LIVE TEXT   Războiul Israel-Hamas, ziua 18. Israel refuză vizele oficialilor ONU, după declaraţiile lui Guterres / 704 decese în Gaza, în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la începutul războiului / Hamas a ucis, în total, 1.106 de persoane / IDF anunţă uciderea unui important lider al teroriştilor / Erdogan e pro-Hamas: sunt eliberatori! / UE: nu cerem încetarea focului

  • În cea de-a 19-a zi de confruntări, se raportează că sunt 1,400 de israelieni ucişi şi alţi 5,400 de răniţi.
  • SUA trimit un total de cel puţin 12 sisteme de apărare aeriană, precum THAAD şi Patriot, în mai multe ţările aliate din Orientul Mijlociu
  • Rachetele trase asupra Israelului de rebelii Houthis din Yemen, susţinuţi de Iran, au fost interceptate de sistemul de apărare din Arabia Saudită.
7610 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas, ziua 18. Israel refuză vizele oficialilor ONU, după declaraţiile lui Guterres / 704 decese în Gaza, în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la începutul războiului / Hamas a ucis, în total, 1.106 de persoane / IDF anunţă uciderea unui important lider al teroriştilor / Erdogan e pro-Hamas: sunt eliberatori! / UE: nu cerem încetarea focului

AP Photo

UPDATE 23:00 Un bărbat a pătruns într-o casă din Los Angeles, strigând "Eliberaţi Palestina" şi ameninţând că îi va ucide pe rezidenţii evrei

Un bărbat care striga "Eliberaţi Palestina" a fost reţinut de Departamentul de Poliţie din Los Angeles după ce a intrat în casa unei familii evreieşti în toiul nopţii, ameninţând că îi va ucide pe aceştia pentru că sunt israelieni (deşi acest detaliu nu a fost confirmat de autorităţi).
 
Poliţia din Los Angeles încearcă să asigure comunitatea evreiască locală că acesta este un incident izolat, menţionând că autorităţile cred că suspectul se afla sub influenţa drogurilor.
 
Cu toate acestea, în ciuda eforturilor lor, acesta este cel mai recent incident care alarmează în mod semnificativ comunitatea evreiască americană, pe fondul creşterii antisemitismului ca urmare a atacului Hamas asupra Israelului şi a campaniei militare ulterioare a Israelului în Gaza.
 
Oficialii federali au avertizat cu privire la o creştere abruptă a ameninţărilor legate de Orientul Mijlociu, adăugând că sunt deosebit de îngrijoraţi de posibilitatea unor aşa-numite atacuri ale "lupilor singuratici".

UPDATE 22:30 Surse israeliene şi străine: Negocieri în curs pentru eliberarea unui număr mare de ostatici ar putea avea loc în câteva zile

Eliberarea unui număr mare de ostatici din captivitatea Hamas în Gaza ar putea avea loc în câteva zile, potrivit unor surse israeliene şi străine familiare cu negocierile în acest sens.
 
Una dintre surse a declarat că părţile speră să finalizeze acordul "în termen de două zile, poate chiar mai puţin" şi că realizarea acestuia depinde de progresele înregistrate în negocierile cu Hamas.

UPDATE 22:20 O rachetă din Gaza a lovit o clădire de apartamente din Rishon Lezion, trei răniţi

Cel puţin trei persoane au fost rănite după ce o clădire de apartamente din Rishon Lezion a fost lovită direct de o rachetă, în urma unui tir de rachete asupra centrului Israelului din Fâşia Gaza, miercuri seară, a anunţat presa israeliană.
 
Locuitorii imobilelor au fost evacuaţi din clădiri. Forţele Magen David Adom au cercetat clădirea în căutarea civililor prinşi în dărâmături.
 
O femeie, în vârstă de 48 de ani, a fost transportată de urgenţă pentru îngrijiri medicale după ce a fost rănită uşor de schije de rachetă. Alte două persoane au fost rănite uşor, a precizat MDA.

UPDATE 22:00 Macron: O operaţiune terestră "masivă" în Gaza ar fi "o eroare pentru Israel"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că, în opinia sa, ar fi o "eroare" dacă Israelul ar lansa o incursiune terestră "masivă" în Gaza.
 
Avertismentul a venit în timp ce Macron a purtat discuţii la Cairo cu omologul său egiptean, Abdel Fatah al-Sisi, care a îndemnat, de asemenea, la eforturi "pentru a evita o invazie terestră" în teritoriul palestinian.
 
Vorbind cu reporterii din Egipt, Macron a spus: ”Franţa recunoaşte dreptul Israelului de a se apăra. În ceea ce priveşte o intervenţie terestră, dacă aceasta este în întregime îndreptată împotriva grupurilor teroriste, este o alegere pe care o are, dar dacă este o operaţiune masivă care ar pune în pericol populaţiile civile, în acest caz cred că ar fi o eroare pentru Israel. Ar fi, de asemenea, o greşeală pentru Israel, pentru că ar fi puţin probabil să ofere protecţie pe termen lung şi pentru că este incompatibilă cu protejarea populaţiei civile sau cu respectarea dreptului umanitar internaţional şi a regulilor războiului."
 
Macron a declarat că Franţa va trimite o navă militară pentru a sprijini spitalele din Gaza în următoarele 48 de ore.

UPDATE 21:30 Biden: Nu am nicio idee că palestinienii spun adevărul despre numărul de oameni ucişi. Sunt sigur că au fost ucişi oameni nevinovaţi

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat într-o conferinţă de presă că nu are "nicio idee că palestinienii spun adevărul cu privire la numărul de oameni ucişi", adăugând în acelaşi timp că "sunt sigur că au fost ucişi nevinovaţi" şi îndemnând Israelul să reducă la minimum pierderile civile.
 
"Cred că ar trebui să fim incredibil de atenţi", a spus Biden. "Israelul ar trebui să fie incredibil de atent pentru a se asigura că se concentrează pe urmărirea celor care propagă acest război împotriva Israelului. Şi este împotriva intereselor lor când acest lucru nu se întâmplă. Dar nu am încredere în numărul pe care îl folosesc palestinienii".

UPDATE 21:00 Familia unui corespondent de război Al Jazeera a murit în urma unui bombardament în Gaza

Soţia şi cei doi copii, băiat şi fată, ai corespondentului de război pentru ziarul arab Al Jazeera, Wael Al-Dahdouh, au murit în urma unui bombardament pe teritoriul Fâşiei Gaza, potrivit The Times of Israel.

UPDATE 20:30 Netanyahu: Israelul se pregăteşte pentru o invazie terestră în Gaza

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri, în timpul unei declaraţii televizate, că toţi militanţii Hamas sunt "condamnaţi".
 
Armata israeliană "se pregăteşte" pentru invazia terestră cu scopul de a distruge capacităţile militare şi guvernamentale ale Hamas, a spus el. Cabinetul de război al ţării "lucrează non-stop" până când va ajunge la victorie, a spus el.
 
El a precizat că nu va oferi detalii despre invazia terestră pentru "a asigura vieţile soldaţilor noştri". Cu toate acestea, el a spus că momentul operaţiunii Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) este stabilit "în unanimitate" de cabinetul de război al Israelului.

UPDATE 20:00 Macron: Ajutoarele umanitare trebuie să intre în Gaza fără obstacole

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi s-au întâlnit, miercuri, la Cairo, pentru a discuta despre situaţia de criză din Gaza. Macron a anunţat că o navă a marinei franceze se îndreaptă cu ajutoare către Gaza, potrivit Reuters

UPDATE 19:00 Israelul este de acord să amâne invazia în Gaza pentru ca SUA să poată trimite apărarea aeriană în regiune - raport

Potrivit unui raport, Israelul a fost de acord cu o cerere a SUA de a trimite apărarea sa aeriană în regiune înainte de o invazie terestră aşteptată în Gaza.
 
Pentagonul lucrează la desfăşurarea a o duzină de sisteme de apărare aeriană în regiune pentru a proteja trupele americane care servesc în Irak, Siria, Kuweit, Iordania, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite de rachete, a relatat Wall Street Journal, citând oficiali americani şi israelieni.
 
De asemenea, Israelul ia în considerare efortul de a furniza ajutor umanitar civililor din interiorul teritoriului palestinian, precum şi eforturile diplomatice de a elibera mai mulţi ostatici deţinuţi de Hamas, a precizat acesta.

UPDATE 18:30 Discuţii între preşedintele Franţei şi Egiptului pentru rezolvarea crizei din Gaza, la Cairo

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi s-au întâlnit, miercuri, la Cairo, pentru a discuta despre situaţia de criză din Gaza. Ambele state susţin că vor să introducă ajutoarele în Fâşia Gaza şi să prevină escaladarea conflictului, conform Reuters.

UPDATE 18:00 Israelul respinge afirmaţia lui Erdoğan potrivit căreia Hamas "nu este o organizaţie teroristă"

Israelul a respins miercuri afirmaţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan potrivit căreia gruparea militantă palestiniană Hamas "nu este o organizaţie teroristă".
 
"Israelul respinge din toată inima cuvintele dure ale preşedintelui turc despre organizaţia teroristă Hamas", a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lior Haiat, pe reţelele de socializare.
 
"Chiar şi încercarea preşedintelui turc de a apăra organizaţia teroristă şi cuvintele sale incitante nu vor schimba ororile pe care întreaga lume le-a văzut", a scris Haiat.

UPDATE 17:30 Familiile din Gaza poartă brăţări de identificare pentru a evita înmormântarea în gropi comune

Din cauza numărului mare de cadavre, palestinienii din Gaza îngroapă morţii neidentificaţi în gropi comune, cu un număr în loc de un nume, spun locuitorii. Acum, unele familii folosesc brăţări în speranţa de a-i găsi pe cei dragi în cazul în care aceştia ar fi ucişi, relatează Reuters

UPDATE 17:00 SUA plănuiesc să trimită întregul stoc de Iron Dome în Israel

SUA intenţionează să trimită întregul stoc Iron Dome - inclusiv două baterii şi peste 300 de interceptoare deţinute de armata americană - în Israel, ca parte a eforturilor sale de a acorda asistenţă militară în urma atacului Hamas.
 
Un oficial american a confirmat că planurile, raportate mai întâi de Bloomberg şi apoi de Washington Post, sunt în lucru.
 
Congresul a presat administraţia Biden să livreze stocul său către Israel, după luni de eforturi pentru a presa Israelul să accepte trimiterea bateriilor în Ucraina.
 
Până în prezent, consensul în America a fost că Iron Dome în sine ar fi o măsură provizorie până când armata americană ar putea achiziţiona sau dezvolta un sistem de apărare mai bun împotriva rachetelor de croazieră, deşi a existat un apetit pentru a încorpora părţi din tehnologia israeliană în capacităţile sale de protecţie împotriva focului indirect. De asemenea, Israelul nu a fost dispus să trimită Americii codul sursă proprietar, descurajând SUA să achiziţioneze baterii suplimentare.
 
Achiziţionarea sistemului israelian a fost în mare parte rezultatul presiunii exercitate de legislatori care au obligat armata prin lege să achiziţioneze sistemul de armament.
 
Oficialii americani din domeniul apărării au subliniat de mult timp necesitatea de a dezvolta capacităţi de apărare aeriană cu rază medie de acţiune, deşi aceste eforturi s-au intensificat în ultimii ani, în urma conflictelor din Siria şi din regiunea disputată Nagorno-Karabah de la graniţa dintre Azerbaidjan şi Armenia. Invazia Rusiei în Ucraina şi o potenţială strategie americană

UPDATE 16:30 Haaretz: Administraţia Biden face presiuni asupra aliaţilor din Orientul Mijlociu pentru a opri strângerea de fonduri de către Hamas în regiune

Administraţia Biden face presiuni asupra aliaţilor din Orientul Mijlociu pentru a lua măsuri drastice împotriva strângerii de fonduri de către Hamas în regiune - acordând o atenţie deosebită capacităţii sale de a strânge fonduri prin criptomonede şi donaţii de la terţi prin intermediul organizaţiilor caritabile regionale şi al companiilor fantomă.
 
Un oficial de top al Trezoreriei SUA a vizitat Arabia Saudită la începutul acestei săptămâni în cadrul unei reuniuni accelerate pentru Centrul de direcţionare a finanţării terorismului, urmată de o deplasare în Qatar - aliatul SUA care, în acelaşi timp, a dat putere Hamas de-a lungul anilor, jucând în acelaşi timp un rol-cheie în eforturile diplomatice de eliberare a ostaticilor.
 
"Acest moment este critic", a declarat subsecretarul american Brian Nelson, "pentru a ne reuni pentru a evalua propria noastră expunere la riscul de finanţare a terorismului şi pentru a ne asigura că există controale adecvate pentru a ne proteja nu numai jurisdicţiile financiare, ci şi viaţa umană."

UPDATE 16:00 Opera israeliană cântă pentru aducerea ostaticilor acasă

În timp ce companii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională a Operei, Opera israeliană a ales să sublinieze situaţia dificilă a ostaticilor din ţara sa care au fost răpiţi de teroriştii Hamas la 7 octombrie, în special a ostaticilor care sunt copii.
 
Compania de operă a lansat pe YouTube o versiune special dedicată a cântecului "Bring Him Home" din musicalul Les Miserables.

În timp ce interpreţii companiei cântă versurile "E tânăr; îi este frică; el se odihneşte; Cerul binecuvântat: adu-i pace, adu-i bucurie, e tânăr, e doar un băiat", sunt afişate fotografii ale celor peste 20 de copii cu vârsta sub 18 ani despre care se crede că sunt deţinuţi în Fâşia Gaza.
 
Cu îndemnul "Aduceţi-i acasă", Opera israeliană a declarat că cere "fiecărui teatru de operă din întreaga lume să se alăture eforturilor pentru întoarcerea în siguranţă a tuturor israelienilor care sunt ţinuţi ostatici în Gaza".

UPDATE 15:30 Marea Britanie ar discuta despre o pauză umanitară în Gaza, dar nu despre încetarea focului, afirmă purtătorul de cuvânt al premierului

Marea Britanie ar lua în considerare discutarea unei pauze umanitare în Gaza pentru a facilita intrarea ajutoarelor în teritoriu, dar nu doreşte o încetare totală a focului, deoarece aceasta ar fi doar în beneficiul militanţilor Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak.

UPDATE  15:00 Fostul prim-ministru al Israelului: este greşit să mulţumim Qatarului, este un duşman

Fostul prim-ministru Naftali Bennett a criticat guvernul pentru că a mulţumit Qatarului pentru eforturile sale diplomatice. „Guvernul israelian face o gravă greşeală morală şi practică”, a scris Bennet într-o postare pe X, „Qatarul este inamicul însuşi. Qatar finanţează, asistă şi întăreşte organizaţia teroristă Hamas-ISIS”. „Cum putem distruge inamicul, dacă îi complimentăm principalul sponsor?”, întreabă Bennet.

UPDATE 15:00 Armata israeliană: 58 de membri Hamas arestaţi în Cisiordania

Armata israeliană (IDF) raportează că soldaţii au arestat 58 de membri Hamas în raiduri peste noapte în Cisiordania. Potrivit datelor publicate de IDF, raportate de Times of Israel, de la începutul războiului din Fâşia Gaza, pe 7 octombrie, 930 de palestinieni căutaţi au fost arestaţi în Cisiordania, dintre care 608 afiliaţi Hamas.

UPDATE 14:50 Purtătorul de cuvânt al UE: Nu cerem încetarea focului, Hamas continuă atacurile teroriste împotriva Israelului

Din partea Uniunii Europene „nu există nicio cerere de încetare a focului” împotriva Fâşiei Gaza „dintr-un motiv simplu: Hamas continuă cu atacurile sale teroriste împotriva Israelului”. Acest lucru a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Afaceri Externe, Peter Stano, în cadrul briefing-ului de presă de la Bruxelles. „Susţinem dreptul Israelului de a se apăra de aceste atacuri teroriste în curs şi subliniem că acest lucru trebuie făcut în conformitate cu dreptul internaţional umanitar”, adaugă acesta.

UPDATE 14:50 Regele Abdallah al Iordaniei, către Macron: Este urgent să oprim Israelul în Gaza

Regele Iordaniei Abdallah i-a spus preşedintelui francez Emmanuel Macron că încheierea războiului din Gaza este o nevoie urgentă şi a avertizat că altfel ar putea avea loc o „explozie” în regiune. O declaraţie a curţii regale a spus că monarhul i-a spus lui Macron că Israelul ar trebui să fie presat de puterile globale să-şi oprească campania de bombardare împotriva civililor din teritoriu şi să pună capăt asediului celor peste două milioane de locuitori ai săi.

UPDATE 14:50 Hezbollah anunţă că are pierderi

Gruparea libaneză Hezbollah a anunţat că încă doi dintre luptătorii săi au fost ucişi, ridicând numărul morţilor la 11 în ultimele 24 de ore şi la 40 de la izbucnirea războiului. Al Jazeera raportează. Cei doi bărbaţi, ambii originari din guvernoratul libanez Bekaa, au fost ucişi „în timp ce îşi îndeplineau datoria jihadistă”, se arată într-o notă a grupului care nu oferă detalii suplimentare.

UPDATE 14:30 IDF ucide doi terorişti care au încercat să se infiltreze în Israel printr-un tunel

IDF, Forţele de Apărare Israelului, au ucis doi terorişti care au încercat să se infiltreze în Israel printr-un tunel din zona Zikim noaptea trecută. Haaretz raportează că îl citează pe Tsahal.

UPDATE 14:20 Lapid, împotriva stângii globale: Câţi evrei trebuie să moară?

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, atacă „extrema stângă globală” pe platforma X: „Câţi evrei trebuie să moară înainte să încetaţi ne daţi vina pe noi pentru orice s-ar întâmpla? Acea sâmbătă întunecată de acum două săptămâni, 1.400 au fost ucişi. De câte mai ai nevoie? Zece mii? 6 milioane?”, scrie fostul premier, care nu a vrut să intre în guvernul naţional de urgenţă după 7 octombrie, referindu-se la numărul - 6 milioane - de evrei ucişi în Shoah.

UPDATE 14:10 Erdogan: Schimbul de prizonieri trebuie încheiat urgent

„Schimbul de prizonieri între Israel şi Hamas trebuie încheiat de urgenţă, iar punctul de trecere Rafah trebuie menţinut deschis pentru ajutor umanitar”, a afirmat preşedintele Turciei.

UPDATE 14:00 Erdogan anulează vizita planificată în Israel

Preşedintele turc Erdogan a anunţat că îşi va anula vizita planificată în Israel.

UPDATE 13:40 Macron: Mobilizaţi-vă pentru nevoile urgente ale palestinienilor

„Acces la electricitate, în special pentru spitale, acces la apă şi ajutor alimentar: suntem mobilizaţi pentru a răspunde nevoilor urgente ale palestinienilor”, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a scris mesajul pe X.

UPDATE 13:30 Erdogan: Crime premeditate împotriva umanităţii în Gaza

„Aproximativ jumătate dintre cei ucişi în atacurile israeliene asupra Gaza sunt copii, chiar şi această cifră arată că scopul este o atrocitate, să comită crime premeditate împotriva umanităţii”. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat acest lucru în timpul unui discurs adresat grupului parlamentar al partidului său AKP. „Nu avem probleme cu statul Israel, dar nu am aprobat niciodată atrocităţile comise de Israel şi modul său de a acţiona, mai degrabă similar unei organizaţii decât unui stat”, a adăugat Erdogan, după cum a raportat preşedinţia de la Ankara.

UPDATE 13:20 Erdogan: Militanţii Hamas sunt eliberatori, nu terorişti

Militanţii Hamas sunt „eliberatori” care luptă pentru pământul lor, şi „nu terorişti”. Preşedintele turc Erdogan a spus acest lucru, după cum a raportat Al Arabiya.

UPDATE 13:10 Al-Sisi: Singura soluţie este diplomatică

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi a reiterat că diplomaţia este singura cale către o soluţie între Israel şi palestinieni, subliniind totodată că guvernul său îşi concentrează eforturile pe acordarea de ajutor populaţiei civile din Fâşia Gaza. „Singura cale către o soluţie este diplomaţia”, a spus Al Sisi în timpul unei parade militare în oraşul Suez, unde a mai spus că ţara sa „joacă un rol pozitiv cu partenerii şi prietenii noştri”.

UPDATE 13:05 Apple şi Google blochează traficul în timp real în Gaza şi Israel

În zilele de escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu şi în vederea unei posibile operaţiuni terestre, serviciile populare de cartografiere precum Google, Apple şi Waze dezactivează informaţiile de trafic în timp real în zonele de război, inclusiv Gaza şi teritoriile înconjurătoare. Solicitarea a venit din partea Forţelor de Apărare ale Israelului, cu scopul de a nu oferi Hamas informaţii despre modul în care se mişcă trupele, informaţii care pot deriva şi din vizualizarea traficului local. În februarie 2022, Google a luat aceeaşi decizie în Ucraina, ascunzând datele de trafic din primele etape ale conflictului. Mişcarea - aşa cum explică site-ul The Hill şi blogul israelian Geektime - se referă doar la date specifice, iar nu la funcţionarea generală a Google Maps şi Apple Maps, care continuă să fie disponibile. Apple nu a confirmat încă oficial informaţia.

UPDATE 13:03 Israelul felicită Qatarul pentru „angajamentul său umanitar”. Mesaj relaxant pe X de la un consilier Netanyahu

„Sunt bucuros să spun că Qatarul devine un element esenţial şi o parte interesată în facilitarea soluţiilor umanitare”: consilierul pentru securitate naţională israeliană Tzachi Hanegbi a scris asta astăzi în X. „Eforturile diplomatice ale Qatarului sunt de o importanţă crucială în aceste vremuri.” Potrivit televiziunii publice israeliene Kan, aceste cuvinte au venit după ce liderii qatarilor au sugerat astăzi posibile evoluţii în eliberarea ostaticilor israelieni ţinuţi în Gaza.

UPDATE 13:00 Premierul Qatarului: Există unele progrese în negocierile privind eliberarea ostaticilor

Prim-ministrul Qatarului a spus că au fost înregistrate unele progrese în negocierile privind eliberarea ostaticilor israelieni. „Subliniem importanţa coordonării cu partenerii regionali pentru detensionarea crizei”, a spus premierul.

UPDATE 12:30 Hamas: Peste 700 de morţi în 24 de ore

Israelul a declarat că a lovit peste 700 de ţinte în Gaza în ultimele două zile. Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că a înregistrat ieri cel mai mare număr de decese într-o singură zi din război: cel puţin 704 de persoane au murit în zeci de atacuri asupra caselor, a unei tabere de refugiaţi şi a altor locaţii. Cifra este prezentată de New York Times, care subliniază că nu a putut să o verifice în mod independent.

UPDATE 12:00 Poliţia israeliană a identificat 1.106 de persoane ucise de Hamas. Au fost 308 soldaţi morţi şi 222 de ostatici

Poliţia şi armata au identificat până acum 1.106 israelieni ucişi în atacul Hamas din 7 octombrie. Acest lucru a fost anunţat chiar de poliţişti, conform cărora au fost identificate 84% din totalul deceselor civile, egal cu 798 de persoane. Până în prezent, 308 de soldaţi israelieni au murit în timpul războiului, în timp ce ostaticii - conform purtătorului de cuvânt al armatei - sunt 222.

UPDATE 11:40 Macron merge la Cairo, pentru o întâlnire cu Sissi

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni astăzi la Cairo cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi, în cadrul unui tur al capitalelor din regiune pentru a evita o escaladare militară şi pentru a relansa „procesul de pace” pentru crearea unui stat palestinian. Anunţul vine de la Elysée. După o primă oprire ieri în Israel, unde a prezentat condoleanţe unei „ţări prietene, întristat de cel mai teribil act terorist din istoria dumneavoastră”, şeful statului francez se va adresa ţărilor arabe din regiune. Astăzi, va fi primit de regele Iordanului, apoi de preşedintele egiptean. Ieri, el a mers deja în Cisiordania, pentru a-l vedea pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi pentru a-şi demonstra şi sprijinul pentru poporul palestinian.

UPDATE 11:30 Încă două avioane din Australia pentru evacuarea compatrioţilor

Australia a declarat că a mai trimis două avioane de transport aparţinând forţelor aeriene în Orientul Mijlociu, pentru a le permite cetăţenilor săi să părăsească regiunea. În general, a explicat prim-ministrul interimar Richard Marles, trei avioane se află acum în Orientul Mijlociu. „Obiectivul este de a sprijini cetăţenii australieni care se află în Orientul Mijlociu, dacă conflictul se agravează”, a spus Marlese, care nu a dezvăluit unde se află avioanele, dar i-a îndemnat pe australieni să recurgă imediat la zboruri comerciale, dacă intenţionează să se întoarcă în ţara lor. Canberra a ajutat până acum sute de australieni să părăsească Israelul cu zboruri charter şi lucrează pentru a ajuta 79 de australieni să părăsească Gaza.

UPDATE 11:20 Salvaţi Copiii: temeri pentru cel puţin 870 de copii dispăruţi în Gaza

Cel puţin 870 de copii sunt dispăruţi în Gaza şi există temerea că sunt prinşi sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite, în timp ce eforturile salvatorilor sunt îngreunate de bombardamentele necontenite, infrastructura decimată, inclusiv drumurile, şi lipsa de combustibil din cauza asediului în curs. Aşa afirmă Save the Children, organizaţia internaţională care luptă de peste 100 de ani pentru a salva micuţii aflaţi în pericol şi pentru a le garanta un viitor. De la escaladarea violenţei din Israel şi teritoriile palestiniene ocupate din 7 octombrie, cel puţin 2.360 de copii au fost ucişi în Gaza şi 5.364 au fost răniţi. Potrivit presei israeliene, 28 de copii au fost ucişi în Israel şi cel puţin 220 de persoane sunt în prezent ţinute captive în Gaza, inclusiv minori.

UPDATE 11:00 Israel: un alt comandant Hamas a fost ucis

Forţele de Apărare Israelului (IDF) spun că l-au ucis pe comandantul batalionului „North Khan Younis” al Hamas, Taysir Mubasher, într-un atac aerian în Fâşia Gaza. Times of Israel relatează asta. Potrivit IDF, Mubasher era şeful forţelor navale ale Hamas şi deţinea diferite poziţii legate de producţia de arme a grupului. „Mubasher are o vastă experienţă în armată, iar ca şi comandant este considerat apropiat de Mohammed Deif, comandantul aripii militare a Hamas”, a declarat IDF, într-o declaraţie comună cu agenţia de securitate Shin Bet.

UPDATE 10:50 Hamas Healthcare: Peste 80 de palestinieni ucişi aseară în urma atacurilor israeliene

Peste 80 de palestinieni au fost ucişi aseară în timpul atacurilor Israelului asupra Fâşiei. Ministerul Sănătăţii Hamas a făcut-o cunoscut presei. Alte o sută de persoane au fost rănite. Mass-media a reamintit că Hamas nu face distincţie între civili şi non-civili, când furnizează numărului de decese.

UPDATE 10:40 Liderul Hamas, Meshaal: Ostaticii vor fi eliberaţi dacă Israelul opreşte raidurile împotriva Hamas

Liderul Hamas, Khaled Meshaal, a declarat că civilii capturaţi de Hamas pe 7 octombrie vor fi eliberaţi dacă Israelul încetează să atace ţinte asociate cu gruparea teroristă din Fâşia Gaza. Într-un interviu acordat Sky News, Meshaal a refuzat să se refere la civilii capturaţi de Hamas drept „ostatici” şi a spus că Israelul a ucis cel puţin 22 de persoane capturate în atacurile aeriene asupra Gaza. Dintre cei presupuşi morţi, el a spus că mulţi sunt israelieni, dar nu a spus din ce ţări erau ceilalţi. „Dacă lui Netanyahu le pasă de securitatea lor, dacă europenilor şi americanilor le pasă de securitatea lor, forţaţi Israelul să-şi oprească agresiunea, să oprească acest genocid, aceste crime de război brutale care sunt comise în fiecare zi”, a spus Meshaal. 

UPDATE 10:30 Orientul Mijlociu: Macron în Iordania, se întâlneşte cu regele Abdallah al II-lea

Emmanuel Macron îşi continuă vizita în Orientul Mijlociu: în această dimineaţă este programat să se întâlnească cu regele Iordaniei Abdallah al II-lea la Amman şi ar putea avea o conversaţie cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi. Macron s-a aflat ieri în Israel, unde s-a întâlnit cu preşedintele Isaac Herzog şi cu premierul Benjamin Netanyahu şi s-a întâlnit cu familiile ostaticilor şi victimelor atacului din 7 octombrie. Ulterior, s-a oprit la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

UPDATE 10:00 Liderul Hezbollah îi primeşte pe liderii Hamas şi Jihadului Islamic din Liban

Şeful Hezbollah, Hassan Nassrallah, s-a întâlnit cu şeful Jihadului Islamic Palestinian, Ziad Nahleh, şi cu şeful adjunct al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri. Acest lucru a fost relatat de ziarul Haaretz, care a publicat o fotografie a întâlnirii. Potrivit unei declaraţii a Hezbollah, liderii celor trei grupuri au discutat despre ultimele evenimente din Fâşia Gaza, inclusiv despre ciocnirile în curs de la graniţa dintre Liban şi Israel. Nassrallah, Nahleh şi Al-Arouri au convenit, de asemenea, să continue coordonarea şi monitorizarea regulată a evoluţiilor în fiecare zi.

UPDATE 09:50 Mai multe lansări de rachete din Gaza spre sudul Israelului. Sirene în Ashkelon şi în comunităţile din apropierea Fâşiei

Atacurile cu rachete continuă din Gaza spre sudul Israelului. Sirenele au răsunat mai devreme în oraşul de coastă Ashkelon şi în comunităţile Zikim şi Karmiya. Chiar şi în timpul nopţii au fost vizate zonele din jurul graniţei cu Fâşia Gaza.

UPDATE 09:40 Damasc: 8 soldaţi sirieni ucişi într-un atac asupra Israelului

Opt soldaţi sirieni au murit în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Siriei. Acest lucru a fost raportat de agenţia de ştiri de stat SANA.

UPDATE 09:30 CNN: Hamas a planificat un atac folosind linii fixe în tuneluri

Timp de doi ani, Hamas a planificat atacul din 7 octombrie comunicând printr-o reţea de telefonie fixă ​​în tunelurile subterane din Gaza. Aceasta este ceea ce reiese din informaţiile furnizate de Israel oficialilor din Statele Unite şi transmise de două surse informate către CNN. Liniile telefonice au permis unei mici celule Hamas să comunice fără a fi urmărită de informaţiile israeliene şi să planifice operaţiunea în secret până când a activat sute de militanţi, pentru a lansa atacul. Evitând telefoanele mobile şi computerele, relatează CNN, Hamas a recurs, aşadar, la „contraspionaj de modă veche”, favorizând întâlnirile în persoană şi telefoanele prin cablu care nu pot fi urmărite.

UPDATE 09:20 Armata israeliană: raid pe scară largă împotriva ţintelor Hamas. Purtător de cuvânt militar: atacuri direcţionate bazate pe informaţii de informaţii

Armata israeliană a efectuat aseară atacuri la scară largă, bazate pe informaţii de informaţii, împotriva infrastructurii Hamas din Gaza. Purtătorul de cuvânt al armatei a anunţat acest lucru conform căruia au fost lovite „tuneluri teroriste, sedii militare, depozite de arme, lansatoare de mortare şi lansatoare de rachete antitanc”.

Mai mult, din nou în cursul nopţii, armata a lovit aparatul operaţional de urgenţă al Hamas, inclusiv „camerele de război, infrastructurile şi sediile militare”. „Aparatul operaţional de urgenţă al Hamas – a explicat purtătorul de cuvânt – a fost responsabil pentru crearea unor blocade care i-au împiedicat pe locuitorii din Gaza să meargă în locuri mai sigure”.

UPDATE 09:10 ONU: Lipsa de combustibil în Gaza. Israelul răspunde: întrebaţi Hamas

Tensiunea care i-a încercat pe reprezentanţii Tel Avivului la summiturile Naţiunilor Unite de la New York are repercusiune directe asupra conflictului în curs dintre Israel şi Hamas. Agenţia ONU pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni UNRWA a tras un semnal de alarmă cu privire la penuria de combustibil din Fâşia Gaza, spunând că va trebui să îşi înceteze activităţile în această seară din acest motiv.

Armata israeliană a răspuns răspândind o imagine a rezervoarelor pline cu combustibil în interiorul enclavei şi comentând că acestea „conţin mai mult de 500.000 de litri de combustibil: întreabă la Hamas”. „Fără combustibil nu va exista apă, nici spitale sau brutării funcţionale – a avertizat directorul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, care deja trase alarma în ultimele zile – Fără combustibil, ajutorul nu va ajunge la cei care au nevoie disperată de el. Fără combustibil, nu va exista asistenţă umanitară”, a spus el.

UPDATE 09:00 - Israelul refuză vizele oficialilor ONU, după cuvintele lui Guterres

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat că ţara sa va refuza vizele de intrare oficialilor ONU, după discursul de ieri al secretarului general Antonio Guterres, care a fost contestat de Israel. „Având în vedere cuvintele sale – a explicat Erdan la Radioul Militar – vom refuza eliberarea vizelor reprezentanţilor ONU. Mai mult, am refuzat deja o viză subsecretarului pentru Afaceri Umanitare, Martin Griffiths. A sosit momentul să le dăm o lecţie”.

UPDATE 08:00 - 704 decese în Gaza în 24 de ore, cel mai mare număr de la începutul războiului

704 palestinieni, inclusiv 305 minori, au fost ucişi în ultimele 24 de ore în atacurile israeliene asupra Fâşiei. Ministerul local al Sănătăţii a raportat acest lucru Biroului de Coordonare al ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA). Potrivit aceleiaşi surse, acesta este cel mai mare număr de decese, într-o zi, de la începutul ostilităţilor.

UPDATE 07:00 - Orientul Mijlociu: Statele Unite trimit o escadrilă de F16

Cea de-a 119-a escadrilă expediţionară de luptă a Gărzii Naţionale Aeriene din New Jersey a sosit în Orientul Mijlociu în ultimele zile. Acest lucru a fost anunţat de secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder, adăugând că escadronul are avioane F16. Ryder a mai spus că Statele Unite se pregătesc pentru o creştere a violenţei în regiune, menţionând că au existat deja cel puţin 13 atacuri împotriva trupelor şi instalaţiilor americane în Irak şi din Siria.

„Ceea ce vedem este perspectiva escaladării cea mai semnificativă împotriva forţelor şi personalului american din întreaga regiune pe termen foarte scurt, provenind de la forţele proxy iraniene şi, în cele din urmă, din Iran”, a spus Ryder, în timpul unui briefing la Pentagon.

UPDATE 04:00 - Egiptul reinstalează peretele din plăci de ciment pentru a sigila graniţa cu Gaza 

Egiptul pare să sigileze graniţa Gaza , arată noi imagini din satelit de la Maxar Technologies.

 Egiptul a construit iniţial zidul de ciment după ce atacurile aeriene israeliene au creat cratere mari pe drumul lateral care traversa Gaza.

CNN a raportat anterior că dintre cele 20 de camioane de ajutor care au fost programate iniţial să traverseze marţi seara, doar opt camioane de ajutor au intrat în Gaza 

UPDATE 03:00 - Israelul loveşte ţinte militare siriene ca răspuns la rachetele lansate din Siria 

Avioanele de luptă israeliene au efectuat lovituri aeriene asupra infrastructurii militare siriene , au anunţat miercuri Forţele de Apărare Israeliene. Loviturile au fost ca răspuns la două rachete lansate marţi din Siria către Înălţimile Golan, a declarat IDF pe Telegram.

UPDATE 01:00 - Wall Street Journal: Arabia Saudită a doborât una dintre cele cinci rachete lansate de Houthis susţinuţi de Iran spre Israel 

Potrivit aceleiaşi publicaţii, crucişătorul cu rachete ghidate USS Carney, care opera în nordul Mării Roşii, a doborât patru rachete de croazieră furnizate de Iran săptămâna trecută. 

Comandamentul central al SUA a dezvăluit către NBC că 24 de soldaţi americani au fost răniţi în atacurile asupra bazelor americane din Irak şi Siria săptămâna trecută.

Bloomberg, citând un oficial al Pentagonului, transmite că SUA vor livra două baterii Iron Dome către Israel. 

UPDATE 00:00 -  Iranul atacă Israelul, prin intermediari/Bazele americane devin ţinte pentru terorişti 

Wall Street Journal raportează că Arabia Saudită a doborât cel puţin una dintre rachetele trase asupra Israelului de către rebelii Houthis din Yemen, susţinuţi de Iran.

O rahetă din nord-estul Siriei a atacat o bază americană. 

Una dintre miliţiile pro-iraniene din Irak ameninţă că va ataca ţinte americane din Golf, drept „răzbunare a sângelui martirilor Palestinei”. Miliţia pro-iraniană transmite că va trata „ bazele americane din Kuweit şi Emiratele Arabe drept ţinte legitime”. 

SUA trimit un total de cel puţin 12 sisteme de apărare aeriană, precum THAAD şi Patriot, în mai multe ţările aliate din Orientul Mijlociu, înainte ca Israelul să declanşeze ofensiva în Gaza. 

 

 

Ştirea iniţială - Israel ripostează după atacul cu rachete lansate de Siria şi Hamas 

Forţele armatei israeliene a transmis că două rachete au fost lansate din Siria asupra Israelului, dar s-au prăbuşit în câmp deschis. 

Israelul a ripostat la rândul său după ce au pornit sirenele pe Înălţimile Golan. 

Între timp, cel puţin zece terorişti Hamas au fost ucişi în largul ţărmului oraşului Zikim, la graniţa cu Gaza, din sud, după ce au încercat să se infiltreze în Israel, a informat presa israeliană marţi seară.

Au fost raportate focuri de armă  între forţele de securitate israeliene şi teroriştii infiltraţi.  

Avioanele de luptă israeliene au lovit infrastructura militară  din Gaza, folosită de teroriştii Hamas. 

Hamas a lovit Israelul cu rachete.

Şeful armatei israeliene, Halevi, susţine că israelienii sunt pregătiţi pentru ofensivă. 

„Momentan, îi ţinem în tensiune”, a spus Halevi, sugerând că Hamas, cu cât mult timp va aştepta invazia israeliană, cu atât va deveni mai stresat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici