„România şi Polonia, fiind în estul Europei, ştiu cât de important este să ai o vecinătate stabilă, predictibilă, democratică. De asemenea, ambele state, datorită istoriei tulburate, ştiu cât de important este să ajute partenerii estici să îşi transforme statele în democraţii”, a declarat luni Artur Michalski, director al Direcţiei Esticeb din MAE polonez.
El a spus că, în actualul context european marcat de dificultăţi interne, UE a făcut maximum din ceea ce putea în relaţia cu statele din vecinătatea estică.
„Cred că rezultatele Summitului de la Varşovia privind Parteneriatul Estic trebuie văzute în contextul mai larg al situaţiei interne din UE. În pofida faptului că UE se confruntă cu dificultăţi interne, summitul a arătat că PaE reprezintă o dimensiune strategică. Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că în actualele circumstanţe am realizat maximum din ceea ce se putea. Şi cred de asemenea că trebuie să fim realişti şi să înţelegem că, pentru moment, UE nu poate oferi mai mult”, a spus Michalski.
El a adăugat că statele din vecinătatea estică dovedesc tot mai multă maturitate şi a apreciat că UE ar trebui să se axeze în acest moment pe chestiunea transformării acestor satate, şi nu pe problema aderării lor.
„Nu înseamnă că uşile Uniunii Europene ar trebui închise, dar acum chiar este o perioadă dificilă pentru a vorbi de aderări. Oricum, cred că ar trebui să vorbim şi să convingem mai ales statele vechi că ar trebui acordată perspectiva europeană partenerilor estici. În principiu, UE ar trebui să fie deschisă către primirea de noi membri, iar în viitor ar trebui să îşi manifeste încrederea în continuarea procesului de integrare”, a spus el.