LIVE UPDATE  Războiul din Ucraina, ziua a 48-a. Zelenski se teme că armata rusă ar putea folosi arme chimice. Ucraina: bombe cu fosfor la Novoiakovlivka. Putin reclamă un „fals” la Bucea. Obama, păreri în premieră despre conflictul armat. Soldaţii ruşi sunt acuzaţi la ONU de violuri şi de crime de război. Atac dur al Ambasadei SUA la Kiev. Oligarh ucrainean pro-rus, în cătuşe

  • Volodimir Zelenski a declarat că forţele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina.
  • Banca Mondială afirmă că economia Ucrainei va scădea cu 45,1% în acest an din cauza invaziei Rusiei.
  • Un grup ucrainean pentru drepturile omului a acuzat trupele ruseşti la ONU că folosesc violul ca armă de război.
20979 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 48-a. Zelenski se teme că armata rusă ar putea folosi arme chimice. Ucraina: bombe cu fosfor la Novoiakovlivka. Putin reclamă un „fals” la Bucea. Obama, păreri în premieră despre conflictul armat. Soldaţii ruşi sunt acuzaţi la ONU de violuri şi de crime de război. Atac dur al Ambasadei SUA la Kiev. Oligarh ucrainean pro-rus, în cătuşe

UPDATE 22:30 Kiev, ruşii captează echipajul unei nave de marfă în Mariupol

Comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme (Parlamentul ucrainean), Liudmila Denisova, a declarat că ruşii au „luat ostatici”, în portul Mariupol, echipajul navei de marfă Blue Star-1, sub pavilion liberian, relatează Unkrainform, precizând că echipajul este format din 18 marinari, toţi cetăţeni ucraineni, „care au fost duşi în Doneţk-ul ocupat temporar”.

UPDATE 21:50 Ucraina a arestat un oligarh ucrainean pro-rus

UPDATE 20:30 Kievul denunţă: bombe cu fosfor la Novoiakovlivka

„Ocupanţii ruşi continuă să comită crime de război bombardând clădirile rezidenţiale din aşezările paşnice, chiar şi cu muniţii interzise. În noaptea de 12 aprilie, satul Novoiakovlivka a fost bombardat de bombe cu fosfor. Din cauza vremii ploioase, nu au existat incendii, nimeni nu a fost rănit sau ucis. Sunt case avariate”, s-a informat din comunitatea teritorială Komişuva, din regiunea Zaporojie, citată de Ukrinform.

UPDATE 20:20 Apel telefonic Johnson-Biden, este nevoie de mai mult ajutor militar

Premierul britanic, Boris Johnson, şi preşedintele SUA, Joe Biden, au avut o conversaţie telefonică în care au discutat despre „necesitatea de a consolida sprijinul economic şi militar pentru Ucraina”, a anunţat Downing Street.

UPDATE 20:00 Guvernatorul regiunii Doneţk: „Până la 22.000 de morţi în Mariupol”

„Situaţia de la Mariupol îngreunează pronunţarea asupra numărului de victime, oraşul este asediat”, dar „în acest moment vorbim de 20-22 de mii de morţi în Mariupol”, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat pentru CNN. Ieri, Zelenski a vorbit despre „zeci de mii” de victime. Primarul Mariupolului a mai confirmat: „Peste 20 de mii de civili au fost ucişi” în oraşul-port ucrainean asediat de forţele ruse.

UPDATE 19:30 „Du-te şi violează femeile ucrainene! Dar atunci nu-mi spune nimic, nu vreau să ştiu nimic, înţelegi?”

Este un schimb audio publicat de canalele SBU, serviciul de securitate ucrainean, care relatează o conversaţie care ar fi avut loc între un soldat rus de pe front şi soţia sa. În audio, care nu poate fi verificată independen, femeia şi-ar îndemna soţul să violeze femeile ucrainene. „Deci, îmi dai permisiunea?”, întreabă vocea masculină, în rusă. „Da, răspunde femeia, dar nu uita să foloseşti prezervativ”.

UPDATE 18:20 Mariupol, marinii se alătură batalionului Azov

La Mariupol, o unitate de puşcaşi marini ucraineni din Brigada 36 ar fi întrerupt asediul forţelor ruse şi a reuşit să se conecteze cu regimentul Azov înconjurat în zona portului. Presa ucraineană a relatat declaraţiile unui ofiţer cu privire la „o operaţiune specială” care a permis „sutelor de puşcaşi, inclusiv răniţi, sa iasă din încercuirea rusă”.

UPDATE 17:50 Jurnalist rus: Distrugerea Mariupolului, dacă nu renunţă, va fi exemplu pentru ceilalţi

„Dacă Mariupol nu renunţă, îl vom distruge, ca exemplu pentru alte oraşe”, a afirmat jurnalistul ucrainean Denis Kazanski, fraza fiind rostită de colegul său rus Aleksandr Sladkov, corespondent din front şi publicată pe YouTube.

UPDATE 17:30 Podoliak: „Rusia vrea să protejeze locuitorii Donbass? Ei mor de foame"

„Rusia a declarat că scopul său în Ucraina este „a proteja oamenii din Donbas”. În acest moment, crematoriile mobile ruseşti ard cadavrele oamenilor din Mariupol, al doilea oraş ca mărime din regiune. Cei care au supravieţuit mor de foame. De ce îi „protejezi”? De viaţă?”, a scris într-un tweet, Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski.

UPDATE 17:10 Tactica lui Putin a fost decisă de o acţiune puternică în Donbass

Tactica „operaţiunii militare speciale” din Ucraina a fost decisă pe baza necesităţii unei acţiuni viguroase în Donbass. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-o conferinţă de presă, explicând că „operaţiunile din unele regiuni ale Ucrainei au urmărit obiectivul de a bloca forţele inamice, de a efectua un atac, de a distruge infrastructura militară şi de a crea condiţiile pentru o acţiune mai viguroasă în Donbass”.

Scopul operaţiunii, a adăugat Putin, este de a „a oferi asistenţă oamenilor din Donbass, care îşi simt legăturile inseparabile cu Rusia şi care au fost expuşi genocidului timp de opt ani”.

UPDATE 17:00 Putin nu recunoaşte masacrul de la Bucea, despre care a spus că este un fals

UPDATE 16:40 Ambasada SUA la Kiev: „Crimele de război sunt direct legate de Putin”

Presupusele „crime de război” comise „la scară largă” în Ucraina sunt „direct legate” de preşedintele Putin. Aşadar, pe Twitter, ambasada SUA în Ucraina, subliniind că 42 de ţări s-au adresat deja Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) cu privire la problema crimelor de război comise în Ucraina.

Citând descoperirea unei alte gropi comune în oraşul Buzova, lângă Kiev, ambasada SUA a spus că, în ciuda faptului că Rusia încearcă să dea vina pe alţi actori, „faptele sunt faptele”. Şi ea a spus că este „dispusă” să sprijine o echipă de procurori din întreaga lume şi experţi în crime de război pentru a documenta „atrocităţile”. Vom trage la răspundere autorii”, se arată pe Twitter.

UPDATE 16:30 Putin: Belarus, locul perfect pentru a negocia între Moscova şi Kiev

Belarus „este locul perfect pentru negocieri între Moscova şi Kiev”, a declarat de preşedintele rus Vladimir Putin, după discuţii cu omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko, scrie Tass.

UPDATE 16:20 Ies la iveală atrocităţile comise ruşi asupra civililor

UPDATE 16:00 Putin, mai multă integrare cu Minsk împotriva sancţiunilor occidentale

„Este important să se consolideze integrarea Rusiei şi a Belarusului, în lumina războiului total al sancţiunilor occidentale”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de TASS, cu ocazia vizitei la Cosmodromul Vostochni împreună cu omologul bielorus, Alexander Lukaşenko.

UPDATE 15:40 Primele cuvinte rostite de Obama despre război

Preşedintele rus Vladimir Putin nu are nicio îndoială că obiectivul „nobil” de a proteja Donbasul va fi atins. "Asta este ceea ce se va întâmpla. Nu există nicio îndoială. Obiectivele sunt perfect clare şi sunt nobile", a subliniat Putin vorbind cu lucrătorii din industria spaţială de la Cosmodromul Vostochni.

„Obiectivul principal este să ajutăm oamenii din Donbass, oamenii din Donbass, pe care i-am recunoscut, şi a trebuit să o facem pentru că autorităţile de la Kiev, încurajate de Occident, au refuzat să pună în aplicare acordurile de la Minsk pentru o rezolvare paşnică. a problemelor. del Donbass”, a adăugat el.

Putin: Nu am nicio îndoială că odată cu operaţiunea militară din Ukraine nu vom atinge obiectivele nobile/

Asta în timp ce sancţiunile curg: Japonia aplică noi sancţiuni împotriva Rusiei. A afectat 398 de persoane şi 28 de organizaţii, scrie Tass.

UPDATE 15:20 Dispar, fără prea multe explicaţii, sfătuitorii lui Putin, precum ex-vicepremierul Surkov. Rămâne „garda dură” alături de şeful Rusiei

UPDATE 15:00 Kievul face bilanţul morţilor: 186 de copii ucişi şi 344 răniţi de la începutul conflictului

În Harkov au fost distruse 1.644 de clădiri, iar un total de 2.000 de clădiri au fost avariate, informează postul de ştiri ucrainean Nexta, citând cuvintele primarului oraşului Igor Terekhov.

UPDATE 14:00 Kiev, a creat o listă de trădători: 73 de politicieni şi 13 mass-media

UPDATE 13:40  NATO va sprijini decizia Coreei de Sud dacă alege să trimită arme în Ucraina. Chiar şi ajutorul non-letal este important. Acest lucru a fost declarat de şeful comitetului militar al Alianţei, Rob Bauer, în timpul unei vizite la Seul. 

UPDATE 13:00 O coloană militară rusă care se îndreaptă spre Donbas a fost descoperită cu ajutorul imaginilor din satelit. Este vorba despre o coloană mare, formată din vehicule militare, care se află în apropiere de Matveev Kurgan, o localitate din regiunea rusă Rostov, anunţă CNN.

UPDATE 12:30 Ucraina şi Polonia au semnat un memorandum privind asistenţa în timpul războiului. Memorandumul va facilita schimbul de informaţii şi sprijinul reciproc între cele două bănci centrale şi stabilirea unor legături mai strânse între ţări.

UPDATE 12:00 Regatul Unit a cerut cetăţenilor săi să părăsească Rusia, anunţă Ministerul de Externe britanic. Ministerul avertizează asupra ameninţării cu atacuri teroriste în Rusia.

UPDATE 11:30 Europol începe Operaţiunea „Oscar”. Sunt vizate bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate.

UPDATE 11:00 O fetiţă de un an şi jumătate din Mariupol şi un băiat de 13 ani din Harkov au murit în urma bombardării invadatorilor.

UPDATE 10:00 Rusia plănuieşte atacuri teroriste pe propriul său teritoriu pentru a forţa isteria anti-ucraineană şi pentru a mobiliza oamenii.  „Serviciile speciale ruse plănuiesc o serie de atacuri teroriste pentru a mina şi arunca în aer clădiri rezidenţiale, spitale şi şcoli din aşezările ruseşti. Precum şi atacuri cu bombă cu rachete asupra oraşului Belgorod sau a unuia dintre oraşele Crimeei”, transmite Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainian.

UPDATE 9:00 UE cere ţărilor membre să trimită urgent arme către Ucraina, în „câteva zile, nu săptămâni”.

UPDATE 8:15 Cel puţin 10.000 de civili au murit în Mariupol de la începutul războiului, a declarat primarul oraşului, conform BBC. 

UPDATE 06:40 Aproape două treimi dintre toţi copiii ucraineni şi-au părăsit casele în cele şase săptămâni de la invazia Rusiei, a declarat luni agenţia ONU pentru copii UNICEF, potrivit BBC.

ONU a verificat, de asemenea, moartea a 142 de tineri, deşi a avertizat că numărul real este aproape sigur mult mai mare.

UPDATE 06:00 Forţele ucrainene ar putea pune capăt asediului rusesc de la Mariupol dacă ar fi aprovizionate cu armament greu, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video de luni.

"Când vine vorba de armele necesare, depindem încă de aprovizionare, de partenerii noştri. Din păcate, nu primim atât cât avem nevoie pentru a pune capăt mai repede acestui război. Pentru a distruge complet inamicul de pe teritoriul nostru. Şi pentru a îndeplini acele sarcini care sunt evidente pentru fiecare dintre oamenii noştri. În special, pentru a debloca Mariupol", a declarat Zelenski.

"Dacă am avea avioane cu reacţie, suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am fi capabili să o facem", a mai spus el.

UPDATE 05:15 Unsprezece civili au fost ucişi de bombardamente ruseşti în regiunea Harkov din estul Ucrainei în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synyehubov. Una dintre victime a fost un copil în vârstă de şapte ani, a precizat el. Alte peste 14 persoane au fost spitalizate, notează BBC.

El a precizat că regiunea Harkov a fost bombardată de 66 de ori cu lansatoare de rachete, artilerie şi tancuri.

UPDATE 03:30 Oficialii ucraineni susţin că au distrus un depozit de arme ruseşti în Novoaidar, regiunea Luhansk, scrie CNN.

Luni, Serhii Haidai, şeful Administraţiei militare regionale Luhansk, a declarat într-o postare pe Facebook că forţele ucrainene au distrus un "depozit de muniţii" rusesc în apropierea unei aşezări ruseşti din Luhansk. 

Într-un videoclip distribuit de mass-media de stat rusă RIA Novosti, ofiţerul Miliţiei Populare din Republica Populară Luhansk (LPR), Roman Ivanov, a declarat că loviturile ucrainene asupra Novoaidar au distrus "peste 20 de case, împreună cu un depozit plin de îngrăşăminte chimice".

Haidai a negat afirmaţiile ruseşti potrivit cărora ucrainenii ar fi vizat clădiri rezidenţiale.

UPDATE 02:45 Pentagonul monitorizează un posibil atac cu arme chimice în Mariupol

Secretarul de presă al Departamentului Apărării, John Kirby, a declarat că Pentagonul monitorizează îndeaproape rapoartele de luni seară privind un posibil atac cu arme chimice ruseşti asupra oraşului ucrainean asediat Mariupol.

UPDATE 01:20 Autorităţile ucrainene din oraşul Harkov, situat în nord-estul ţării, au avertizat populaţia să nu se apropie de "minele antipersonal" care sunt aruncate în regiune, scrie Sky News.

Forţele de securitate au izolat o zonă din estul oraşului Harkov, în timp ce au îndepărtat o serie de dispozitive împrăştiate de-a lungul străzii.

Locotenent-colonelul Nikolay Ovcharuk, şeful unităţii de deminare a serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă, a declarat că dispozitivele erau mine din plastic PTM-1M, care explodează cu ajutorul unor temporizatoare. 

UPDATE 00:40 Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video zilnic de luni seara că forţele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a spus dacă armele chimice au fost deja folosite.

Luni au existat rapoarte neconfirmate care sugerează că au fost folosite arme chimice în portul Mariupol, asediat în sudul Ucrainei, notează agenţia de presă Reuters.

UPDATE 00:30 Banca Mondială afirmă că economia Ucrainei va scădea cu 45,1% în acest an din cauza invaziei Rusiei, care a închis jumătate din întreprinderile ţării, a blocat importurile şi exporturile şi a deteriorat o mare parte din infrastructura critică, potrivit AP.

Ştirrea iniţială: Organizaţia Naţiunilor Unite aude din ce în ce mai multe relatări despre violuri şi violenţe sexuale în Ucraina, a declarat luni un înalt oficial ONU în faţa Consiliului de Securitate, în timp ce un grup ucrainean pentru drepturile omului a acuzat trupele ruseşti că folosesc violul ca armă de război.

Kateryna Cherepakha, preşedinta unui ONG din Ucraina, a declarat că liniile telefonice de urgenţă ale organizaţiei sale au primit apeluri în care soldaţii ruşi sunt acuzaţi de nouă cazuri de viol, în care au fost implicate 12 femei şi fete, scrie Reuters.

"Acesta este doar vârful icebergului", a declarat ea în faţa consiliului prin intermediul unei înregistrări video. "Ştim şi vedem - şi vrem să ne auziţi vocile - că violenţa şi violul sunt folosite acum ca o armă de război de către invadatorii ruşi în Ucraina".

Rezumatul zilei 47

  • Autorităţile ucrainene anchetează aproape 6.000 de crime
  • Volodimir Zelenski a declarat că vrea să îşi apere ţara cu orice risc: „Bineînţeles că sunt gata să-mi dau viaţa pentru ţara mea"
  • Cancelarul Austriei s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova. Imediat după discuţii a expus câteva detalii: Negocierile au fost deschise şi directe, dar dure.
  • Agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţi estimează că peste 4,5 milioane de refugiaţi ucraineni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei.
  • Banca Naţională a Ucrainei a transferat aproape 14,8 miliarde de grivne către armată.
  • Zeci de mii de persoane au fost probabil ucise în Mariupol, a anunţat luni, preşedintele Ucrainei
  • Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului sud-coreean, spunând că militarii ruşi au distrus 938 de unităţi de învăţământ şi aproape 300 de spitale începând de la 24 februarie
  • Forţele armate ale Ucrainei au distrus un depozit de muniţii ruseşti în apropierea unui sat ocupat din regiunea Luhansk
  • Forţele ruseşti ar putea organiza "acţiuni provocatoare" în regiunea Transnistria din statul separatist al Republicii Moldova, susţin autorităţile ucrainene
  • Armata rusă sporeşte prezenţa echipamentelor militare în apropierea regiunilor Harkov şi Doneţk, în special, în oraşul Valuyki şi satul Soloty din regiunea Belgorod
  • Ramzan Kadîrov, anunţă o nouă ofensivă rusescă: Vom elibera complet Luhansk şi Doneţk şi apoi vom cuceri Kievul
  • Finlanda şi Suedia ar urma să adere la NATO în acestă vară în urma războiului dintre Ucraina şi Rusia

           

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici