Referendum în Italia privind energia nucleară, gestionarea apei şi imunitatea lui Silvio Berlusconi

Italienii se vor pronunţa duminică şi luni prin referendum asupra revenirii la energia nucleară, privatizării apei şi imunităţii penale a premierului, într-un nou test politic pentru Silvio Berlusconi, pe care Guvernul a încercat să-l descurajeze prin toate mijloacele.

208 afișări
Imaginea articolului Referendum în Italia privind energia nucleară, gestionarea apei şi imunitatea lui Silvio Berlusconi

Referendum în Italia privind energia nucleară, gestionarea apei şi imunitatea lui Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miza principală a scrutinului este rata de participare, care trebuie să fie de 50 la sută plus unu din voturi pentru ca aceste referendumuri, care abrogă legi aflate în vigoare, să fie adoptate, un cvorum care nu a mai fost atins din 1995 pentru acest tip de vot.

"Guvernul a făcut totul să împiedice succesul referendumului", afirmă Antonio Borghesi, membru al Italiei Valorilor (IDV), unul dintre partidele de opoziţie care promovează scrutinul.

Opoziţia îl acuză pe premier că a încercat să evite atingerea cvorumului, inclusiv prin renunţarea în urmă cu câteva săptămâni la proiectul său de revenire la energia nucleară.

Potrivit opoziţiei, Berlusconi voia să împiedice italienii, datorită nepopularităţii energiei nucleare, după accidentul de la Fukushima, să abroge şi legea "imposibilităţii legitime", care îi permite să evite să se prezinte la procese din cauza obligaţiilor sale de premier.

Italia a abandonat energia nucleară prin referendum în 1987, în urma catastrofei de la Cernobîl. Dar Guvernul Berlusconi a făcut din revenirea la energia nucleară o prioritate, prevăzând construirea a patru centrale începând din 2014, pentru a intra în funcţine înainte de 2020.

Potrivit sondajelor efectuate de partide, rata de participare ar urma să fie aproape de 50 la sută, dar nu există nici o certitudine.

Partizanii referendumurilor au multiplicat iniţiativele pentru a incita oamenii să voteze, organizând concerte, spectacole şi manifestaţii.

La Neapole, unităţile balneare care aderă la această iniţiativă le promit italienilor care nu vor merge la plajă duminică şi vor dovedi că au votat două şezlonguri la preţ de unul pentru weekendul următor.

La Roma, iniţiativele merg de la reducei în baruri, restaurante sau bijuterii până la masaje, cursuri de yoga sau concerte gratuite.

În ceea ce priveşte gestionarea apei, partizanii Guvernului afirmă că apa va rămâne oricum un bun public şi numai distribuţia sa ar putea fi încredinţată unor firme private, controlate de entităţi publice, pentru a ameliora eficacitatea sistemului.

Circa 47,2 milioane de italieni din peninsulă şi 3,2 milioane care locuiesc în străinătate sunt chemaţi la referendum, care se va derula duminică între 6.00 şi 20.00 GMT (9.00-23.00, ora României) şi luni între 5.00 şi 13.00 GMT (8.00-16.00, ora României).

Italia Valorilor a cerut Curţii de Casaţie să nu ia în calcul pentru cvorum alegătorii din străinătate, aceştia având, din motive administrative, buletine de vot diferite de cele din Italia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici