Oficial ucrainean: Ungaria contribuie la politica Rusiei privind distrugerea NATO din interior

Ungaria contribuie la politica Rusiei privind distrugerea NATO din interior, prin faptul că a blocat o întrunire a Comisiei Ucraina-NATO privind apărarea, a declarat şefa Delegaţiei Permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO, Irina Friz, relatează agenţia de ştiri Ukrinform.

2283 afișări
Imaginea articolului Oficial ucrainean: Ungaria contribuie la politica Rusiei privind distrugerea NATO din interior

Oficial ucrainean: Ungaria contribuie la politica Rusiei privind distrugerea NATO din interior

"În calitate de preşedinte al Delegaţiei Permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO, sunt profund îngrijorată în privinţa poziţiei autorităţilor de la Budapesta faţă de stabilirea unei date de întrunire a Comisiei Ucraina-NATO, organizată la nivelul miniştrilor Apărării. Sunt convinsă că acest comportament se datorează controverselor din jurul legii educaţiei din Ucraina", a transmis Friz prin intermediul contului de Facebook.

Potrivit diplomatului ucrainean, Ungaria a recurs la un şantaj care subminează situaţia securităţii în Europa.

"Ar trebui subliniat faptul că poziţia Ungariei, care a recurs la şantaj, nu este doar contraproductivă, ci subminează situaţia de securitate din Europa. Politica Rusiei şi activitatea (organizaţiei teroriste) Stat Islamic reprezintă ameninţările-cheie din Europa şi din lume. În acest sens, încercările Budapestei de a bloca reuniunea Comisiei Ucraina-NATO reprezintă o practică periculoasă de a amesteca aspectele umanitare bilaterale cu problemele de securitate şi de apărare ale întregii regiuni", a mai spus Irina Friz.

Şefa Delegaţiei Permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a subliniat că "Ungaria nu doar contribuie în mod indirect la slăbirea eforturilor NATO de a minimaliza riscurile regionale, ci promovează politica Rusiei de a distruge NATO din interior".

Irina Friz a transmis că partea ucraineană a propus şi este pregătită să abordeze problemele generate de legea ucraineană a educaţiei prin negocieri în spiritul dreptului internaţional şi a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, în baza mecanismelor programului naţional de cooperare cu NATO.

Reuniunea Comisiei Ucraina-NATO la nivel de miniştri ai Apărării, programată pentru 14-15 februarie, a fost blocată de Ungaria după ce ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a afirmat că Budapesta are nemulţumiri privind situaţia provocată de legea ucraineană a educaţiei.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici