Presa chineză critică expulzarea romilor din Franţa către România

Cotidianul Poporului şi alte ziare chinezeşti au criticat expulzarea romilor din Franţa către România, apreciind că acest gest ilustrează incoerenţa între discursul şi actele Guvernului francez în materie de drepturile omului.

110 afișări
Imaginea articolului Presa chineză critică expulzarea romilor din Franţa către România

Presa chineză critică expulzarea romilor din Franţa către România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Expulzarea ţiganilor pătează imaginea Franţei", scrie, marţi, ziarul partidului comunist chinez.

După ce a anunţat că Nicolas Sarkozy se află la cel mai scăzut nivel în sondajele de opinie şi a apreciat că preşedintele francez mizează pe "cartea securităţii" înainte de alegerile prezidenţiale din 2012, cotidianul aminteşte că "ţiganii suferă de multă vreme de discriminare din cauza modului lor viaţă diferit şi a sărăciei" şi că au fost masacraţi de nazişti.

"Până în prezent, modul în care Franţa şi unele ţări europene rezolvă problemele legate de ţigani reflectă pe deplin diferenţa între discurs şi acţiune în domeniul drepturilor omului în ţările occidentale", conchide Cotidianul Poporului.

Franţa a trimis joi şi vineri peste 200 de romi către România şi Bulgaria, o iniţiativă criticată mai ales de Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării rasiale (CERD).

"Potrivit observatorilor, expulzarea ţiganilor anunţată sus şi tare de Guvernul francez prejudiciază imaginea Franţei", sublinia la sfârşitul săptămânii agenţia China Nouă.

"De când Nicolas Sarkozy a anunţat, luna trecută, măsuri împotriva imigranţilor clandestini, este prima dată când Guvermul expulzează ţigani în număr mare", a relatat la rândul său Beijing Youth Daily.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici