Norul radioactiv din Japonia va ajunge şi în Germania. Autorităţile susţin că nu prezintă riscuri pentru sănătate

Ministerul german al Mediului a anunţat, miercuri, că particulele radioactive din Japonia, care vor ajunge şi în Germania, nu prezintă "niciun risc pentru sănătate", în timp ce Institutul francez pentru radioprotecţie şi siguranţă nucleară susţine că nivelul de radiaţiilor este infim, relatează AFP.

64 afişări
Imaginea articolului Norul radioactiv din Japonia va ajunge şi în Germania. Autorităţile susţin că nu prezintă riscuri pentru sănătate

Norul radioactiv din Japonia va ajunge şi în Germania. Autorităţile susţin că nu prezintă riscuri pentru sănătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Urme de substanţe radioactive venite din Japonia ar putea fidepistate în aer în următoarele zile în Germania (... dar)consecinţele asupra sănătăţii populaţiei noastre pot fi totuşiexcluse", scrie ministerul într-un comunicat.

"Din ceea ce ştim în prezent, valorile vor rămâne cu mult subnivelul concentraţiei care ar fi îngrijorătoare pentru sănătate.Mai precis, o contaminare a produselor alimentare poate fi exclusăcu o probabilitate aproape de certitudine", adaugă el.

Ministerul nu precizează când vor putea fi măsurate înGermania primele particule radioactive provenite de la centralaFukushima.

Serviciul naţional de meteorologie, Deutsche Wetterdienst (DWD),are misiunea de a supraveghea nivelul de radiaţii dinatmosferă.

Biroul federal pentru protecţia împotriva radiaţiilor dispune deo reţea de 1.800 de captoare la sol care măsoară în timp realnivelul de radioactivitate în mediul german, detaliazăministerul.

Totodată, Institutul francez pentru radioprotecţie şisiguranţă nucleară (IRSN) a declarat că primele valori aleradioactivităţii norului care a ajuns miercuri deasupra Europeiurmează să fie cunoscute abia peste câteva zile, având în vederenivelul de radioactivitate infim aşteptat.

Norul ar trebui să ajungă mai întâi în Scandinavia, după care vacoborî spre Europa de Vest şi Centrală, îndreptându-se apoi cătrenordul Africii, potrivit unei hărţi a IRSN care urmăreşte"dispersarea" norului din Japonia.

În Franţa, Autoritatea pentru siguranţă nucleară (ASN)reiterează de mai multe zile că particulele radioactive căzute vorrămâne "la niveluri extrem de scăzute" şi nu vor avea "nicioconsecinţă" asupra sănătăţii.

"Va fi un fenomen gradual. Potrivit simulărilor efectuate deMeteo France, elementele radioactive ar putea începe să apară deastăzi (miercuri) şi vor persista câteva zile, chiar mai multesăptămâni", a explicat Didier Champion, director de mediu laIRSN.

Dar dovada ajungerii particulelor emise de la centrala japonezăFukushima şi nivelul de radioactivitate nu vor fi cunoscute înaintede câteva zile, a adăugat el.

Din cauza acestui nivel de radioactivitate scăzut,"sensibilitatea sistemelor de detecţie în timp real esteinsuficient pentru a sesiza fenomenul", explică Champion.

Va trebui, deci, să se recurgă la dispozitive care pompează timpde mai multe zile până la 700 de metri cubi de aer pe oră cu filtrespeciale, "capabile să atingă limite de detecţie foarte scăzute",care vor fi ulterior analizate în laborator, a explicat el.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici