Raportul care denunţă crime de război în timpul conflictului din Gaza, adoptat de ONU

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat vineri o rezoluţie iniţiată de palestinieni şi care aprobă raportul Goldstone, ce denunţă crimele de război comise în timpul conflictului din Fâşia Gaza în iarna trecută.

34 afișări
Imaginea articolului Raportul care denunţă crime de război în timpul conflictului din Gaza, adoptat de ONU

Raportul care denunţă crime de război în timpul conflictului din Gaza, adoptat de ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul a obţinut 25 de voturi pentru, şase împotrivă şi 11 abţineri, "în consecinţă acesta a fost adoptat", a declarat preşedintele Consiliului.

Cinci din cele 47 de state membre ale Consiliului, printre care Franţa şi Marea Britanie, au refuzat să participe la acest vot care retrimite dosarul instanţelor ONU de la New York, Adunării Generale şi Consiliului de Securitate.

Oficialii francezi şi britanici au încercat să negocieze cu Israelul privind "punerea în aplicare a recomandărilor făcute celor două părţi în special în ceea ce priveşte anchetele" naţionale, a explicat ambasadorul Franţei, Jean-Baptiste Mattei.

Dar membrii Consiliului au refuzat să dea timp acestor negocieri de ultim moment menite să ajungă la "decizii concrete", a declarat acesta cu regret, justificând astfel decizia Parisului şi a Londrei de a nu participa la vot.

Consiliul s-a reunit joi în sesiune extraordinară pe tema cererii Autorităţii Palestiniene cu sprijinul grupului arab, al Organizaţiei Conferinţei Islamice (OCI), al statelor nealiniate şi al statelor africane majoritare în cadrul acestui organism.

La mai puţin de două săptămâni după decizia Consiliului de a amâna cu şase luni analiza raportului ultrasensibil, palestinienii au făcut tot posibilul pentru a obţine la începutul săptămânii adoptarea cât mai rapidă a unei rezoluţii în trei părţi privind "situaţia drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul".

Cea mai importantă dintre ele susţine recomandările raportului judecătorului sud-african Richard Goldstone care acuză armata israeliană, dar şi pe militanţii palestinieni, că ar fi comis "crime de război" şi "posibile crime împotriva umanităţii" în timpul ofensivei israliene în Fâşia Gaza în decembrie-ianuarie.

Textul aprobă astfel cererea de a deschide anchete naţionale independente în vedere pedepsirii celor responsabili de crime, şi posibilitatea sesizării Procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) de către Consiliul de Securitate în cazul eşecului acestor anchete.

Acest punct constituie principala piatră de încercare pentru mai multe state şi în special pentru Statele Unite care au votat împotriva rezoluţiei palestiniene, fără a lăsa vreo îndoială cu privire la un veto din partea lor în cadrul Consiliului de Securitate.

"Această rezoluţie a fost motivată de consideraţii interpalestiniene şi arabe. Ea este politică şi prelungeşte raportul Goldstone" într-un text care denunţă în aceeaşi măsură încălcarea drepturilor omului de către Israel în teritoriile ocupate şi în Ierusalimul de Est, explică un diplomat occidental.

"Trimiţând dosarul la New York, aceasta îl va aduce într-un impas" din cauza unui eventual veto american, adaugă acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici