Nominalizarea lui Leon Panetta la conducerea Pentagonului, aprobată în Senatul american

Nominalizarea lui Leon Panetta, în vârstă de 72 de ani, la conducerea Pentagonului a fost confirmată marţi de Senat, unde succesele sale ca director al CIA au fost salutate unanim, dar provocări importante îl aşteaptă în continuare, mai ales în Afganistan şi Libia.

145 afișări
Imaginea articolului Nominalizarea lui Leon Panetta la conducerea Pentagonului, aprobată în Senatul american

Nominalizarea lui Leon Panetta la conducerea Pentagonului, aprobată în Senatul american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 100 de membri ai Senatului american au aprobat nominalizarea lui Panetta, o unanimitate rară pentru un membru al administraţiei federale. Senatorii au salutat în special rolul său în urmărirea şi eliminarea lui Osama ben Laden, ucis de un comando american în Pakistan, în mai.

"Nominalizarea lui Leon Panetta ca secretar al Apărării este judicioasă şi serioasă", a apreciat senatorul Carl Levin, preşedintele comisiei pentru Apărare.

John McCain, republicanul cu cel mai înalt rang în comisia pentru Apărare, a apreciat că "în calitate de director al CIA, Panetta a demonstrat că are experienţă şi capacitatea de a face în aşa fel încât (SUA) să îşi atingă obiectivele în cele trei conflicte în care sunt implicate forţele americane: Irak, Afganistan şi Libia".

Preşedintele Barack Obama a anunţat la sfârşitul lui aprilie nominalizarea lui Panetta. Acesta din urmă a fost apoi audiat de comisia pentru Apărare din Senat, în vederea confirmării.

El s-a pronunţat pentru o retragere "semnificativă" din Afganistan în iulie, spre deosebire de Robert Gates, favorabil mai degrabă unei retrageri "modeste" de 3.000 până la 5.000 de militari.

Obama va anunţa miercuri seara planul său pentru primele retrageri ale trupelor americane. Acest plan ar urma să se refere la 10.000 de persoane, în două etape, înainte de sfârşitul anului, potrivit unui oficial american care s-a exprimat marţi sub acoperirea anonimatului.

Îi va reveni deci lui Panetta misiunea de a gestiona aceste retrageri, precum şi restul operaţiunilor în Afganistan. Statele Unite dispun în prezent de 99.000 de militari în Afganistan, alături de 47.000 de soldaţi ai NATO, potrivit Pentagonului.

Administraţia prevede transferul de responsabilitate privind securitatea pe teren către Guvernul afgan în 2014.

Panetta va trebui, de asemenea, să gestioneze intervenţa militară americană în Libia, începută în martie. Potrivit Washingtonului, Statele Unite nu au decât un rol de "susţinere" pe lângă NATO în bombardamente şi alte operaţiuni de informaţii.

Dar administraţia Obama se confruntă cu o frondă în Congres, unde numeroşi congresmeni sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi înainte de declanşarea operaţiunilor. Iar intervenţia devine din ce în ce mai nepopulară, cu şase americani din zece care i se opun, potrivit unui sondaj realizat de CBS.

În afară de Afganistan şi Libia, rolul lui Panetta va fi de a supraveghea reducerile bugetare care trebuie aplicate Pentagonului, în plină dezbatere în Congres cu privire la datoria record şi deficitul american.

Generalul David Petraeus, desemnat de Barack Obama pentru a-l înlocui pe Panetta la conducerea CIA, va fi audiat de comisia pentru Serviciile de Informaţii din Senat joi.

Considerat artizanul strategiei câştigătoare a Statelor Unite în Irak, Petraeus, în prezent comandantul trupelor NATO în Afganistan, este o persoană respectată atât în tabăra de stânga, cât şi în cea de dreapta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici