O navă dislocată de tsunamiul din Japonia se îndreaptă spre Alaska

O navă japoneză părăsită, dislocată de tsunamiul uriaş care a devastat anul trecut Japonia, se află în derivă şi se îndreaptă spre Alaska, a anunţat Paza de Coastă americană.

296 afișări
Imaginea articolului O navă dislocată de tsunamiul din Japonia se îndreaptă spre Alaska

O navă dislocată de tsunamiul din Japonia se îndreaptă spre Alaska (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Vasul de pescuit creveţi plutea încet înspre nord-vest, în Golful Alaska, aflându-se la aproximativ 125 de mile (peste 200 de kilometri) vest de cel mai apropiat ţărm, şi anume Insula Forrester, în apropiere de Strâmtoarea Dixon, un coridor de transport maritim care separă jurisdicţiile americană şi canadiană, relatează Daily Express în ediţia electronică de marţi. Epava se îndreaptă către oraşul Sitka din sud-estul Alaskăi, situat la aproximativ 170 de mile (peste 270 de kilometri) nord, şi înaintează cu o viteză de aproximativ o milă pe oră, a declarat David Mosley, purtătorul de cuvânt al Pazei de Coastă.

Nu există nicio îngrijorare imediată cu privire la comunitatea de aproximativ 9.000 de locuitori. Mosley a declarat că oraşul reprezintă doar un punct de reper în acest moment, curenţii putând să îşi schimbe direcţia în orice moment. "Principala noastră grijă vizează traficul maritim", a subliniat el. "Încercăm să minimizăm orice eventuale probleme de siguranţă, alertând vasele. Nu ne dorim ca vreo navă să intre în coliziune" cu epava, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un avion C-130 aparţinând Pazei de Coastă a fost trimis spre nava japoneză, pentru a stabili exact locul în care se află. Vasul se află în derivă de când a fost dislocat de un tsunami, cauzat de un cutremur cu magnitudinea 9, înregistrat în nord-vestul Japoniei anul trecut. Aproximativ cinci milioane de tone de resturi au fost antrenate în ocean de valul uriaş. Nava a fost identificată ca provenind din Hokkaido.

În afară de traficul maritim, autorităţile sunt îngrijorate şi în legătură cu impactul navei asupra mediului marin, după o derivă de peste un an. Încărcătura vasului este necunoscută şi nu se ştie nici dacă acesta are carburant la bord. Potrivit lui Mosley, nava, al cărei nume este Ryou-Un Maru, are o lungime de aproximativ 60 de metri. Oficialii studiază diverse opţiuni de intervenţie, putând să o remorcheze spre larg sau spre ţărm.

Cutremurul din Japonia a provocat una dintre cele mai grave crize nucleare de după accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986. Însă oficiali din domeniul sănătăţii şi mediului din Alaska au declarat că nu există motive de îngrijorare cu privire la sosirea la ţărm a unor resturi contaminate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici