe în regiunea Sirt, fieful istoric al liderului", adaugă el.

Întrebat despre atitudinea CNT faţă de alte ţări, liderul consiliului a răspuns: "Vreau să confirm că noua Libie va avea relaţii puternice cu celelalte ţări, fondate pe respect reciproc şi cooperare. Vom fi un membru activ al comunităţii internaţionale şi vom respecta toate tratatele semnate în trecut".

"În plus, ne vom asigura că ţara respectă drepturile omului şi statul de drept şi că va contribui la stabilizarea păcii şi la securitatea internaţională", afirmă el.

"Libia de după Kadhafi va avea relaţii speciale cu ţările care au susţinut lupta noastră de eliberare de la început. Printre acestea figurează, evident, Italia", precizează el.

Şeful Guvernului italian Silvio Berlusconi urmează să aibă o întrevedere, joi, la Milano cu numărul doi al rebeliunii libiene, Mahmoud Jibril.

Luni, Berlusconi i-a cerut colonelului Kadhafi, cu care avea relaţii privilegiate, să se predea pentru a-şi "scuti poporul de noi suferinţe".

Până la începutul insurecţiei, la jumătatea lui februarie, Italia, fostă putere colonială în Libia, a fost principalul partener comercial al Tripoli şi unul dintre principalii investitori cu o prezenţă puternică a grupului ENI, primul producător străin de petrol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici