Războiul Israel-Hamas. Israelul comemorează o lună de la atacul terorist: minut de reculegere în toată ţara / Nou coridor umanitar între nordul şi sudul Gazei / Netanyahu: Ne vom asuma întreaga responsabilitate pentru securitate / Forţele israeliene au mai eliminat un lider Hamas şi au arestat în Cisiordania 11 terorişti

  • Gaza devine un „cimitir pentru copii”. Spitalele, taberele de refugiaţi şi instalaţiile ONU au fost lovite, a declarat secretarul general Antonio Guterres.
  • Forţele israeliene au izolat nordul Fâşiei Gaza pentru a încercui teroriştii Hamas.
  • Pentagonul a declarat că sunt „mii” de victime în Gaza.
3183 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Israelul comemorează o lună de la atacul terorist: minut de reculegere în toată ţara / Nou coridor umanitar între nordul şi sudul Gazei / Netanyahu: Ne vom asuma întreaga responsabilitate pentru securitate / Forţele israeliene au mai eliminat un lider Hamas şi au arestat în Cisiordania 11 terorişti

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Israelul afirmă că trupele au pătruns în „inima” oraşului Gaza

 Israelul a declarat marţi că forţele sale au pătruns adânc în oraşul Gaza, unde rezidenţii au declarat că tancurile au fost poziţionate la periferie pentru un potenţial asalt asupra centrului urban din Gaza, relatează Reuters.

„Pentru prima dată în ultimele decenii, IDF luptă în inima oraşului Gaza. În inima terorismului”, a declarat generalul-maior Yaron Finkelman, comandantul Comandamentului de Sud al Forţelor de Apărare israeliene, în faţa reporterilor din apropierea graniţei cu Gaza.

„În fiecare zi şi în fiecare oră, forţele ucid militanţi, expun tunelurile şi distrug armele şi continuă să meargă mai departe spre centrele inamicului”.

Israelul a declarat anterior că a înconjurat oraşul Gaza, unde locuiesc aproximativ o treime din cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza, şi că îl va ataca în curând pentru a-i anihila pe luptătorii Hamas care au atacat oraşele israeliene de peste graniţă în urmă cu o lună.

UPDATE ONU: 600 de persoane împart o toaletă într-un adăpost din Gaza

Cel puţin 600 de persoane împart o toaletă într-un adăpost supraaglomerat al ONU din sudul Fâşiei Gaza, anunţă Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al organizaţiei, potrivit Sky News.

Aproximativ 22.000 de oameni s-au refugiat la Khan Younis Training, un centru al Agenţiei pentru Lucrări şi Ajutor al ONU. Practic, există doar doi metri pătraţi pentru fiecare persoană.

În total, sunt 717.000 de persoane care se adăpostesc în clădirile agenţiei.

De asemenea, aproximativ 122.000 de oameni s-au adăpostit în spitale, biserici şi clădiri publice.

Cel puţin 40% dintre spitale şi 71% din toate unităţile de îngrijire primară au încetat să funcţioneze în Gaza din cauza distrugerilor sau a lipsei de combustibil, a mai anunţat agenţia ONU.

UPDATE Hamas: 10.328 de morţi în Gaza

10.328 de palestinieni au murit în Gaza. Este cea mai recentă cifră oferită de Ministerul Sănătăţii, autoritate aflată sub controlul Hamas.

UPDATE 11 membri Hamas arestaţi în Cisiordania

Forţele de securitate israeliene au arestat peste noapte 11 membri Hamas în Cisiordania, dintre 28 de suspecţi de terorism: explozibili ascunşi şi un depozit de arme au fost descoperite în oraşul Tulkarem din Cisiordania. Armata, Shin Bet şi Poliţia de Frontieră au făcut cunoscut acest lucru într-o declaraţie comună.

UPDATE Trimisul SUA a sosit la Beirut, se întâlneşte cu Berri şi Miqati

Emisarul SUA, Amos Hochstein, care s-a născut în Israel şi a servit în armata israeliană, a sosit astăzi la Beirut, Liban, pentru a se întâlni cu liderii instituţionali libanezi din care face parte Hezbollahul pro-iranian. Acest lucru a fost raportat de agenţia guvernamentală libaneză Nna, potrivit căreia Hochstein va fi primit în scurt timp de preşedintele parlamentului libanez Nabih Berri, un apropiat al Hezbollah-ului, iar după-amiaza de premierul în funcţie Najib Miqati.

UPDATE Israel, celulă teroristă lovită: tentativă de atac din Liban

O celulă teroristă a încercat să lanseze rachete antitanc din Liban spre nordul teritoriului israelian, în zona Shtula, iar un tanc al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) a lovit poziţia, anunţă armata. În plus, IDF a lovit o poziţie Hezbollah, dejucând o ameninţare de atac.

UPDATE Noul coridor umanitar israelian între nordul şi sudul Gazei funcţionează

Armata israeliană a deschis din nou un coridor umanitar care permite populaţiei să meargă din nordul spre sudul Fâşiei. Cogat, organismul guvernamental militar şi civil al teritoriilor, a făcut cunoscut acest lucru. Cogat a lansat şi un videoclip pe X care demonstrează trecerea populaţiei de-a lungul coridorului.

UPDATE Israelul comemorează victimele din 7 octombrie, la o lună după atac

La exact o lună de la atacul-şoc din 7 octombrie, Israelul comemorează cele peste 1.400 de victime ale Hamas (în mare parte civili) şi reaminteşte drama celor aproximativ 240 de ostatici aflaţi încă în mâinile militanţilor palestinieni. Times of Israel relatează asta. La ora locală 11:00 a fost păstrat un minut de reculegere în toată ţara şi steaguri vor fi arborate în beră, în semn de doliu. Ceremoniile de comemorare vor avea loc şi în şcoli şi universităţi pe tot parcursul zilei. După-amiaza sunt planificate ceremonii în pieţe şi în alte locuri publice în cadrul cărora se vor aprinde lumânări în amintirea morţilor, atât civili, cât şi militari. La Tel Aviv, o ceremonie de comemorare a familiilor îndoliate va avea loc începând cu ora 18.30, la Auditoriul Charles Bronfman, unde va cânta Orchestra Filarmonicii din Israel, la Ierusalim, începând cu ora 19.30, în faţa Knessetului va avea loc o demonstraţie comemorativă şi de protest a familiilor îndoliate.

UPDATE Lipsa unui acord la ONU, pauzele umanitare dezbină Consiliul

Guterres a denunţat încălcarea dreptului internaţional umanitar, care necesită protecţia civililor şi a infrastructurii esenţiale pentru viaţa lor, şi a subliniat că „nicio parte dintr-un conflict armat nu este deasupra” acestor legi. El a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a ostaticilor pe care Hamas i-a luat din Israel în Gaza după atacul din 7 octombrie. China, care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în această lună, şi Emiratele Arabe Unite, reprezentantul arab în consiliu, au convocat întâlnirea din cauza „crizei umanitare” din Gaza. Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Lana Nusseibeh, a declarat că toţi cei 15 membri ai consiliului „sunt pe deplin implicaţi” şi că eforturile vor continua să încerce să reducă diferenţele şi să ajungă la un acord asupra unei rezoluţii.

UPDATE Franţa cere la ONU un armistiţiu umanitar imediat

„Având în vedere gravitatea situaţiei umanitare, cerem un armistiţiu umanitar imediat care trebuie să ducă la încetarea focului şi accesul la ajutor”. Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a spus acest lucru după două ore de consultări cu uşile închise în Consiliul de Securitate. „Având în vedere urgenţa, Franţa organizează pe 9 noiembrie o conferinţă umanitară pentru poporul din Gaza”, a adăugat el: „Israelul are dreptul să se apere respectând legile umanitare. Trebuie să protejăm civilii şi pentru aceasta avem nevoie de un armistiţiu umanitar, face o pauză umanitară, cum vrei să-i spui şi trebuie să se întâmple acum”, afirmă oficialul din Hexagon.

UPDATE Ciocniri în Cisiordania: un palestinian ucis în Hebron

Un palestinian a fost ucis în ciocnirile cu armata israeliană în satul Sair, lângă Hebron - Cisiordania. Acest lucru a fost relatat, citat de agenţia Wafa, de surse medicale care l-au identificat pe bărbat ca fiind Saad Nimr Al-Faroukh (24 de ani). Ciocnirile au avut loc în timpul unei operaţiuni armatei care a sosit în sat pentru a cartografia casa unui tânăr palestinian de 16 ani, care în ultimele luni a fost responsabil pentru un atac în care o poliţistă israeliană a fost ucisă în oraşul vechi al Ierusalimului. Cartografierea unei case are loc în scopul distrugerii acesteia.

UPDATE Hamas, atacul israelian de la Rafah a provocat 20 de morţi

Serviciile de salvare din Gaza, enclava palestiniană guvernată de Hamas, au anunţat că aproximativ 20 de persoane au fost ucise într-un atac israelian la Rafah, oraşul din sudul Fâşiei în care sunt adunaţi palestinienii care fug din oraşul Gaza.

UPDATE Semiluna Roşie: atac israelian lângă spitalul al-Quds

Crucea Roşie Palestiniană a raportat că Israelul a atacat din aer, într-o zonă din apropierea spitalului Al-Quds din oraşul Gaza. Între timp, serviciile de salvare din Gaza, enclava palestiniană guvernată de Hamas, au anunţat că aproximativ 20 de persoane au fost ucise într-un atac israelian la Rafah, oraşul din sudul Fâşiei în care palestinienii fugeau din oraşul Gaza. Acest lucru a fost raportat de ziarul israelian Haaretz.

UPDATE Rupi Kaur refuză invitaţia lui Biden la petrecerea Diwali, „atrocităţi în Gaza”. Poetul indian-canadian: „Lupta împotriva opresiunii”

Poeta canadiană Rupi Kaur spune că a refuzat invitaţia administraţiei Biden la sărbătorile Diwali din India din cauza poziţiei sale în războiul dintre Israel şi Hamas. „Sunt surprins că această administraţie consideră că este acceptabil să sărbătorească Diwali, când sprijinul lor pentru atrocităţile actuale împotriva palestinienilor reprezintă exact opusul a ceea ce înseamnă această sărbătoare pentru mulţi dintre noi”, a scris Kaur pe conturile ei de socializare. „Resping orice invitaţie din partea unei instituţii care pledează pentru pedeapsa colectivă a unei populaţii civile prinse în capcană”, a subliniat scriitoarea de 31 de ani de origine indiană. În calitate de femeie sikh, autoarea „Lapte şi miere” a spus că sărbătoarea o face să reflecteze la „ce înseamnă să lupţi pentru libertate împotriva opresiunii”.

UPDATE Israel: un alt comandant Hamas a fost eliminat

Armata israeliană l-a eliminat pe Wael Asefa, comandantul batalionului Hamas Deir al-Batah şi unul dintre arhitecţii incursiunii islamiste pe teritoriul israelian pe 7 octombrie. Acest lucru a fost raportat de profilul X al Forţelor de Apărare Israelului.

UPDATE Hamas: un copil moare într-un raid la spitalul Al-Shifa

Un raid israelian a lovit complexul spitalicesc Al-Shifa din Fâşia Gaza şi a provocat moartea unui copil şi rănirea a cinci persoane. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Sănătăţii al enclavei, controlată de Hamas, potrivit Agenţiei Anadolu. Clădirea afectată găzduieşte sute de oameni, inclusiv pacienţi, personal medical şi persoane strămutate.

UPDATE Omul de care se leagă speranţele de pace este în închisoare

UPDATE Forţele israeliene au izolat nordul Fâşiei Gaza pentru a încercui teroriştii Hamas

Armata israeliană a despărţit partea de nord a Fâşiei Gaza de restul teritoriului asediat şi l-a bombardat luni, pregătindu-se pentru luptele terestre aşteptate cu militanţii Hamas în cel mai mare oraş din Gaza şi pentru o fază şi mai sângeroasă a războiului.

"Ne apropiem de ei", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei israeliene. "Ne-am completat încercuirea, separând bastioanele Hamas din nord de cele din sud".

UPDATE Crucea Roşie a însoţit pacienţi bolnavi la punctul de trecere Rafah

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a însoţit luni un convoi de patru ambulanţe care transporta şapte pacienţi grav răniţi de la spitalul al-Shifa din oraşul Gaza la punctul de trecere Rafah în Egipt.

Pacienţii au fost evacuaţi în Egipt pentru tratament, ca parte a unui acord între Egipt, Israel şi Hamas, grupul militant care conduce Gaza. Acordul prevede, de asemenea, ca deţinătorii de paşapoarte străine să iasă din teritoriul asediat către Egipt.

Evacuarea de luni a fost prima de când punctul de trecere a fost închis în weekend din cauza unei dispute între Israel, Egipt şi Hamas.

UPDATE Mii de morţi în Gaza, potrivit SUA

Pentagonul a declarat că sunt "mii" de victime în Gaza, dar nu a precizat o cifră exactă.

Joe Biden a pus anterior la îndoială cifrele furnizate de ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, dar agenţiile umanitare internaţionale le consideră în linii mari corecte.

Ministerul a declarat luni că numărul persoanelor ucise în teritoriu de la începutul conflictului a crescut la 10.022.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat astăzi: "În ceea ce priveşte victimele civile din Gaza... ştim că cifrele sunt de ordinul miilor".

Biden a declarat luna trecută că nu are "încredere în numărul pe care îl folosesc palestinienii", fără a da detalii.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Ministerul Sănătăţii din Gaza "umflă continuu numărul victimelor civile".

Şeful ONU: Gaza devine "cimitir pentru copii"

Gaza devine un "cimitir pentru copii", a declarat şeful ONU.

Spitalele, taberele de refugiaţi şi instalaţiile ONU au fost lovite, a declarat secretarul general Antonio Guterres.

Nimeni nu este în siguranţă în Gaza, a spus el, cerând ca protecţia civililor să fie "primordială" în acest conflict.

"Operaţiunile terestre ale Forţelor de Apărare ale Israelului şi bombardamentele continue lovesc civili, spitale, tabere de refugiaţi, moschei, biserici şi facilităţi ale ONU - inclusiv adăposturi. Nimeni nu este în siguranţă", a declarat dl Guterres reporterilor.

"În acelaşi timp, Hamas şi alţi militanţi folosesc civilii ca scuturi umane şi continuă să lanseze rachete fără discriminare spre Israel".

El a spus că se comit încălcări clare ale dreptului umanitar internaţional şi a făcut din nou apel la o încetare a focului.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a transmis luni că 4.104 copii au fost ucişi de atacurile aeriene israeliene de la izbucnirea războiului, în urmă cu patru săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici