Poliţia indoneziană anunţă că îl va extrăda pe Nicolae Popa în România

Nicolae Popa, condamnat în lipsă pentru fraudarea a peste 100.000 de persoane în dosarul FNI şi reţinut la Jakarta, va fi extrădat către România de autorităţile de la Jakarta, a anunţat, duminică, poliţia naţională indoneziană, citată de publicaţia Jakarta Globe, în ediţia electronică.

26 afișări
Imaginea articolului Poliţia indoneziană anunţă că îl va extrăda pe Nicolae Popa în România

Poliţia indoneziană anunţă că îl va extrăda pe Nicolae Popa în România

Generalul de brigadă Radja Erisman, comandantul departamentului infracţiuni din cadrul Poliţiei Naţionale, a confirmat că poliţia a contactat Ambasada României de la Jakarta şi "i-a informat pe reprezentanţii acesteia că sunt depuse demersurile necesare pentru trimiterea lui (Nicolae) Popa în România". El a adăugat că, înainte de a face acest lucru, aşteaptă informaţii suplimentare din partea Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului şi a precizat că în prezent Popa se află în arest la sediul Poliţiei Naţionale din sudul capitalei Jakarta.

"Popa nu a comis nicio infracţiune în Indonezia. Se afla la Jakarta în calitate de turist. L-am arestat pentru că Interpolul a emis un mandat de arestare pe numele său, la solicitarea poliţiei române", a declarat Radja.

Nicolae Popa a fost arestat la începutul lui decembrie, lucru despre care presa indoneziană nu a relatat. În schimb, evenimentul a fost prezentat pe larg în presa din România.

Indonezia nu are un tratat de extrădare cu România. Legea Extrădării, care datează din 1979, stipulează că ţara solicitantă trebuie să adreseze o cerere oficială de extrădare Ministerului Justiţiei, prin canalele diplomatice, şi, în lipsa unui tratat de extrădare între Indonezia şi ţara solicitantă, decizia aparţine preşedintelui ţării.

Nicolae Popa a fost condamnat pentru fraudă la 15 ani de închisoare printr-o sentinţă definitivă a unei instanţe din Bucureşti în 2006. Fost director al grupului financiar românesc Gelsor, Popa a fost condamnat împreună cu Ioana Maria Vlas pentru prăbuşirea, în 2000, a Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Peste 100.000 de oameni şi-au pierdut banii investiţi la FNI, iar statul român, care le-a garantat investiţiile, a fost obligat să le plătească acestora compensaţii în valoare de peste 100 de milioane de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici