Video Războiul din Ucraina, ziua 38. Rusia începe mobilizarea trupelor în Transnistria. Trupele ucrainene au recucerit peste 30 de oraşe în Kiev. O întâlnire dintre cei doi lideri ar putea avea loc în Turcia

  • China a oferit Uniunii Europene asigurări că va media discuţiile de pace din Ucraina
  • China a pledat pentru detensionarea relaţiei cu Rusia
  • Un convoi al Crucii Roşii care se îndrepta înspre Mariupol s-a întors din drum, din cauza condiţiilor
  • Europa a promis că va rămâne unită împotriva solicitării Rusiei de a plăti gazul în ruble
  • Zelenski afirmă că sancţiunile impuse de Statele Unite şi alte ţări Rusiei funcţionează şi trebuie mărite
  • Sancţiunile Statelor Unite şi ale aliaţilor săi împing Rusia în recesiune şi încep să o transforme din nou într-o economie închisă
  • Situaţia militară din est rămâne extrem de dificilă
35129 afișări

UPDATE 23:15 Deminarea oraşelor şi satelor din regiunea Kiev va dura cel puţin 10 zile

Până la ora 6.00, marţi, 5 aprilie, se impune o oprirea accesului în toate aşezările eliberate în care se aflau forţele de ocupaţie.

Acest lucru se face astfel încât specialiştii să poată evalua amploarea lucrărilor, să aducă ordine acolo. După aceea, procesul de deminare şi modernizare a infrastructurii va putea căpăta un caracter planificat.

UPDATE 22:45 Trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregului teritoriu al regiunii Kiev, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, citată de Sky News.

UPDATE 22:00 Locul de desfăşurare a unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski ar fi cel mai probabil Turcia, a declarat sâmbătă un negociator ucrainean, citat de Interfax Ucraina.

UPDATE 21:10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat soldaţii ruşi că au minat în mod deliberat zone din nordul Ucrainei în timp ce se retrag, scrie Reuters.

UPDATE 20:00 Trupele ucrainene au recucerit peste 30 de oraşe şi aşezări de la forţele ruse în regiunea Kiev, a declarat sâmbătă consilierul prezidenţial Oleksiy Arestovych, citat de BBC.

UPDATE 17:20 Vladimir Zelensky a avut o întâlnire cu blocurile economice ale PO şi Cabinetul de Miniştri. Potrivit Ministerului de Finanţe, Ucraina cheltuieşte aproximativ 10 miliarde de dolari pe lună pe ostilităţi.

UPDATE 16:30 Ucrainenii încep să se întoarcă acasă. Şeful OVA din Lviv, Maxim Kozitsky, a spus că în ultima zi s-au întors în Ucraina mai mulţi oameni decât au plecat: „14.000 de oameni au trecut graniţa pentru a trece graniţa în regiunea Lviv... Peste 19.000 de cetăţeni s-au întors în Ucraina într-o zi”, a scris Kozitsky.

UPDATE 16:17 Ocupanţii ruşi au lansat o lovitură cu rachete asupra Pavlogradului, regiunea Dnipropetrovsk. În urma atacului, circulaţia trenurilor a fost paralizată, iar infrastructura au fost grav avariate.

UPDATE 13:20 Steagul ucrainean flutură din nou deasupra centralei nucleare de la Cernobîl. Potrivit paginii oficiale a centralei ChNPP, personalul operaţional al centralei a ridicat-o astăzi, 2 aprilie.

UPDATE 11:45 Primarul Poltavei, Oleksandr Mamay, relatează despre bombardamentele asupra oraşului şi consecinţele acestora. „Noaptea trecută inamicul rus a bombardat Poltava. Cel puţin 4 rachete au lovit două instalaţii de infrastructură din oraş”. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Papa Francisc spune că ia în considerare o călătorie la Kiev

UPDATE 11:30 Moscova îşi redistribuie trupele în Transnistria ocupată pentru a demonstra că este pregătită să atace Ucraina din sud-vest şi pentru potenţiale provocări la graniţă, a anunţat Statul Major General. 

UPDATE 11:00 Trupele ruse au deteriorat 53 de situri istorice din Ucraina, declară UNESCO. În total, 29 de lăcaşuri de cult, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente au fost avariate în Ucraina. 
 
UPDATE 10:30 Pierderile totale ale inamicului în luptă de la 24 februarie până la 02 aprilie au constat în:
  • personal militar - aproape 17800 de oameni; Tancuri - 631 de vehicule;vehicule blindate de luptă - 1.776 de vehicule;sisteme de artilerie - 317 vehicule; MIRV-uri - 100 de elemente; Echipamente FPS - 54 de unităţi;avioane - 143 de unităţi; Elicoptere - 134 de unităţi;Vehicule/autovehicule - 1236 de unităţi; Nave/cats - 7 unităţi;Rezervoare PMD - 76;UAV operaţionale-tactice - 87; Vehicule speciale - 24; Lansatoare SAMG/KMG - 4. 

Starlink a reuşit să restabilească comunicaţiile mobile în Irpin şi Romanovka eliberate

Acesta este primul caz de acest fel din Ucraina şi al doilea din lume. The Times anunţă că armata ucraineană doboară un elicopter rusesc cu Starstreak din Marea Britanie. Potrivit surselor Times, Starstreak, cel mai avansat sistem de rachete portabile britanic furnizat Ucrainei în urmă cu o săptămână, a fost filmat "tăind aeronava în două deasupra regiunii Luhansk". 
 

UPDATE 10:00 Pentagonul: SUA va acorda Ucrainei un nou ajutor militar de 300 de milioane de dolari.

UPDATE 9:00 Ocupanţii l-au răpit pe primarul oraşului Tavriysk, Mykola Rizak - comunitatea teritorială a oraşului Tavriysk. Din seara zilei de 1 aprilie, nu a existat nicio informaţie despre locul unde se află acesta. Cererile ocupanţilor pentru Rizak sunt de asemenea necunoscute 

UPDATE 8:00 Aceasta este harta alarmelor aeriene din Ucraina în dimineaţa zilei de sâmbătă, 2 aprilie. Aproape toate zonele sunt expuse riscului de lovire cu rachete.

Noaptea s-au raportat bombardamente la Nipru, Harkov, Odessa, Poltava şi Krivoy Rog. 
 
UPDATE 7:30  În timpul nopţii la Lysychansk, ruşii au deteriorat cinci case, încă două - în Toshkivka. În zilele bombardării, oraşele Severodonetsk, Rubizhne, Lysychansk, Kreminna, Gorskoye şi aşezările Berezovo şi Toshkivka au fost bombardate.
Acolo, 31 de facilităţi au fost avariate sau distruse - 27 de clădiri rezidenţiale, o clădire de utilităţi în Severodoneţk şi alte facilităţi de infrastructură. 

UPDATE 7:15 Peste 4,1 milioane de ucraineni au părăsit Ucraina şi şi-au găsit refugiu în ţările vecine - Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi.

Potrivit organizaţiei, oamenii au mers spre:
  • Polonia - 2.384.814
  • România - 623.627
  • Moldova - 390 187
  • Ungaria - 374.535
  • Rusia - 350 632
  • Slovacia - 292.039
  • Belarus - 12.746 

UPDATE 05:45 Rusia îşi va întări graniţa de vest. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului explică mişcarea

UPDATE 04:30 Profesoară din Rusia, arestată după ce elevii au reclamat-o că e anti-război

O profesoară din Rusia a fost arestată după ce a fost reclamată la poliţie de către elevii săi pentru că a făcut comentarii împotriva războiului, potrivit presei locale, citate de BBC.

UPDATE 03:30 MAE regretă neîntrunirea consensului pentru extinderea mandatului Misiunii Speciale OSCE în Ucraina

MAE îşi exprimă regretul faţă de neîntrunirea consensului pentru extinderea mandatului Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) a a OSCE în Ucraina, din cauza opoziţiei Federaţiei Ruse.

UPDATE 02:00 SUMMIT UE-China | Xi Jinping i-a îndemnat pe liderii UE să nu amplifice tensiunile cu Rusia

Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a îndemnat pe liderii Uniunii Europene, în cursul summitului în format online desfăşurat vineri, să nu amplifice tensiunile cu Rusia şi a cerut crearea unui cadru internaţional care să prevadă garanţii de securitate pentru toate părţile.

UPDATE 01:30 Kuleba: Forţele ruseşti „nu sunt suficient de puternice” pentru a ataca Ucraina pe toate fronturile 

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat vineri pentru CNN că el crede că are loc o regrupare a trupelor ruseşti, deoarece „nu pot susţine presiunea” pentru a continua un atac asupra Ucrainei de pe trei fronturi.

UPDATE 01:00 Guvernul Germaniei analizează posibilitatea de a expulza numeroşi diplomaţi ruşi 

Guvernul Germaniei analizează posibilitatea de a expulza numeroşi diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei în Ucraina, afirmă oficiali guvernamentali de la Berlin citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung.

UPDATE 00:30 A fost anunţat primul deces din rândul soldaţilor ruşi, ca urmare a radiaţiilor de la Cernobîl

UPDATE 00:00 UNESCO: Peste 50 de situri istorice, biserici şi muzee ucrainene au fost avariate

Agenţia culturală a ONU afirmă că cel puţin 53 de situri istorice, clădiri religioase şi muzee ucrainene au fost avariate sau parţial distruse de la începutul războiului, potrivit BBC.

Rezumatul zilei

  • Ucraina a recucerit mai mult teritoriu din jurul Kievului
  • Oraşul Mariupol este distrus în proporţie de 90%
  • Ucraina neagă responsabilitatea pentru atacul dat asupra depozitului petrolier din Rusia
  • Rusia şi Ucraina au reluat discuţiile de pace online
  • Rusia va intensifica utilizarea monedelor non-occidentale pentru comerţul cu ţări precum India

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici