Obama reevaluează relaţiile SUA cu Israelul după declaraţiile provocatoare ale lui Netanyahu

Preşedintele american Barack Obama i-a transmis lui Benjamin Netanyahu că Statele Unite "reevaluează" aspecte ale relaţiei lor cu Israelul, în urma declaraţiilor provocatoare pe care premierul israelian în exerciţiu le-a făcut înaintea alegerilor legislative anticipate de marţi, relatează CNN.

1646 afișări
Imaginea articolului Obama reevaluează relaţiile SUA cu Israelul după declaraţiile provocatoare ale lui Netanyahu

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apelul telefonic de joi în cursul căruia şeful statului american i-a transmis acest lucru a fost prezentat ca mesaj de felicitare pentru victoria pe care Netanyahu a obţinut-o marţi, însă constituie totodată un avertisment dur după ce premierul în exerciţiu a declarat că se opune creării statului Palestina în ultimele două zile de campanie.

"Preşedintele i-a spus premierului că este necesar să ne reevaluăm opţiunile, în urma noii poziţii şi comentariilor pe care acesta le-a făcut cu privire la soluţia cu două state", a declarat un oficial de la Casa Albă, potrivit CNN.

Obama a subliniat în timpul convorbirii asupra "angajamentului de lungă durată faţă de soluţia cu două state" al Washintonului, potrivit unui comunicat emis de către Casa Albă.

De altfel, Netanyahu a părut să retracteze joi dezavuarea soluţiei cu două state, într-un efort de a obţine voturile extremei dreapte, după ce sondajele de opinie publicate înainte de scrutin arătau că pierdea teren în faţa opoziţiei.

Oficiali americani declaraseră deja că aşteaptă să vadă dacă Netanyahu avea să menţină, în perioada în care urmează să încerce formeze o coaliţie guvernamentală, comentariile prin care a respins existenţa unui stat palestinian.

I-au luat două zile să-şi schimbe poziţia la o sută optzeci de grade, comentează CNN.

"Nu vreau o soluţie cu un stat. Vreau o soluţie paşnică, durabilă, cu două state", a declarat Netanyahu joi, într-un interviu pentru MSNBC. "Nu mi-am schimbat politica", a adăugat el.

Înainte de convorbirea dintre Obama şi Netanyahu, secretarul de presă al Casei Albe Josh Earnest aproape că a anunţat că reevaluarea Statelor Unite include susţinerea unei rezoluţii ONU privind crearea unui stat palestinian. Israelul se opune rezoluţiei, însă oficiali americani au sugerat că aceasta este una dintre posibilităţi, în urma declaraţiilor provocatoare ale lui Netanyahu.

Întrebat luni de site-ul israelian de ştiri NRG dacă respinge crearea unui stat palestinian în timp ce este el premier, Netanyahu a răspuns "într-adevăr". El a denunţat ideea creării unui asemenea stat, invocând provocări în domeniul securităţii la adresa Israelului.

Comentariile pe care Netanyahu le-a făcut luni au fost percepute ca un element-cheie în victoria pe care a obţinut-o marţi, însă ele au provocat "îngrijorări semnificative" unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei americane, care au denunţat respingerea soluţiei cu două state drept o piedică importantă în relaţiile americano-israeliene şi contravenind politicii americane în acest sens, vechi de peste un deceniu.

Netanyahu a spus joi că afirmaţiile sale reprezentau un reflex al evoluţiei condiţiilor de partea palestiniană, referindu-se la pactul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas de a forma un guvern de uniune cu Hamasul, pe care Israelul, Statele Unite şi majoritatea ţărilor europene o consideră o organizaţie teroristă. El apreciat că este sarcina liderilor palestinieni să creeze condiţii favorabile păcii.

"Vorbesc despre ceea ce este realizabil şi ceea ce nu este realizabil", a spus Netanyahu joi. "Dacă se vrea pacea, atunci conducerea palestiniană trebuie să renunţe la pactul cu Hamasul şi să se angajeze în negocieri reale cu Israelul", a adăugat el.

El a mai declarat că susţine aceleaşi condiţii, în vederea negocierii unei păci pe termen lung, pe care le-a prezentat în 2009, şi anume un stat palestinian demilitarizat, a cărui conducere să recunoască Israelul ca "stat evreu".

Netanyahu pare că retractează şi altă afirmaţie controversată pe care a făcut-o în campania electrotală. Premierul în exerciţiu şi-a îndemnat susţinătorii să iasă la urne pentru a contracara votul alegătorilor israelieni arabi, despre care a afirmat că se reped la urne "în turmă".

Earnest a declarat joi că aceste comentarii "erodează valori care sunt esenţiale" relaţiei dintre Statele Unite şi Israel.

"Nu am încercat să suprim votul. Îi îndemnam pe alegătorii noştri să vină la urne", a spus Netanyahu. "Sunt foarte mândru să fiu premierul tuturor cetăţenilor israelieni", a continuat el. Premierul în exerciţiu a adăugat că a beneficiat de susţinerea "câtorva alegători arabi", insistând asupra faptului că în Israel a avut loc un scrutin "liber şi corect" şi apreciind că acesta nu este un tocmai un "lucru obişnuit" în restul Orientului Mijlociu.

Însă premierul israelian în exerciţiu a ridicat din umeri în privinţa critcilor administraţiei Obama. El a insistat asupra "legăturii de nezdruncinat" dintre Israel şi Statele Unite şi a minimalizat tensiunile din relaţia sa cu administraţia Obama. "America nu are alt aliat mai mare ca Israelul, iar Israelul nu are alt aliat mai mare ca Statele Unite", a spus el, adăugând "vom coopera. Este necesar".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici