Oficial UE: „Trebuie să ne grăbim”. FT: Uniunea Europeană prezintă un PLAN de contracarare a riscurilor de securitate asociate reţelelor 5G

Oficialii de la Bruxelles au dezvăluit un plan destinat tuturor ţărilor din cadrul Uniunii Europene pentru contracararea potenţialelor riscuri de securitate ale noilor reţele 5G, o acţiune ce reflectă temerile tot mai mari legate de companiile chineze, informează cotidianul Financial Times.

1572 afișări
Imaginea articolului Oficial UE: „Trebuie să ne grăbim”. FT: Uniunea Europeană prezintă un PLAN de contracarare a riscurilor de securitate asociate reţelelor 5G

Oficial european: „Trebuie să ne grăbim”. UE prezintă un PLAN de contracarare a riscurilor de securitate asociate reţelelor 5G

Cele 28 de state din cadrul Uniunii Europene vor avea la dispoziţie trei luni pentru a efectua evaluări naţionale privind riscurile, iar apoi alte 15 luni pentru a acţiona în sensul înăspririi standardelor europene pentru protejarea infrastructurii esenţiale de comunicaţii, conform unei propuneri a Comisiei Europene prezentate marţi.

Recomandarea a fost formulată în contextul în care Uniunea Europeană a lansat o serie de proceduri pentru licitaţii în domeniul tehnologiei 5G, fiind sub presiunile Statelor Unite pentru a adopta o abordare dură şi a interzice produsele fabricate de Huawei şi de alte companii chineze care produc sisteme sensibile.

„Tehnologia 5G va transforma economia noastră şi societatea, deschizând oportunităţi masive pentru cetăţeni şi companii. Dar nu putem accepta aceste activităţi fără a avea securitate totală. Trebuie să luăm în serios aceste riscuri şi trebuie să ne grăbim", a declarat Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Piaţa unică digitală.

Comisia Europeană le-a cerut statelor membre UE să efectueze evaluările de securitate naţională în cazul reţelelor 5G până la sfârşitul lunii iunie, ţinând cont de „riscurile asociate comportamentului furnizorilor sau operatorilor, inclusiv din ţări terţe".

Aceste rezultate vor fi utilizate pentru elaborarea unei evaluări la nivelul Uniunii Europene până în octombrie 2019 şi pentru stabilirea măsurilor de contracarare până în decembrie 2019. Statele membre vor trebui să decidă până în octombrie 2020 dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

Julian King, comisarul european pentru Securitatea Uniunii, a explicat că deocamdată „nu există discuţii pentru impunerea de interdicţii" asupra unor furnizori, dar a precizat că printre măsurile de contracarare s-ar putea număra ordine de catalogare a unor produse ca fiind nesigure.

Dar ritmul lent al progreselor decizionale la nivelul UE intră în contradicţie cu viteza cu care este testată şi instalată tehnologia 5G de către marile grupuri telecom. Matthew Howett, fondatorul companiei de cercetare Assembly, a declarat: „Se poate înţelege de ce vor un cadru comun, dar este amuzant acel calendar. Nu are nicio logică".

Matthew Howett a argumentat că viitorul raportul al Guvernului britanic privind infrastructura de telecomunicaţii şi perspectiva britanică asupra implicării Huawei probabil vor genera acţiuni suplimentare. „Suntem într-o competiţie mondială pentru lansarea acestei tehnologii. Calendarul este incompatibil cu celălalt obiectiv al UE - de a fi lider în domeniul 5G", a subliniat expertul.

Compania Huawei a salutat abordarea „obiectivă şi proportionată" a Comisiei Europene privind standardele de securitate în domeniul 5G. „Huawei înţelege preocupările de securitate pe care le au autorităţile europene de reglementare. Menţinem angajamentul ferm de a continua să colaborăm cu toate organismele de reglementare şi cu partenerii pentru a face un succes instalarea tehnologiei 5G în Europa", a declarat pentru FT Abraham Liu, reprezentantul Huawei la instituţiile europene.

„Abordarea de gestionare a riscurilor a Comisiei Europene probabil va dezamăgi Washingtonul, care a avut deja dispute cu state membre UE precum Germania şi Marea Britanie din cauza deciziilor de a nu bloca ofertele Huawei pentru tehnologiile 5G", comentează Financial Times.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici