ONU acuză regimul libian de crime împotriva umanităţii

ONU a acuzat miercuri regimul libian de crime împotriva umanităţii, comise în timpul reprimării revoltei populare din februarie, care s-a transformat în "război civil".

298 afișări
Imaginea articolului ONU acuză regimul libian de crime împotriva umanităţii

ONU acuză regimul libian de crime împotriva umanităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un raport publicat pe Internet, comisia însărcinată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului cu anchetarea faptelor comise în Libia denunţă de asemenea "crime de război" comise de opoziţie, deşi acestea sunt mai puţine decât cele ale forţelor loiale liderului libian Muammar Kadhafi.

"Pe baza informaţiilor primite în timpul vizitelor pe teren (...), Comisia (...) a conchis că crime împotriva umanităţii şi crime de război au fost comise de forţele Guvernului libian", se arată în raport.

Experţii săi, care s-au deplasat în Libia, Egipt şi Tunisia, au constatat că "crime, detenţii şi alte forme de privare gravă de libertate", dar şi cazuri de "tortură, persecuţii, dispariţii forţate şi abuzuri sexuale au fost comise de forţele guvernamentale în cadrul unui atac generalizat (...) împotriva populaţiei civile".

"Astfel de acte se încadrează în denumirea de crime împotriva umanităţii", explică experţii.

"Avem suficiente dovezi pentru a sugera că forţele guvernamentale au recurs excesiv la forţă împotriva manifestanţilor, cel puţin în primele zile ale manifestaţiilor, antrenând un număr important de morţi şi răniţi", continuă raportul.

Acesta afirmă de asemenea că forţele guvernamentale "au deţinut arbitrar un număr important de persoane în numeroase oraşe".

Experţii denunţă între altele dispariţii forţate, precum şi obstacole în accesul la îngrijiri medicale din partea autorităţilor de la Tripoli.

Potrivit acestora, presa a făcut obiectul "atacurilor grave" din partea forţelor regimului, "vizând în special să reprime" relatările despre evenimente.

Referitor la rebeliune, Comisia spune că a primit "mai puţine informaţii privind fapte care ar putea fi considerate crime internaţionale".

Aceasta a "descoperit câteva acte care constituie crime de război", în special cazuri de "tortură şi alte forme de tratamente inumane şi degradante". Acestea au fost comise atât de forţele de opoziţie, cât şi de Tripoli.

Depăşind cadrul mandatului său, comisia evocă şi "acuzaţii" privind "atacuri orbeşti asupra civililor" comise de NATO. Ea precizează că nu a fost "în măsură în acest stadiu să evalueze veridicitatea" acestor informaţii, dar dă asigurări că nu are "dovezi pentru a sugera că civili (...) au fost deliberat vizaţi de forţele NATO".

Ea se declară în final preocupată de aceste încălcări comise de cele două părţi, al căror conflict a degenerat într-un "război civil", care a provocat între "10.000 şi 15.000 de morţi", potrivit estimărilor făcute de Tripoli, Benghazi şi organizaţiile neguvernamentale.

Comisia recomandă Consiliului pentru Drepturile Omului să continue să urmărească îndeaproape dosarul.

Prezidată de egipteanul Sherif Bassiouni, comisia creată în februarie trebuie să prezinte, la 6 iunie, reprezentanţilor celor 47 de state membre ale Consiliului, raportul întocmit după întâlniri cu autorităţile libiene, dar şi cu Consiliul Naţional de Tranziţie (repezentantul opoziţiei) şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

În total, experţii au discutat cu "peste 350 de persoane", între care medici, pacienţi, persoane arestate la Tripoli şi Benghazi, persoane strămutate sau refugiate. Comisia a consultat de asemenea 5.000 de pagini de documente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici