RAPORT al Consiliului Europei: Referendumul din Crimeea este NECONSTITUŢIONAL

Consiliul Europei a apreciat într-un raport preliminar că referendumul anunţat duminică privind o alipire a Crimeei la Rusia "nu este compatibil" cu principiile constituţionale, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al organizaţiei paneuropene.

474 afișări
Imaginea articolului RAPORT al Consiliului Europei: Referendumul din Crimeea este NECONSTITUŢIONAL

RAPORT al Consiliului Europei: Referendumul din Crimeea este NECONSTITUŢIONAL

Daniel Höltgen, un purtător de cuvânt al secretarului general al CoE Thorbjorn Jagland, a confirmat pentru AFP informaţii de presă din Austria şi Germania în acest sens citându-l pe ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz.

Ministrul austriac a declarat acestor publicaţii că un raport preliminar al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept - cunoscută sub numele de Comisiei de la Veneţia, din care fac parte specialişti constituţionalişti şi care are legături cu CoE - conchide că o separare a Crimeei de Ucraina este ilegală.

Austria prezidează, în prezent, Comitetul Miniştrilor, "organul executiv" al CoE, din care fac parte miniştrii de Externe ai celor 47 de state membre ale Consiliului sau reprezentanţi ai acestora.

"Confirm anunţul ministrului austriac de Externe" cu privire la existenţa acestui raport, a declarat Höltgen.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că acest raport preliminar, care urmează să fie supus aprobării în sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia pe 21 martie, conchide că un asemenea referendum "nu este compatibil cu principiile constituţionale şi standardele democratice".

Jagland, care a efectuat pe 10 martie o vizită la Kiev, împreună cu Kurz, a solicitat experţilor din cadrul Comisiei de la Veneţia să "controleze legalitatea" referendumului anunţat de către rusofoni în Crimeea.

CoE, creat în 1949, cu sediul la Strasbourg, în estul Franţei, este o organizaţie interguvernamentală din care, în prezent, fac parte 47 de state, inclusiv cele 28 de state membre UE şi Turcia. Ucraina şi Rusia sunt membre din 1995 şi, respectiv, 1996. Obiectivele principale ale CoE sunt apărarea democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.

O serie de lideri europeni au denunţat referendumul anunţat pentru duminică în Crimeea, cu privire la o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia.

Cancelarul german Angela Merkel l-a catalogat drept "ilegal". Preşedintele francez François Hollande a apreciat, sâmbătă, că această consultare nu are "nicio valoare legală". Secretarul de Stat american John Kerry a ameninţat cu sancţiuni vizând Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici