LIVE TEXT  Războiul Israel-Hamas. Emoţii cu eliberarea ostaticilor / Hamas a reintrat în termenii acordului, după ce Israel a ameninţat că, dacă oamenii nu vor fi liberi până la miezul nopţii, va ataca din nou / Demonstraţie masivă la Tel Aviv, la 50 de zile de la începutul conflictului

  • 14 ostatici israelieni ar fi trebuit să fie eliberaţi sâmbătă din Gaza
  • Ajutoarele internaţionale au început să sosească ca parte a armistiţiului prin Egipt
  • Ministrul israelian al Apărării a promis că va continua lupta „în forţă” după armistiţiu, iar acesta se aşteaptă la încă două luni de luptă
3351 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Emoţii cu eliberarea ostaticilor / Hamas a reintrat în termenii acordului, după ce Israel a ameninţat că, dacă oamenii nu vor fi liberi până la miezul nopţii, va ataca din nou / Demonstraţie masivă la Tel Aviv, la 50 de zile de la începutul conflictului

Războiul Israel-Hamas. S-a finalizat prima parte a schimbului de ostatici. Ajutoarele străine pătrund în Gaza

UPDATE Televiziunea egipteană: eliberare iminentă

Al doilea grup de prizonieri palestinieni va fi eliberat în câteva minute, a precizat corespondentul postului de stat egiptean Qahera News, aflat în faţa închisorii Ofer. După-amiaza au avut loc încăierare în faţa închisorii şi câţiva palestinieni au fost răniţi.

UPDATE Hamas: Israa Jaabis, printre prizonieri eliberaţi în această seară

Printre prizonierii palestinieni care vor fi eliberaţi în această seară în schimbul eliberării ostaticilor israelieni  se va număra Israa Jaabis, o femeie acuzată că plănuieşte să comită un atac sinucigaş cu o butelie de gaz. Hamas a spus asta, potrivit Times of Israel. Jaabis avea 31 de ani în 2015 când a detonat o butelie de gaz în maşina ei, după ce a fost oprită de poliţie în aşezarea Ma'ale Adunim, lângă Ierusalim. Explozia i-a provocat arsuri grave lui Jaabis şi a rănit un poliţist în piept şi la faţă. Potrivit autorităţilor israeliene, Jaabis a vrut să comită un atac sinucigaş în Israel.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al IDF: există progrese semnificative cu privire la ostatici

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că există „progresuri semnificative” în eforturile de eliberare a ostaticilor din Fâşia Gaza în această seară, după întârzierile Hamas, scrie Times of Israel. „Efortul de a returna ostaticii este datoria noastră morală şi etică. Suntem hotărâţi să atingem acest obiectiv în orice fel”, a spus Hagari la o conferinţă de presă de seară. „Efortul din această seară progresează şi vom anunţa familiile şi publicul când se va întâmpla acest lucru. Este nevoie de răbdare. Există progrese semnificative”.

Hagari spune că „nimic nu este definitiv până când nu se întâmplă cu adevărat”, deoarece Israelul negociază indirect cu un „grup terorist diabolic”. „Vom returna ostaticii în orice mod, prin acord sau în următoarele etape ale războiului”, spune el, ca răspuns la o întrebare. „Dacă acordul nu este respectat, ne vom întoarce la luptă”.

UPDATE Mass-media: convoi pentru ostatici

Un convoi de ambulanţe egiptene şi un autobuz au plecat pentru a prelua ostaticii israelieni eliberaţi de la Crucea Roşie, care la rândul lor i-au primit de la gruparea Hamas. Un martor ocular a declarat pentru CNN. Convoiul se îndreaptă din partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah către teritoriul Fâşiei Gaza.

UPDATE Gaz: numărul jurnaliştilor ucişi ajunge la 57

Numărul reporterilor care au murit din cauza războiului dintre Israel şi Hamas continuă să crească. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) afirmă că numărul jurnaliştilor şi lucrătorilor media ucişi între 7 octombrie şi 25 noiembrie este de 57. Dintre aceştia, conform aceleiaşi surse, 50 sunt palestinieni, patru israelieni şi trei libanezi. Al Jazeera online a mai adăugat că cel puţin 11 jurnalişti au fost răniţi, trei dispăruţi şi 19 arestaţi.

UPDATE Orientul Mijlociu: 2 palestinieni ucişi într-un raid israelian la Jenin

Doi palestinieni au fost ucişi şi alţi şapte au fost răniţi, unul grav, într-un raid al armatei israeliene în această seară în Jenin, Cisiordania. Agenţia Wafa a raportat că soldaţii israelieni au luat cu asalt oraşul, trăgând fără discernământ şi declanşând ciocniri cu locuitorii locali. Folosirea muniţiei reale de către forţele armate a dus la moartea a doi palestinieni: Ammar Abu al-Wafa, 21 de ani, şi Ahmad Abu al-Heja, 20 de ani. De asemenea, armata israeliană a înconjurat spitalul guvernamental Jenin şi filiala locală a Societăţii Semilunii Roşii Palestiniene (PRCS), precum şi spitalul Ibn Sina, blocând accesul la aceste facilităţi de ceva timp.

UPDATE Televiziunea egipteană, eliberarea palestiniană iminentă în Ofer

Al doilea grup de prizonieri palestinieni va fi eliberat în câteva minute, a precizat corespondentul postului de stat egiptean Qahera News în faţa închisorii Ofer. După-amiaza au avut loc încăierare în faţa închisorii şi câţiva palestinieni au fost răniţi.

UPDATE Oamenii strămutaţi din Beeri se bucură pentru eliberare 

Aplauze, huiduieli, entuziasm: evacuaţii din kibutzul Be'eri care stau într-un hotel de lângă Marea Moartă sărbătoresc anunţul că acordul privind schimbul de ostatici israelieni pentru deţinuţii palestinieni va fi implementat conform planului, relatează Haaretz. Printre ostaticii care vor fi eliberaţi în această seară se numără şi unii dintre locuitorii kibbutz-ului amintit.

UPDATE Tel Aviv: mulţimea manifestă la 50 de zile de la atac

O mulţime de 50.000 de oameni s-a adunat în această seară la Tel Aviv în ceea ce a fost denumit „piaţa ostaticilor”, la 50 de zile după atacul efectuat de Hamas pe 7 octombrie. Mulţi susţin pancarte cu feţele celor răpiţi, în timp ce aşteaptă eliberarea unui nou grup de ostatici, operaţiune programată pentru astăzi, dar amânată. Liderii comunităţii druze au participat şi ei la demonstraţie, scrie Haaretz, şi au fost întâmpinaţi cu aplauze entuziaste de mulţime.

UPDATE Egiptul face eforturi de a finaliza schimbul de ostatici-prizonieri

Egiptul face „eforturi intense” pentru a finaliza cea de-a doua tranşă a schimbului de ostatici şi deţinuţi palestinieni prevăzut în acordul de armistiţiu. Acest lucru a fost raportat de televiziunea de stat Al Qahera. Între timp, o sursă egipteană de securitate din Rafah a precizat că partea egipteană a primit deja efectiv ostaticii, dar că procesul de transfer a fost amânat „până când partea israeliană se angajează să pună în aplicare termenii armistiţiului”.

UPDATE Mass-media din Israel ameninţă: dacă nu există eliberare până la miezul nopţii, ofensiva se va relua

Israelul ameninţă: dacă ostaticii nu sunt eliberaţi până la miezul nopţii, ofensiva din Gaza va relua. Acest lucru a fost raportat de televiziunea israeliană „Canalul 12”, care a citat un oficial israelian. „Toate afirmaţiile Hamas că Israelul a încălcat acordul sunt false. Aceasta este o încercare de propagandă a Hamas. Israelul şi-a îndeplinit toate obligaţiile. Hamas îi stânjeneşte pe mediatorii Egiptului şi Qatarului”, a adăugat oficialul.

UPDATE Hamas spune că s-a amânat a doua eliberare de ostatici

UPDATE 14 ostatici israelieni ar urma să fie eliberaţi sâmbătă din Gaza- sursă

Acest număr este în concordanţă cu o declaraţie de sâmbătă a Serviciului penitenciar israelian, potrivit căreia 42 de prizonieri palestinieni vor fi eliberaţi - deoarece acordul de armistiţiu dintre Israel şi Hamas include schimbul a trei prizonieri palestinieni pentru fiecare ostatic israelian eliberat.

Biroul prim-ministrului israelian consideră în prezent că 213 persoane sunt ţinute ostatice în Gaza în urma atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Primele grupuri de ostatici au fost eliberate vineri, pe fondul unui acord care a adus o încetare temporară a luptelor din Gaza.

UPDATE Egiptul salută succesul primei zile de armistiţiu dintre Israel şi Hamas

Egiptul s-a declarat mulţumit de prima zi a armistiţiului dintre Israel şi Hamas.

Diaa Rashwan, preşedintele Serviciului de Informaţii de Stat din Egipt, a subliniat că oprire dronelor de supraveghere deasupra Gazei în timpul armistiţiului drept unul dintre motivele pentru care acesta a început cu succes.

Rashwan a mai spus că livrările crescute de provizii medicale, alimente şi combustibil către locuitorii din Gaza este un alt factor care ar ajuta la menţinerea armistiţiului.

UPDATE Palestinienii eliberaţi din închisorile israeliene au fost întâmpinaţi de rude

Treizeci şi nouă de persoane au fost eliberate vineri în baza acordului dintre Israel şi Hamas, care a presupus, de asemenea, eliberarea a 24 de ostatici din Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici