Prima pagină » Știri externe » Rețeaua lui Ilan Șor este vizată de sancțiuni UE pentru destabilizarea Moldovei

Rețeaua lui Ilan Șor este vizată de sancțiuni UE pentru destabilizarea Moldovei

UE sancționează 7 persoane și 3 entități apropiate de Ilan Șor pentru destabilizarea Moldovei. Printre cei sancționați se află politicieni acuzați de corupție și influențare ilegală a alegerilor.
Rețeaua lui Ilan Șor este vizată de sancțiuni UE pentru destabilizarea Moldovei
Sursa foto: captură Facebook
Maria Miron
16 iul. 2025, 11:46, Politic

Uniunea Europeană a anunțat marți sancțiuni împotriva a șapte persoane și trei entități acuzate că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, aflată în proces de aderare la UE până în 2030. Cei vizați sunt apropiați ai omului de afaceri fugar Ilan Șor, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru implicarea sa în furtul miliardului de dolari din 2014, potrivit Reuters.

Prin credite fictive și companii-paravan, în 2014, aproximativ 1 miliard de dolari au fost sustrași din trei bănci moldovenești. Ilan Șor a fost identificat ca principal organizator și condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare. Statul a acoperit pierderea printr-o garanție de stat convertită ulterior în datorie publică, ceea ce înseamnă că cetățenii au plătit miliardul furat. Scandalul a provocat crize politice și proteste masive și a influențat decisiv direcția pro-europeană a țării.

Acuzați de implicarea directă în cumpărarea de voturi

Potrivit Consiliului European, unii dintre cei sancționați „au fost activ implicați în cumpărarea de voturi și mituirea politicienilor”, la alegerile prezidențiale și la referendumul privind aderarea la UE, din 2024.

Alături de persoanele fizice, UE a inclus pe lista neagră și trei entități, organizații sau companii juridice care, potrivit Bruxelles-ului, au sprijinit financiar sau logistic aceste acțiuni ilegale. Cele trei au acum activele înghețate și nu mai pot colabora cu firme sau instituții din UE.

Ilan Șor, aflat în Rusia, controlează blocul pro-rus Victorie, care a fost eliminat de instanță din alegerile de anul trecut. Autoritățile moldovene l-au acuzat că a transferat ilegal sume mari de bani către alegători înainte de scrutin.

PAS conduce în sondaje și se apropie de majoritate absolută

Președinta Maia Sandu a atras atenția asupra pericolului rus: „Schema de cumpărare de voturi a influențat rezultatul alegerilor”, iar Victoria Furtună, lidera partidului Moldova Mare și una dintre persoanele sancționate, a reacționat la sancțiunile impuse: „Grupuri de la Bruxelles aleg fără rușine și în mod deschis cine va conduce statul nostru suveran.”

Între timp, doi parlamentari pro-ruși incluși pe lista UE, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, au dispărut imediat ce au fost condamnați pentru corupție. Autoritățile din Republica Moldova au emis mandate de urmărire și au acuzat implicarea Rusiei în facilitarea fugii celor doi.

Un sondaj recent arată că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu este în frunte cu 27,4% din intențiile de vot înaintea alegerilor parlamentare din septembrie, în timp ce opoziția pro-rusă este mult în urmă: socialiștii 10,4% iar blocul Victorie doar 6,2%. PAS ar obține 39% din voturile alegătorilor deciși, ceea ce i-ara sigură aproape 50% de mandate în viitorul legislativ.