Protest inedit Greenpeace: activiștii s-au suspendat de un pod, blocând traficul naval

Publicat: 26 07. 2025, 16:10
Actualizat: 26 07. 2025, 16:16

Activiștii s-au suspendat de-al lungul podului, la 25 de metri de suprafața apei, împiedicând un petrolier al companiei INEOS să livreze gaze de șist pentru 24 de ore, potrivit Sky News. 

Protestul, care a durat 24 de ore a cauzat blocarea podului Forth Road, poliția din Scoția fiind alertată la puțin timp după ora 13:00.

Protestatarii au rămas atârnați de pod, deasupra apei, cu echipament de alpinism, dar și cu steaguri roșii, inscripționate cu sloganul „PLASTICS TREATY NOW” (n.r. – Tratatul pentru mase plastice, acum”, care face trimitere la urgentarea ultimei sesiuni de negocieri pentru întocmirea Tratatului Global pentru Mase Plastice, care vor fi reluate la Geneva în august.

Activiștii Greenpeace au încheiat protestul sâmbătă dimineață, după ce au blocat traficul maritim aproape 24 de ore, declarând „am îndeplinit ceea ce ne-am propus”.

Activiștii au fost reținuți de polițiștii scoțieni

Cei 10 sctiviști au coborât cu frângiile de pe pod în mod voluntar și au fost transportați în mod voluntar la Baza Marină din Portul Edgar, acolo unde au fost reținuți de autoritățile scoțiene, cu suspiciunea de „conduită culpabilă și imprudentă”.

Potrivit poliției din Scoția, este vorba despre cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani, și cinci femei, cu vârste cuprinse între 25 – 42 de ani.

Poluarea cu plastic, o problemă, arată Greenpeace

„Prin blocarea transportului companiei Ineos, am atras atenția mondială asupra apetitului nesățios al companiei pentru producția de plastic, soluții false și profit pentru șeful său miliardar, Jim Ratcliffe”, a precizat Amy Cameron, directoarea de program din Marea Britanie a ONG-ului Greenpeace.

Directoarea de program atrage atenția că poluarea cu plastic reprezintă „o problemă majoră”, declarând că, la nivel global, „mai puțin de 10% din plastic este reciclat, iar acest procent va crește până la doar 17% până în 2060, în timp ce cantitatea de plastic pe care o producem va crește de trei ori”, a declarat reprezentanta Greenpeace.

Potrivit acesteia, singura soluție este adresarea problemei „de la rădăcină”, și anume „stabilirea unui tratat solid la nivel global care impune limite obligatorii juridice pentru producția de plastic”, a precizat Amy Cameron.