Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îşi subordonează direct armata. Anunţul a fost făcut de premierul Turciei

Armata turcă se va subordona, în viitor, direct preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, fără să mai aibă vreo legătură cu Ministerul Apărării, a informat Binali Yildirim, premierul Turciei.

6692 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îşi subordonează direct armata. Anunţul a fost făcut de premierul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan îşi subordonează direct armata. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Turciei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AP)

Acesta a mai estimat că trecerea de la actualul sistem parlamentar de guvernare la unul de tip prezidenţial, în care şeful statului să poată avea toată puterea executivă, este doar o chestiune de timp, modificare solicitată, de altfel ,în mai multe rânduri de Erdogan în urma loviturii de stat de săptămâna trecută, scrie Gândul.
 
„Statul Major al Armatei nu va mai fi dependent de Ministerul Apărării. Atunci când va fi implementat sistemul de tip prezidenţial, armata va fi subordonată preşedinţiei", a declarat şeful guvernului de la Ankara, într-un interviu acordat pentru televiziunea ATV-A Haber şi citat de agenţia EFE.
 
Prim ministrul nu a precizat data de la care vor fi aplicate aceste modificări, dar s-a arătat foarte sigur de faptul că Turcia va trece de la actualul sistem parlamentar, în care preşedintele are un rol mai mult formal, la o formă de conducere în care liderul statului să poată beneficia de toate puterea executivă, fapt pe care şi Erdogan l-a cerut insistent, în nenumărate rânduri, în urma loviturii de stat.
 
Lucrul care stă în calea acestei schimbări care, după cum arată unii oficiali din guvern, „este deja un fapt" ar fi o reformă constituţională care s-ar putea produce doar cu întrunirea unei majorităţi în Parlament, concret, cu acordul a două treimi dintre aleşii poporului turc.

Ofensiva lui Erdogan: stare de urgenţă, suspendarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi 50.000 de funcţionari publici arestaţi sau suspendaţi

După lovitura de stat eşuată de săptămâna trecută, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a început epurări masive în toate sferele sociale, mai ales în armată şi învăţământ, invocând legături cu organizaţia clericului Fethullah Gulen. Astfel, peste 15.000 de profesori din sistemul educaţional de stat din Turcia au fost suspendaţi din funcţie, în timp ce altor 21.000 de profesori din sistemul privat li s-au suspendat licenţele de profesie, iar mai mult de 1.500 de decani din toate universităţile din ţară au fost somaţi să demisioneze.

Tot la începutul săptămânii trecute, autoritatea audiovizuală turcă a suspendat licenţele de emise pentru 24 de posturi de televiziune şi radio, pentru aceeaşi acuzaţie. Câteva sute de angajaţi ai Guvernului au fost demişi, la fel ca şi aproximativ 100 de membri ai serviciilor secrete. marţi, au mai fost demişi câteva sute de angajaţi ai Guvernului şi 100 de angajaţi ai serviciilor secrete.

Citeşte continuarea articolului în Gândul

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici