Video Războiul din Ucraina, ziua 174. Atac cu rachete în nordul Ucrainei / Noi explozii în Crimeea / Luptele continuă în apropierea centralei Zaporojie. AIEA este îngrijorată de evoluţia evenimentelor / Rusia prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea

  • Ruşii şi ucrainenii sunt la un pas de o catastrofă nucleară dacă dacă luptele nu se opresc, avertizează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
  • Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea locaţiei celei mai mari centrale nucleare din Europa
  • Cinci cetăţeni străini capturaţi în luptă alături de ucraineni au fost condamnaţi la moarte de un tribunal separatist din Doneţk
6297 afișări

UPDATE 22:10 Lupte grele în estul Ucrainei

Tentativa ruşilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Doneţkului se dau noi bătălii, anunţă ucrainenii, potrivit CNN.

Forţele ruseşti au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes şi s-au retras, a anunţat armata ucraineană. Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la graniţa dintre regiunile Doneţk şi Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale ruşilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

UPDATE 21:10 Rusia prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea

Starea de urgenţă a fost prelungită în regiunea Crimeea, anexată de Rusia, iar agenţi ai Serviciului rus de Securitate (FSB) caută membri ai unei unităţi de elită ucrainene suspectaţi de comiterea atacurilor recente, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ruse.

UPDATE 19:30 Trafic record pe podul care leagă Crimeea de Rusia

Podul care leagă Crimeea de Rusia înregistrează un trafic record, în timp ce numeroase maşini încearcă să părăsească peninsula, potrivit Sky News.

Podul care leagă Crimeea de Rusia a înregistrat un trafic record în ultimele ore deoarece oamenii se grăbesc să plece din peninsulă.

Se pare că mişcarea vine după ce s-a aflat că un depozit de muniţii a explodat marţi dimineaţa, în apropierea oraşului Dzhankoi.

UPDATE 19:00 Macron este preocupat în legătură cu situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat preocupare, în conversaţia cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în legătură cu situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cerând retragerea trupelor ruse şi inspecţii internaţionale, anunţă Palatul Élysée.

"În legătură cu situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie, preşedintele Republicii a exprimat preocupare în legătură cu ameninţările pe care prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse, contextul războiului şi confruntările armate le generează asupra siguranţei şi securităţii instalaţiilor nucleare ucrainene şi a cerut retragerea forţelor. Preşedintele susţine propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a trimite o misiune la faţa locului în cel mai scurt timp, cei doi preşedinţi făcând un schimb de idei despre modalităţile unei astfel de misiuni", transmite Preşedinţia Franţei, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

UPDATE 17:45 Oraşul de lângă centrala nucleară din Zaporojie, atacat cu rachete ruseşti

Oraşul de lângă centrala nucleară din Zaporojie este din nou atacat cu rachete ruseşti, spun oficialii ucraineni, potrivit CNN.

Oraşul Nikopol, situat malul opus al râului Dnipro, faţă de centrala nucleară Zaporojie, a fost din nou vizat de tiruri de rachete lansate din tabăra ruşilor, anunţă autorităţile ucrainene.

Zone rezidenţiale au fost lovite şi patru persoane au fost rănite, a declarat Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk.

Douăzeci de rachete de la lansatoare multiple de rachete GRAD şi 10 proiectile de artilerie au lovit Nikopol, a adăugat el.

UPDATE 17:05 Atac cu rachete în nordul Ucrainei

Un atac cu rachete ruseşti, efectuat marţi, a vizat o regiune din nordul Ucrainei, potrivit BBC.

Rusia a lansat un atac cu rachete asupra districtului Zhytomyr din nordul Ucrainei, anunţă şeful administraţiei militare regionale.

„Avertisment. Două explozii au fost confirmate pe teritoriul districtului Zhytomyr ca urmare a atacului cu rachete", a scris Vitaliy Bunyechko pe Telegram.

El a mai spus că rachetele au fost lansate din Belarus şi că nu s-au înregistrat victime în urma incidentului.

UPDATE 16:15 Zelenski a vorbit cu Macron despre situaţia conflictului şi i-a cerut noi sancţiuni contra Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, marţi, că l-a informat pe omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, într-o conversaţie telefonică, despre situaţia de pe front şi i-a cerut înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

"Am continuat dialogul cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. L-am informat despre situaţia de pe front, despre terorismul nuclear de la Centrala Zaporojie. I-am mulţumit pentru asistenţa concretă în materie de apărare. Am discutat despre asistenţa macro-financiară şi despre provocările în materie de securitate alimentară. Trebuie să intensificăm sancţiunile împotriva Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe Twitter, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE 14:57 Macron va discuta astăzi cu Zelenski despre situaţia din jurul centralei nucleare din Zaporojie, relatează presa franceză 

Estonia şi-a închis graniţa cu Rusia la punctul de trecere a frontierei Narva-Ivangorod, nepermiţând trecerea nici ruşilor, nici estonienilor, au anunţat ziarele locale, citând martori oculari.

UPDATE 14:00 Finlanda va reduce numărul de vize eliberate pentru ruşi la 10% din numărul actual, a declarat marţi ministrul de externe Pekka Haavisto

UPDATE 13:00 Putin, atac voalat la adresa SUA: Încearcă să prelungească acest conflict

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat marţi că Statele Unite doresc să prelungească războiul din Ucraina şi că au încurajat sentimentele antiruseşti.

"Situaţia din Ucraina arată că Statele Unite încearcă să prelungească acest conflict", a declarat el în timpul unui discurs de bun venit la o conferinţă de la Moscova privind securitatea internaţională.

De asemenea, Putin a afirmat că SUA încearcă să îşi menţină statutul hegemonic în lume şi folosind poporul ucrainian drept "carne de tun". Preşedinte rus a continuat atacul la adresa SUA spunând că Washington "a pus în aplicare proiectul <<anti-Rusia>>, a închis ochii la răspândirea ideologiei neonaziste, la masacrele locuitorilor din Donbas, a pompat şi continuă să pompeze regimul de la Kiev cu arme".

UPDATE 12:00 Serghei Şoigu: Rusia nu are nevoie să folosescă arme nucleare pentru a atinge obiectivele stabilite în Ucraina

Rusia "nu are nicio nevoie" de a folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat marţi ministrul apărării, calificând drept "minciuni absolute" speculaţiile din presă potrivit cărora Moscova ar putea folosi arme nucleare sau chimice în conflict, relatează Reuters.

"Din punct de vedere militar, nu este nevoie să folosim arme nucleare în Ucraina pentru a atinge obiectivele stabilite. Scopul principal al armelor nucleare ruseşti este de a descuraja un atac nuclear", a declarat Serghei Şoigu în timpul unui discurs la o conferinţă internaţională de securitate de la Moscova.

Shoigu a mai afirmat că operaţiunile militare ucrainene sunt planificate de Statele Unite şi Marea Britanie şi că NATO şi-a mărit "de mai multe ori" desfăşurarea de trupe în Europa Centrală şi de Est.

UPDATE 11:50 Ucraina cere lumii să "dea dovadă de putere" după bombardamente lângă centrala nucleară Zaporojie 

Ucraina a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a subliniat riscurile şi consecinţele unei potenţiale catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde au avut loc noi bombardamente. 
 

UPDATE 9:00 Două explozii au fost raportate în Crimeea ocupată temporar de ruşi

Potrivit presei locale, serviciile de urgenţă au declarat că au avut loc două situaţii de urgenţă simultan: un incendiu la o staţie de transformare din Dzhankoy şi o detonare la un depozit de muniţie din satul Mayske. 
 

UPDATE 03:00

Armata Ucrainei a distrus 3 depozite de armament ruse într-o singură zi. Locaţiile lovite de ucraineni sunt:

  • Yasinovata, regiunea Doneţk; 
  • Doneţk; 
  • Cartierul Berislav, regiunea Herson.

UPDATE 02:00 

Letonia trimite 6 obuziere M109 sprijin în Ucraina. Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov şi-a manifestat gratitudinea pentru acest pachet.

„Sunt sincer recunoscător poporului leton pentru sprijinul lor neclintit. Împreună vom câştiga!”, a declarat Reznikov.

Rezumatul zilei

  • Avioane britanice de recunoaştere au încălcat graniţa aeriană rusă din apropierea Capului Svyatoy Nos, între Marea Barents şi Marea Albă, iar un avion de luptă rus le-a escortat, susţine Ministerul rus al apărării
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, despre desfăşurarea operaţiunilor în condiţii sigure la Zaporojie
  • Rusia a spus că va face „tot ce este necesar” pentru a permite specialiştilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că ONU ar putea oferi sprijin logistic şi de securitate dacă atât Rusia, cât şi Ucraina sunt de acord.
  • Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să vândă arme avansate aliaţilor la nivel global şi să coopereze în dezvoltarea tehnologiei militare
  • Cancelarul german Olaf Scholz susţine că „este important să nu îngreunăm viaţa oponenţilor Kremlinului care vor să fugă din Rusia” după ce la nivel european s-a adus în dezbatere posibilitatea interzicerii turiştilor ruşi

Finlanda va reduce numărul de vize eliberate pentru ruşi la 10% din numărul actual, a declarat marţi ministrul de externe Pekka Haavisto. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici