Parlamentul European cere Rusiei să-şi reformeze legislaţia electorală şi să oprească vânzările de arme către Siria

Restricţionarea participării candidaţilor opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Rusia, care vor avea loc pe 4 martie, subminează competiţia şi pluralismul politic, afirmă Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată joi.

185 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European cere Rusiei să-şi reformeze legislaţia electorală şi să oprească vânzările de arme către Siria

Parlamentul European cere Rusiei să-şi reformeze legislaţia electorală şi să oprească vânzările de arme către Siria (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Parlamentul European îndeamnă autorităţile ruse să reformeze legile electorale, în conformitate cu standardele Consiliului Europei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a se asigura că alegerile prezidenţiale din martie sunt libere şi oferă şanse egale tuturor candidaţilor, se arată într-un comunicat al instituţiei. De asemenea, PE regretă decizia refuzării dreptului de participare a candidatului liberal, Grigori Iavlinski, la aceste alegeri.

Parlamentul European le cere autorităţilor ruse să nu împiedice sau să perturbe activitatea observatorilor internaţionali, aşa cum s-a întâmplat în cursul alegerilor pentru Duma de stat din decembrie 2011.

Aproximativ 600 de observatori internaţionali sunt aşteptaţi să monitorizeze alegerile prezidenţiale, incluzând observatori din partea OSCE, din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

Rezoluţia PE cere ferm Rusiei să adere la consensul internaţional, astfel încât să permită Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze pentru rezolvarea crizei din Siria.

Parlamentul European subliniază că, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, Rusia trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. De asemenea, invită Rusia să oprească imediat vânzarea de arme şi echipamente militare către Guvernul sirian.

La începutul lunii februarie, Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto cu privire la rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care îi cerea preşedintelui sirian Bashar Al-Assad să demisioneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici