Patru militari au murit săptămâna trecută la baza Fort Hood. Ar putea fi vorba despre sinucideri

Patru militari de la baza Fort Hood, toţi veterani decoraţi în războaiele din Irak şi Afganistan, au murit săptămâna trecută, în toate cazurile fiind vorba aparent despre sinucideri, a declarat Christopher Haug, un purtător de cuvânt al acestei baze militare din Texas, citat de CNN.

18 afișări
Imaginea articolului Patru militari au murit săptămâna trecută la baza Fort Hood. Ar putea fi vorba despre sinucideri

Patru militari au murit săptămâna trecută la baza Fort Hood. Ar putea fi vorba despre sinucideri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cazul în care se va confirma că este vorba despre sinucideri, numărul total al sinuciderilor înregistrate de la începutul anului şi până în prezent la Fort Hood va ajunge la 18. "Fiecare dintre aceste cazuri este tragic", a declarat generalul William Grimsley, comandantul acestei baze, într-o conferinţă, adăugând că acest lucru "este frustrant personal şi profesional pentru un lider". El nu a anunţat nicio măsură în acest sens. "Nu cred că putem avea un răspuns simplu", a subliniat Grimsley.

Aceste incidente au început vineri, când cadavrul soldatului Antonio Heath, în vârstă de 24 de ani, din Warren (New York), a fost găsit în localitatea Temple (Texas), prezentând o rană prin împuşcare. El a fost mobilizat în Irak în cea mai mare parte a lui 2009 şi a fost decorat cu numeroase medalii. Sâmbătă, sergentul major Baldemar Gonzales, în vârstă de 39 de ani, din Victoria (Texas), a fost găsit mort la locuinţa sa, la Fort Hood. El a participat la operaţiunile Desert Storm şi Iraqi Freedom, fiind decorat cu numeroase medalii.

Tot sâmbătă, cadavrul sergentului Timothy Ryan Rinella, în vârstă de 29 de ani, din Chester (Virginia), a fost găsit la domiciliul acestuia din Copperas Cove, lângă Fort Hood. El prezenta "aparent o rană prin împuşcare", potrivit informaţiilor furnizate de baza militară. Rinella a fost mobilizat de trei ori în Irak şi o dată în Afganistan.

O zi mai târziu, sergentul Michael Franklin, care a servit în Irak, şi soţia sa, Jessie, au fost găsiţi morţi, aparent împuşcaţi, în locuinţa lor din cazul bazei. Acest caz este investigat ca o crimă urmată de sinucidere. Cuplul avea doi copii, în vârstă de şase şi, respectiv, doi ani.

Forţele armate americane încearcă de ani de zile să oprească sau să reducă rata sinuciderilor în rândul militarilor. Potrivit unor speculaţii, aceştia nu cer ajutor pentru probleme de ordin emoţional sau psihic, de teamă că vor fi stigmatizaţi de camarazi şi comandanţi.

Generalul Grimsley a apreciat că nu există o legătură între sinucideri şi incidentul armat care s-a petrecut în bază, în noiembrie 2009, când 13 persoane au fost ucise, după ce psihiatrul militar Nidal Hasan a deschis focul. "Nu fac o corelaţie, deşi (incidentul) ne-a rămas întipărit (în minte) şi va rămâne (acolo) pentru toată viaţa. Dar acelaşi lucru este valabil pentru tot ce se întâmplă aici", a declarat comandantul. Prima şedinţă a audierilor preliminare procesului lui Hasan va avea loc peste două săptămâni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici