Războiul din Ucraina, a 57-a zi. Putin: „Operaţiunea din Mariupol este un succes”. Peste 22.000 de locuitori au fost ucişi / Discuţiile de evacuare a civililor blocaţi în fabrica de oţel Azovstal continuă. Kadîrov se laudă că ruşii vor cuceri astăzi Mariupolul. Din SUA, Biden iese la rampă cu noi măsuri. Putin, comparat cu un crocodil

  • Ramzan Kadyrov, temutul conducător al republicii ruse Cecenia este de părere că trupele ruse vor deţine controlul complet asupra fabricii de oţel Azovstal din Mariupol
  • Situaţia este critică în oraşul grav aafectat de bombardamente şi lupte
  • Ucraina a propus Rusiei negocieri pe tema evacuării trupelor şi a civililor din portul sud-estic
  • Aproximativ 1.000 de civili se adăpostesc în fabrică
  • Legea marţială se prelungeşte cu încă 30 de zile în Ucraina
  • Statele Unite au conceput un model special de dronă pentru a fi livrat Ucrainei
15635 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 57-a zi. Putin: „Operaţiunea din Mariupol este un succes”. Peste 22.000 de locuitori au fost ucişi / Discuţiile de evacuare a civililor blocaţi în fabrica de oţel Azovstal continuă. Kadîrov se laudă că ruşii vor cuceri astăzi Mariupolul. Din SUA, Biden iese la rampă cu noi măsuri. Putin, comparat cu un crocodil

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei în ţara sa.

Zelenski, într-o alocuţiune virtuală la un forum al Băncii Mondiale, a declarat că comunitatea internaţională trebuie să excludă imediat Rusia din instituţiile financiare internaţionale şi a îndemnat toate ţările să rupă imediat relaţiile cu Moscova, potrivit Reuters.

UPDATE 22:30 Ucraina a reuşit joi să evacueze cu succes 79 de civili din Mariupol

Pavlo Kirilenko, administratorul militar regional din Doneţk, a declarat că 79 de locuitori ai oraşului asediat Mariupol au fost evacuaţi în siguranţă joi în Zaproizhzhia.

Într-o postare pe Telegram, Kirilenko a declarat că, după mai multe întârzieri şi încercări eşuate de a deschide un coridor de evacuare din oraşul asediat, „este pentru prima dată de la începutul blocadei oraşului Mariupol de către forţele de ocupaţie ruseşti, când am reuşit să evacuăm locuitorii într-un mod organizat şi să-i ducem în siguranţă”.

UPDATE 22:00 Imagini din satelit arată cimitirele imense din Mariupol

Imaginile din satelit surprind un cimitir colectiv în expansiune în apropierea oraşului ucrainean asediat Mariupol, potrivit Maxar Technologies.

Compania americană a declarat că peste 200 de noi morminte au apărut în acest loc în ultimele săptămâni, în timp ce trupele ruseşti au continuat să bombardeze regiunea.

Maxar a declarat că o analiză a imaginilor de la jumătatea lunii martie până la jumătatea lunii aprilie indică faptul că extinderea a început între 23 şi 26 martie.

Situl se află lângă un cimitir existent în satul Manhush, la 20 de kilometri vest de Mariupol.

UPDATE 21:30 Aparentă interceptare a unui ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni, publicată

Armata ucraineană face publică o aparentă interceptare a comunicaţiilor ruseşti cu un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni, scrie CNN.

UPDATE 20:00 Volodimir Zelenski a mulţumit Statelor Unite pentru asistenţa militară şi economică

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit joi după-amiază Administraţiei Joseph Biden pentru noile planuri de asistenţă militară şi economică, informează cotidianul Le Figaro.

UPDATE 19.30 Statele Unite au conceput un model special de dronă pentru a fi livrat Ucrainei

Forţele Aeriene americane au dezvoltat un model special de drone pentru a fi oferite armatei ucrainene, a comunicat, joi după-amiază, Pentagonul, după ce preşedintele Joseph Biden a anunţat asistenţă financiară suplimentară destinată Ucrainei.

UPDATE 18:30 Legea marţială se prelungeşte cu încă 30 de zile în Ucraina

Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, prelungirea legii marţiale în ţară cu încă 30 de zile, scrie CNN.

UPDATE 17:35  Alerte aeriene în întreaga ţară. Excepţie fac Herson şi Crimeea.

UPDATE 17:20 Au fost descoperite încă două gropi comune la Borodianka: Printre victimele ucise de ruşi, o fată de 15 ani

UPDATE 17:00 SUA oferă alte 500 de milioane de dolari pentru asistenţă directă pentru Ucraina 

Biden: Nu ştim cât va dura acest război dar Putin nu şi-a atins obiectivele pe câmpul de luptă. Vom continua să izolăm Rusia pe scena internaţională. „Putin mizează pe faptul că noi ne vom pierde interesul, mizează pe faptul că unitatea Occidentală va ceda dar nu este adevărat, nu vom eşua”, spune şeful SUA.
 
UPDATE 16:00 Războiul din Ucraina „poate fi încheiat prin discuţii directe” între preşedinţii Ucrainei şi al Rusiei, a declarat joi Mihailo Podoliak, unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski.
 
Mihailo Podoliak a declarat că aşteaptă în zilele următoare o evaluare despre cum se desfăşoară ofensiva militară rusă în estul Ucrainei.
 
„La asta lucrează azi echipa de avocaţi, consilieri şi negociatori din partea Ucrainei. Prin urmare, sperăm ca poziţia preşedintelui Volodimir Zelenski să fie extrem de puternică în aceste discuţii”, a declarat Mihailo Podoliak, potrivit CNN. 

UPDATE 14:10 Premierii din Spania şi Danemarca au ajuns la Kiev pentru o întâlnire cu Zelenski. 

UPDATE 14:00 Circa 95-98% din toate clădirile din Mariupol au fost deja distruse de către ruşi.

Mai sunt încă oameni în oraş, inclusiv copii, bătrâni şi militari. În ciuda acestui fapt, ruşii continuă să bombardeze masiv.

UPDATE 12:20 Estonia a declarat că acţiunile Rusiei în Ucraina reprezintă un genocid, arată o hotărâre a Parlamentului.

UPDATE 11:40 Putin a calificat operaţiunea de la Mariupol ca fiind "un succes". 

Circa 22.000 de civili au fost ucişi în Mariupol.  Oraşul este distrus.  Nu au putut să-l cucerească mai mult de 50 de zile. Circa 2.000 de soldaţi continuă să lupte.

UPDATE 11:35 Numărul victimelor din Bucha a depăşit deja 300 de civili, iar numărul total în regiunea Kievului ar putea ajunge la mii de persoane.

UPDATE 11:15 Ocupanţii au bombardat Harkov şi regiunea de aproximativ 15 ori în 24 de ore. Cinci persoane au fost rănite.

UPDATE 11:00 Experţi europeni în război: Federaţia Rusă a ocupat satul Staraya Krasnyanka (între Rubizhne şi Kreminna) din regiunea Luhansk.

UPDATE 10:55 Vicepremierul Iryna Vereshchuk a cerut un coridor umanitar urgent de la uzina Azovstal din Mariupol.

"Sunt aproximativ 1.000 de civili şi 500 de militari răniţi acolo. Toţi trebuie să fie scoşi astăzi din Azovstal!", a raportat ea. De asemenea, Vereshchuk a făcut apel la liderii mondiali şi la comunitatea internaţională să îşi concentreze eforturile asupra Azovstalului chiar acum. 
 
UPDATE 10:50 Odată cu întărirea forţelor de ocupaţie în zonele dintre Rubezhnoye şi Liman, este posibil ca forţele armatei ucrainene să se retragă în spatele râului Seversky Donets (linia neagră punctată) pentru a profita de apărarea naturală pe care o poate oferi. 

UPDATE 10:33 Un nou mormânt comun lung de 30 de metri a fost găsit lângă Mariupol

Primarul oraşului, Vadim Boychenko: „Localnicii noştri au spus că astăzi ruşii au săpat o groapă comună lângă Manhush (Doneţk).”

UPDATE 10:20 Rusia în război a pierdut de 3,5 ori mai multe echipamente militare decât Ucraina.

Putin, „crocodilul” - „Cum poţi să negociezi cu un crocodil când are piciorul tău în fălcile lui?”... Boris Johnson spune că negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia sunt sortite eşecului şi, prin urmare, este vital ca Occidentul să continue să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a respinge ofensiva rusă. 
 
UPDATE 10:10 Ofensiva Rusiei la Dnipro este puţin probabilă, la fel ca şi reluarea încercărilor de a cuceri Kievul - purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, colonelul Oleksandr Motuzyanik. 

UPDATE 10:00 Patru autobuze pline cu civili pleacă din Mariupol

Imaginile arată că mai există civili în Mariupol. Şi în schimb, aşa cum primarul oraşului repetă, civilii sunt prinşi sub bombardamente care nu au încetat, de săptămâni întregi, să lovească orice ţintă, nu doar militară.

După zile de încercări, 4 autobuze pline de civili au ieşit din oraş, a spus Kievul; o altă încercare va avea loc la ora locală 14.00 (la fel ca în România).

Mii de oameni mai rămân acolo (mai jos, un filmuleţ al fabricii de oţel în care sunt concentrate apărarea puşcaşilor marini ucraineni şi a Batalionului Azov).

UPDATE 09:20 Putin, comparat de un lider mondial cu un crocodil

UPDATE 09:00 În timp ce îi acuză pe ruşi că nu respectivă regulile războiului, folosind muniţie interzisă, ucrainenii îi tratează în spitalele lor şi pe soldaţi armatei invadatoare răniţi pe front, anunţă ministrul Sănătăţii de la Kiev.

UPDATE 08.30 Kadîrov: Rusia va finaliza astăzi cucerirea Mariupolului

Fortele ruse vor neutraliza astazi ultima rezistenţă adusă de Regimentul Azov şi de marinii ucraineni la otelăriile Azovstal din Mariupol, se făleşte liderul cecen Ramzan Kadîrov, după două ultimatumuri adresate armatei ucrainene de către ministerul rus al apărării şi o contra-propunere a Kievului de negocieri pentru evacuarea luptătorilor baricadaţi în oţelărie, unde ar fi şi sute de civili.

„Înainte sau după ora prânzului (n.r. - azi) Azovstal va fi sub controlul deplin al forţelor Federaţiei Ruse”, a scris Kadyrov pe profilul său de Twitter.

Cucerirea siderurgiei ar marca cucerirea finală a Mariupolului de către forţele ruse, care asediau oraşul de la începutul invaziei militare a Ucrainei, în urmă cu aproximativ 8 săptămâni.

UPDATE 08:00 Moscova: războiul se va încheia când ameninţarea NATO va dispărea

Războiul Rusiei în Ucraina se va încheia atunci când NATO încetează să folosească teritoriul ucrainean pentru a ameninţa Moscova, a declarat un înalt oficial al ministerului rus de externe, Alexei Polishchuk, agenţiei de presă Tass.

„Operaţiunea militară specială se va încheia la îndeplinirea sarcinilor sale. Printre acestea se numără protecţia populaţiei paşnice din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea ameninţărilor la adresa Rusiei venite de pe teritoriul ucrainean din cauza capturării acesteia de către ţările NATO”, a spus Polischuk, adăugând că operaţiunea militară” merge conform planificării” şi că „toate obiectivele sale vor fi atinse”.

UPDATE 07:30 Sateliţii lui Elon Musk fac minuni în Ucraina lovită de război

UPDATE 07:00 Biden anunţă astăzi noi măsuri care vizează, deopotrivă, Rusia şi Ucraina

UPDATE 06:30 

Trupele ucrainene au eliberat deja 934 de localităţi ucrainene de gherilele ruseşti, susţine preşedintele Volodymyr Zelensky. Totuşi, ameninţarea bombardamentelor rămâne valabilă, în ciuda eforturilor de rezistenţă.

UPDATE 05:20 

Serghei Agranovici, cunoscut sub indicativul "Vodyanoi", comandantul companiei a doua a batalionului Sparta a fost eliminat în apropiere de Avdiivka.

UPDATE 04:22 

Germania va renunţa la petrolul rusesc până la sfârşitul acestui an, a anunţat ministrul de externe Annalena Berbock.

Potrivit acesteia, consumul de petrol rusesc al economiei germane se va înjumătăţi încă din această vară şi va scădea la zero la sfârşitul anului 2022.

UPDATE 04:18 Există temeiuri şi posibilităţi legale pentru ca Putin să fie judecat, susţine procurorul general Juris Stukas

"Cel mai probabil, procesul lui Putin ar putea avea loc 'in absentia', dar nu putem exclude ca Rusia să îl extrădeze sau să îl judece ea însăşi. Nu există niciun obstacol juridic pentru asta", a declarat Stukas.

UE va trimite 54 de consilieri în Ucraina pentru a investiga crimele de război.

UPDATE 00:35 În Borodyanka, 41 de cadavre aparţinând civililor au fost recuperate de sub dărâmături

UPDATE 00:05

„FMI va ajuta Ucraina să acopere deficitul financiar de 15 miliarde de dolari”, a declarat Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva

Fondurile vor fi livrate în termen de trei luni.

Rezumatul zilei

  • Preşedintele Joe Biden va găzdui o întâlnire cu toţi comandanţii militari americani
  • Reuniunea anuală găzduită de Biden capătă o semnificaţie suplimentară pe măsură ce războiul intră într-o nouă fază riscantă
  • Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, preconizează că instabilitatea alimentară cauzată de război va dura luni, ba chiar se poate extinde şi în anul viitor
  • Preşedintele Putin a cerut schimbări structurale în industria metalurgică a Rusiei pentru a contracara sancţiunile occidentale
  • Consolidarea militară a Rusiei la graniţa de est a Ucrainei continuă şi luptele în regiunea Donbas de se intensifică
  • Separaţiştii susţinuţi de ruşi au declarat că cinci soldaţi de la oţelăria Azovstal s-au predat după ultimatum, la o zi după ce Rusia a declarat că nimeni nu a răspuns unui apel similar
  • Viceprim-ministrul Ucrainei a declarat că un coridor umanitar convenit pentru evacuarea civililor din Azovstal nu a funcţionat conform planului, dând vina pe forţele ruse
  • Rusia a efectuat o primă lansare de probă a rachetei sale balistice intercontinentale Sarmat, fapt ce a stârnit îngrijorarea observatorilor internaţionali

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici