- Home
- Externe
- (10.11.2022, 22:56)
- Mihaela Ionita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 260. Casa Albă: forţele ruse ar putea plănui să se retragă din oraşul ucrainean Kherson / Regiunea Mykolaiv este eliberată / Armata invadatoare se retrage din Herson, Ucraina nu crede o iotă din vorbele Moscovei / Putin refuză să iasă din „vizuină” / Erdogan salută anunţul Rusiei
Urmărește
42796 afișări
UPDATE 22:55 Trupele ruseşti se retrag spre partea de est a râului Dnipro
UPDATE 22:00 Statele Unite vor furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară
Administraţia Joseph Biden a pregătit un nou plan de asistenţă militară pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse, a declarat joi seară Jake Sullivan, consilierul prezidenţial pentru Siguranţă Naţională, citat de CNN
UPDATE 21:10 Guvernul estonian a anunţat că ar putea îndepărta monumentele din epoca sovietică din spaţiile publice, afirmând că acestea incită la ură în contextul războiului din Ucraina purtat de Rusia
ULTIMELE ȘTIRI
-
Hamas cedează în fața Israelului: Gruparea teroristă permite trupelor israeliene să rămână în Gaza și comunică o listă cu ostatici. Cresc șansele unui acord de pace
-
Analiză: De ce trebuie să vindem motorina, energia şi gazul la preţuri aliniate la UE
-
ÎCCJ respinge cererea lui George Simion împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
-
Probleme la reţelele de socializare ale Meta. Facebook, Instagram şi Whatsapp au picat în România
Parlamentul ţării baltice vecine, Letonia, a votat deja pentru îndepărtarea tuturor statuilor şi plăcilor sovietice rămase până la jumătatea lunii noiembrie, ceea ce a determinat Rusia să îşi convoace ambasadorul.
Atât Estonia, cât şi Letonia au minorităţi mari de vorbitori de limbă rusă, care sunt uneori în conflict cu guvernele naţionale.
Au existat temeri că Moscova ar putea încerca să exploateze aceste diferenţe pentru a destabiliza aceste ţări, ambele membre ale UE şi NATO.
"Poziţia guvernului este că monumentele sovietice care incită la ură trebuie să fie îndepărtate din spaţiul public", a declarat ministrul estonian al culturii, Piret Hartman, într-o declaraţie, notează The Guardian. Dar "trebuie să facem distincţia între monumentele care incită sau romanţează războiul şi simbolurile sau clădirile care, potrivit experţilor, au o valoare istorică sau culturală semnificativă", a adăugat ea.
Estonia a demontat deja numeroase monumente atunci când a devenit independentă de Uniunea Sovietică în 1991. În prezent, se pregăteşte să le îndepărteze pe cele rămase după invazia Rusiei.
UPDATE 19:00 SUA au detectat unele semne că forţele ruse ar putea plănui să se retragă din oraşul ucrainean Kherson, a declarat joi Casa Albă
Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat că retragerea Rusiei din unele zone din Ucraina nu înseamnă că războiul din Ucraina se încheie, a relatat Reuters.
El a precizat că Washingtonul nu face presiuni asupra Ucrainei pentru a se angaja în diplomaţie cu Rusia în legătură cu războiul.
UPDATE 18:20 VIDEO Regiunea Mykolaiv este eliberată de sub controlul invadatorilor ruşi. Cum a fost primită armata ucraineană de către localnici
Publicaţia ucraineană Kyiv Post a afirmat că regiunea a fost eliberată de sub controlul ruşilor.
Ar fi o evoluţie importantă în război, după ce Rusia a ocupat o parte din oblast de la invazia începută în februarie.
Colţul de sud-est al zonei a fost încorporat în regiunea Kherson, administrată de Rusia, la 30 septembrie, dar contraofensiva Ucrainei a împins forţele de ocupaţie afară, în timp ce acestea continuă să se îndrepte spre oraşul Kherson însuşi.
Locuitorii i-au primit pe eliberatorii ucraineni cu buchete de flori şi zâmbete.
UPDATE 16:30 Navele ruseşti au pregătit un test al unei torpile cu propulsie nucleară, spune un oficial american
În ultimele săptămâni navele militare ruseşti au fost observate pregătindu-se pentru un posibil test al unei noi torpile cu propulsie nucleară, a declarat pentru CNN un oficial american de rang înalt.
Printre navele care au luat parte la pregătiri a fost Belgorod, un submarin cu rachete de croazieră modificat pentru operaţiuni speciale, capabil să lanseze vehicule subacvatice fără pilot, inclusiv torpila Poseidon.
În ultima săptămână, navele au fost observate părăsind zona de testare din Marea Arctică şi întorcându-se în port fără a efectua vreun test. SUA cred că ruşii au întâmpinat dificultăţi tehnice.
Acest lucru poate fi văzut ca parte a unei imagini mai mari şi a practici militare recente a Rusiei, care trimite trupe prost antrenate şi subechipate în Ucraina", a declarat un diplomat occidental pentru CNN. "Industria militară a Rusiei trece prin momente dificile şi putem vedea, de asemenea, că sancţiunile occidentale asupra bunurilor militare de înaltă tehnologie au un efect şi trebuie să continue".
Oficialii americani au mai spus că Rusia ar putea relua testul, dar fereastra pentru operaţiuni este limitată deoarece apele din zonă vor începe în curând să îngheţe.
Torpila Poseidon este un vehicul subacvatic fără pilot cu propulsie nucleară, capabil să transporte atât muniţie convenţională, cât şi nucleară. Sistemul său de propulsie nucleară îi conferă lui Poseidon o rază de acţiune nelimitată.
Americanii nu cred că testul ar fi implicat detonarea unui dispozitiv nuclear. Orice pericol potenţial ar fi provenit de la o defecţiune a sistemului de propulsie nucleară, care ar putea prezenta riscuri din cauza radioactivităţii.
UPDATE 15:00 Kiev: 12 sate de lângă Herson recucerite
Trupele ucrainene au recucerit 12 sate de lângă Herson, oraşul din care astăzi a început retragerea forţelor armate ruse, a raportat de Ukrinform, citând o actualizare dată pe Telegram de către comandantul forţelor armate de la Kiev, Valery Zalujnîi. El a mai spus că, de la 1 octombrie, în direcţia Hersonului, Ucraina a reuşit deja să recâştige controlul asupra a 41 de aşezări.
UPDATE 14:40 Kiev: O unitate rusă a fost aruncată în aer lângă barajul din Herson
Potrivit consilierului regional Herson, Sergiy Khlan, o mare unitate rusă a fost aruncată în aer în Kahovka, unde se află barajul central de energie electrică în ultimele săptămâni de schimburi de acuzaţii de atacuri între Moscova şi Kiev. „Un număr mare de ocupanţi au fost loviţi în Kakhovka”, a spus Khlan, subliniind că atacul a fost lansat asupra forţelor ruse staţionate într-un centru spitalicesc.
UPDATE 14:30 Presa indoneziană: Zelenski nu va fi în Bali pentru G20
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va participa la summitul G20, de la Bali, a raportat de portalul indonezian detikBali, citându-l pe ministrul afacerilor maritime şi investiţiilor, Luhut Binsar Panjaitana, potrivit căruia liderul Kievului „este ocupat cu afacerile interne ale Ucrainei”. Mai mult, Panjaitan a confirmat că nici Vladimir Putin nu va veni la summit. „Amândoi preşedinţii au agende foarte strânse şi trebuie să le respectăm decizia de a lipsi”.
UPDATE 14:20 Premierul Ucrainei, în România
UPDATE 14:00 Kiev: Rusia ar putea stoca rachete pentru un nou atac asupra infrastructurii
Rusia stochează rachete pentru un atac masiv asupra Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat. „Şansele sunt să-şi construiască nişte rezerve pentru a lansa un atac masiv. Această probabilitate nu este exclusă, deoarece inamicul nu şi-a abandonat intenţia de a ne distruge infrastructura critică”, a spus Ihnat, adăugând că generalii Federaţiei şi-au dat seama că rezultatele atacurilor sporadice cu rachete sau drone „nu sunt suficiente”. Instalaţiile ruseşti lucrează acum în trei schimburi, pentru a reumple stocurile de rachete de croazieră, a menţionat Ihnat.
UPDATE 13:20 Kiev: doi km avans în Lugansk, într-o singură zi
Trupele ucrainene din unele zone au înaintat ieri până la doi kilometri în direcţia Lugansk, a declarat generalul Alexei Gromov, adjunctul şefului direcţiei operaţionale a Statului Major Ucrainean, citat de Ukrainska Pravda. „Gruparea forţelor de apărare continuă să elibereze treptat pământul ucrainean de invadatori. Deci, în regiunea Lugansk, abia în ultima zi, unităţile trupelor noastre au înaintat în unele direcţii în timpul ostilităţilor la o distanţă de până la 2 kilometri”, a spus generalul.
UPDATE 13:10 Stoltenberg (NATO): Sprijinim Kievul cât va fi necesar
„NATO va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a declarat secretarul general al Alianţei Atlantice, Jens Stoltenberg, în discursul său de dimineaţă la Farnesina la „Conferinţa NATO Cyber Defense Pledge 2022”, organizată în comun de Italia şi de Statele Unite cu sprijinul Statului Major Internaţional al NATO. „Ucraina a respins invazia rusă cu tenacitatea armatei sale şi cu sprijinul NATO”, a adăugat el.
UPDATE 13:00 Armata Kievului a postat un videoclipul la Snihurivka
Un videoclip postat pe Telegram de Batalionul 131 de recunoaştere al Ucrainei ar confirma pentru prima dată oficial că locaţia Snihurivka, în regiunea de sud a Mikolaiv, a fost eliberată de trupele ruse. În mesajul care însoţeşte videoclipul se afirmă: „Astăzi, 10 noiembrie, aşezarea Snihurivka a fost eliberată de forţele Batalionului 131. Glorie Ucrainei”, scrie The Guardian.
UPDATE 12:20 Prima condamnare pentru incendiul la un centru de recrutare
Un tribunal rus a pronunţat prima pedeapsă cu închisoarea pentru incendierea unui birou de înrolare militară, în condiţiile a zeci de atacuri înregistrate în Rusia asupra centrelor de recrutare de la începutul invaziei Ucrainei, relatează Moscow Times. Ilia Faber a fost condamnat la trei ani şi două luni de închisoare sub acuzaţia că a aruncat cocktail-uri Molotov într-un birou de recrutare din republica rusă Udmurtia în mai, provocând un incendiu.
UPDATE 12:00 740 de soldaţi ruşi au murit în ultimele 24 de ore
Rusia a pierdut 740 de oameni în ultima zi, ceea ce a adus pierderile ruşilor la 78.000.690 de la atacul Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie, a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, postat pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent, pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 78.690 de oameni, 2.804 tancuri, 5.682 vehicule blindate, 1.805 sisteme de artilerie, 393 lansatoare de rachete multiple, 205 sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate în urma luptelor intense, forţele ruse au pierdut şi 278 de avioane, 260 de elicoptere, 4.242 de maşini, 16 unităţi navale şi 1.499 de drone.
UPDATE 11:00 Isw: Retragerea din Herson nu este o capcană
Bătălia pentru Herson nu s-a încheiat, dar ultimele decizii ale Rusiei indică o nouă fază, susţine Institutul American pentru Studiul Războiului, potrivit căruia „trupele ruse preferă o retragere organizată a trupelor, în loc să încerce să oprească complet contraofensiva ucraineană”. Pentru analiştii americani, avansul ucrainean în regiunea Herson, în curs din august, „s-a dovedit probabil un succes, iar retragerea Rusiei de pe malul vestic al Niprului nu este cu siguranţă o capcană menită să atragă trupele ucrainene într-o luptă dificilă, lângă Herson”, după cum sugerează unele surse ucrainene şi occidentale.
UPDATE 10:00 Erdogan: Decizia Rusiei cu privire la retragerea din Herson este bună
„Decizia Rusiei cu privire la Herson este pozitivă şi importantă”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul unei conferinţe desfăşurate în Uzbekistan, după cum a informat presa turcă. Erdogan a reiterat apoi rolul Turciei ca mediator: „Munca noastră de mediere continuă neîntreruptă. Când toate acestea se vor termina, nu ne putem da seama.
Erdogan a adăugat că doreşte să vorbească cu preşedintele rus Vladimir Putin, dacă acesta va fi prezent la summitul G20 din Indonezia. În orice caz, va continua discuţiile cu Rusia, chiar dacă şeful acestei ţpri va lipsi de la adunarea din Bali. „Dacă va participa la G20, vom avea ocazia să ne întâlnim. În caz contrar, vom continua să menţinem contactul cu diplomaţia rusă prin telefon. Speranţa noastră este aceasta: trecerea de la o lume dominată de război la o lume dominată de pace”, a spus Erdogan.
UPDATE 09:30 SUA nu oferă Kievului drone cu tehnologie avansată
Pentagonul a refuzat să furnizeze Ucrainei drone cu tehnologie avansată Grey Eagle de teamă că acest lucru ar putea duce la o escaladare a conflictului, scrie Wall Street Journal, citând oficiali americani. Administraţia Biden se teme că dronele ar putea fi folosite pentru a atinge ţinte din Rusia şi, astfel, să crească şi mai mult nivelul tensiunii. Printre altele, ziarul notează că Washingtonul se teme că tehnologia ar putea fi furată pe câmpul de luptă şi apoi copiată de ruşi.
UPDATE 08:40 Ucraina este sceptică legat de retragerea Rusiei din Herson
Mikhailo Podoliak, consilierul principal al lui Zelenski, a declarat pentru Reuters: „Atâta timp cât steagul ucrainean nu flutură deasupra Hersonului, nu are rost să vorbim despre o retragere a Rusiei”. El adaugă, de asemenea, că „nu vedem niciun semn că Rusia va părăsi Hersonul fără luptă”. Oleksi Arestovich, un alt colaborator al preşedintelui, spune că situaţia nu este clară: „Ruşii se îndepărtează, dar nu atât de mult cum ar fi dacă ar fi o retragere completă”.
UPDATE 07:50 General american: Cel puţin 40.000 de civili ucraineni ucişi de la începutul războiului
Şeful Statului Major Comun al Forţelor Armate ale Statelor Unite, Mark Milley, a estimat că 40.000 de civili ucraineni au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie. De asemenea, generalul american a estimat că armata rusă a suferit peste 100.000 de victime, soldaţi ucişi şi răniţi în Ucraina, adăugând că forţele armate de la Kiev „probabil” au suferit un nivel similar de victime în timpul războiului.
UPDATE 07:00 Putin nu merge în Bali
UPDATE 06:00 NYT: o delegaţie de parlamentari de la Kiev va merge la Washington
O delegaţie de parlamentari ucraineni plănuieşte o călătorie la Washington în decembrie, pentru a discuta despre ajutorul împotriva invaziei ruse, scrie The New York Times. „Înţelegem un lucru: pericolul pe care îl vedem din aşa-zisele aripi radicale ale ambelor partide, republicanii de extremă dreaptă şi democraţii de extremă stânga. Ei pot începe o dezbatere privind blocarea ajutorului pentru Ucraina”, a explicat deputatul Volodimir Ariev, unul dintre parlamentarii care promovează călătoria.
UPDATE 00.00 Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat speranţa ca democraţii şi republicanii să continue "abordarea bipartizană" a războiului Rusiei din Ucraina, indiferent de rezultatele finale ale alegerilor de la jumătatea mandatului.
Vorbind cu reporterii la Casa Albă, Biden a declarat: „Indiferent de ceea ce arată numărătoarea finală a acestor alegeri, şi încă se mai fac numărători, sunt pregătit să lucrez cu colegii mei republicani. Poporul american a arătat clar, cred, că se aşteaptă ca şi republicanii să fie pregătiţi să lucreze cu mine. În domeniul politicii externe, sper că vom continua această abordare bipartizană de confruntare a agresiunii Rusiei în Ucraina”.
Rezumatul zilei 259 de război
- Oficialul rus instalat în regiunea Herson, care a murit într-un accident, a fost omagiat de Putin.
- Oficiali de rang înalt ai Naţiunilor Unite au planificat să se întâlnească vineri la Geneva cu membrii unei delegaţii ruseşti la nivel înalt pentru a discuta despre acordul privind cerealele din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.
- Jens Stoltenberg spune că este "încurajator" că forţele ucrainene se retrag.
- Deşi Rusia nu a declarat în mod oficial că abandonează oraşul-cheie Herson, toate semnele indică o retragere a Moscovei.
- Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul vestic al râului Nipru.
- SUA vor oferi asistenţă suplimentară de 25 de milioane de dolari.
Citește pe alephnews.ro: Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
CANCAN.RO
Cât costă o cafea mică la Târgul de Crăciun din Piața Constituției. E de 5 ori mai scumpă decât la automat!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe