New York Times: Agenţi israelieni au depistat activităţi cibernetice ruse în sistemele serviciilor secrete din SUA

Agenţi ai serviciilor secrete israeliene au depistat hackeri angajaţi de instituţii guvernamentale ruse care căutau numele codificate ale programelor americane de spionaj, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

3797 afișări
Imaginea articolului New York Times: Agenţi israelieni au depistat activităţi cibernetice ruse în sistemele serviciilor secrete din SUA

NYT: Agenţi israelieni au depistat activităţi cibernetice ruse în sistemele serviciilor secrete din SUA

Într-o acţiune depistată în urmă cu peste doi ani, hackeri ruşi au utilizat un instrument improvizat de căutare, un antivirus produs de compania rusă Kaspersky Lab, folosit de aproximativ 400 de milioane de oameni în întreaga lume, inclusiv de zeci de agenţii guvernamentale americane, scrie publicaţia The New York Times într-un articol intitulat "Cum a depistat Israelul hackeri ruşi căutând secrete americane".

Agenţii israelieni, care accesaseră la rândul lor reţeaua companiei Kaspersky, au alertat Statele Unite în legătură cu ampla intruziune rusă, care până acum nu a fost dezvăluită, conducând luna trecută la decizia eliminării softurilor antivirus Kaspersky din sistemele informatice ale instituţiilor guvernamentale americane.

Operaţiunea rusă, descrisă de mai mulţi oficiali, a reuşit sustragerea unor documente clasificate de la un angajat al Agenţiei americane pentru Siguranţă Naţională (NSA) care le păstra în mod inadecvat în calculatorul de acasă, dotat cu un antivirus Kaspersky. Nu se ştie public ce au mai reuşit să sustragă din agenţii guvernamentale americane hackerii ruşi care transformaseră software-ul Kaspersky într-un motor online pentru căutarea de informaţii sensibile.

Actualii şi foştii oficiali care au oferit informaţii despre acest caz au dorit să păstreze anonimatul, dat fiind că sunt informaţii clasificate. Agenţia americană pentru Siguranţă Naţională (NSA) şi Casa Albă au refuzat să facă vreun comentariu pe tema acestui articol, precizează cotidianul The New York Times. Poziţii similare au adoptat Ambasada Israelului în SUA şi Ambasada Rusiei.

Săptămâna trecută, publicaţia The Wall Street Journal a relatat că hackeri ruşi au sustras informaţii clasificate de la un colaborator al NSA.

Kaspersky Lab neagă orice implicare în activităţi de spionaj cibernetic

Compania rusă Kaspersky Lab, specializată în sisteme de securitate informatică, a transmis miercuri că nu este implicată în niciun fel în presupusele activităţi ale unor hackeri angajaţi de instituţii ruse pentru a accesa sisteme cibernetice ale serviciilor secrete americane.

"În contextul în care integritatea produselor noastre este fundamentală pentru afacerile noastre, Kaspersky Lab remediază orice vulnerabilităţi pe care le identifică sau care sunt semnalate", se arată într-un comunicat al companiei citat de BBC News online.

"Kaspersky Lab reiterează intenţia de a colabora cu autorităţile americane pentru a fi depăşite toate preocupările referitoare la produse şi sisteme; de asemenea, cerem cu respect orice informaţie relevantă şi verificabilă care să permită companiei să iniţieze propria investigaţie", precizează compania, dând asigurări că nu a ajutat niciodată şi nu va ajuta instituţii guvernamentale în activităţi de spionaj cibernetic.

Agenţi ai serviciilor secrete israeliene au depistat hackeri angajaţi de instituţii guvernamentale ruse care căutau numele codificate ale programelor americane de spionaj. Într-o acţiune depistată în urmă cu peste doi ani, hackeri ruşi au utilizat un instrument improvizat de căutare, un antivirus produs de compania rusă Kaspersky Lab, folosit de aproximativ 400 de milioane de oameni în întreaga lume, inclusiv de zeci de agenţii guvernamentale americane, scrie publicaţia The New York Times.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici