POLITICO: Operaţiunile psihologice secrete ale lui Putin în Europa, dezvăluite de FBI / Germania, considerată vulnerabilă pentru influenţa rusă

Un dosar depus în instanţă de către FBI dezvăluie o operaţiune rusă de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri, jurnaliştilor şi altor persoane influente din Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie, scrie POLITICO.

Urmărește
7657 afișări
Imaginea articolului POLITICO: Operaţiunile psihologice secrete ale lui Putin în Europa, dezvăluite de FBI / Germania, considerată vulnerabilă pentru influenţa rusă

POLITICO: Operaţiunile psihologice secrete ale lui Putin în Europa, dezvăluite de FBI / Germania, considerată vulnerabilă pentru influenţa rusă

Pe 4 septembrie, guvernul american a sancţionat presa de stat rusă şi a confiscat peste 30 de domenii de internet care erau legate de o campanie menită să influenţeze alegerile prezidenţiale programate în luna noiembrie.

Pachetul de informaţii depus în instanţă a mai inclus, pe lângă aceste măsuri, şi documente obţinute de către FBI care vorbesc despre planurile Rusiei de a cuceri inimile şi minţile europenilor, notează publicaţia POLITICO.

O notă din partea „Agenţiei de design social” a Rusiei descrie un plan care vizează persoane prin intermediul postărilor şi comentariilor reale de pe reţelele de socializare, cu scopul de a ocoli filtrele bot ale companiilor de socializare.

Potrivit documentului rusesc, scopul campaniei este de a „evoca în rândul publicului reacţii raţionale (cum ar fi «într-adevăr, de ce trebuie să ajutăm NOI Ucraina?») şi emoţionale (cum ar fi «americanii sunt nişte ticăloşi!»)”.

Operaţiunile psihologice s-au bazat, de asemenea, pe aşa-numitele domenii doppelgänger - pentru a răspândi articole şi conţinuturi false care să pară că provin de la instituţii media occidentale.

Printre aceste domenii s-au aflat şi falsuri ale unor instituţii media sau agenţii de presă precum Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi şi altele şi au fost plătite cu criptomonede precum bitcoin, potrivit declaraţiei FBI.

Germania, ţintă vulnerabilă pentru influenţa rusă

POLITICO notează că echipa rusească de operaţiuni psihologice a identificat Germania drept o ţintă deosebit de vulnerabilă pentru influenţa rusă.

„Germanii sunt mai dependenţi decât francezii”, se arată într-unul dintre documentele ruseşti, cu referinţe probabile la dependenţa economică a Germaniei de gazul şi exporturile ruseşti.

„În primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie şi NATO şi, în al doilea rând”, să-i convingem pe germani să se opună «politicii ineficiente a sancţiunilor», se arată într-o notă internă rusească citată de FBI.

Care era obiectivul

Potrivit documentelor ruseşti citate şi depuse de către FBI în instanţă, scopul acestor operaţiuni ale Rusiei era acela de a „destabiliza situaţia societală” din Franţa şi Germania prin „răspândirea de naraţiuni false suplimentare”; „înregistrări video, documente şi conversaţii telefonice false”; „comentarii pe reţelele de socializare”; şi „citate false şi reale de la persoane influente”.

Totodată, Rusia îşi propunea prin aceste operaţiuni ca tensiunile interne să escaladeze „pentru a promova interesele Federaţiei Ruse”. În plus, operaţiunile se doreau şi să semene dezbinare în rândul populaţiei prin „crearea artificială a unor situaţii de conflict” cu ajutorul unor articole false, al unor persoane influente, precum şi al unor postări şi comentarii specifice pe reţelele sociale.

Avertismente despre propaganda rusă

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, au fost lansate mai multe avertismente cu privire la răspândirea naraţiunilor ruse dezinformatoare legate de Ucraina, care s-au amplificat de la începutul anului 2024, în contextul mai multor alegeri programate la nivel mondial.

Atât Ucraina, cât şi Germania sau Republica Moldova au avertizat că propaganda rusă referitoare la războiul din Ucraina s-a intensificat şi are rolul de a produce, printre altele, destabilizări interne şi slăbirea ajutorului occidental acordat Kievului.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici