Reuters: În pofida sancţiunilor ONU, Coreea de Nord exportă cărbune, via Rusia. Moscova neagă

Regimul de la Phenian a transportat anul trecut cărbune în Rusia, de unde a fost apoi exportat în Coreea de Sud şi Japonia, în pofida sancţiunilor ONU în acest sens, au declarat trei surse din cadrul serviciilor de informaţii europene, pentru agenţia de ştiri Reuters.

749 afișări
Imaginea articolului Reuters: În pofida sancţiunilor ONU, Coreea de Nord exportă cărbune, via Rusia. Moscova neagă

Reuters: În pofida sancţiunilor ONU, Coreea de Nord exportă cărbune, via Rusia. Moscova neagă

Ambasada Rusiei la Phenian neagă însă informaţiile potrivit cărora Moscova ar reexporta cărbune provenit din Coreea de Nord, informează Reuters, citând agenţia de ştiri Interfax.

Şi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat acuzaţiile, afirmând că "Rusia este un membru responsabil al comunităţii internaţionale", informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Pe 5 august 2017, Consiliul de Securitate al ONU a interzis importul de cărbune din Coreea de Nord, măsura având drept scop să elimine o sursă majoră de venit de care Phenianul are nevoie pentru finanţarea programului său balistic şi nuclear.

Însă Coreea de Nord a reuşit după această dată să transporte cărbune în porturile Nakhodka şi Kholmsk din Orientul Îndepărtat rus, unde a fost descărcat şi apoi încărcat în nave care l-au livrat în Coreea de Sud şi Japonia, au explicat surse europene citate de Reuters.

Separat, o sursă din cadrul serviciilor de securitate americane a confirmat exporturile de cărbune prin intermediul Rusiei, adăugând că aceste tranzacţii continuă şi acum.

Pe data de 3 noiembrie, reprezentanţa Rusiei la ONU a informat Consiliul de Securitate că Moscova se conformează sancţiunilor.

"Această informaţie este falsă", a declarat un oficial din cadrul ambasadei, potrivit Interfax.

"Rusia nu cumpără cărbune din Coreea de Nord şi nu este un punct de tranzit pentru livrările de cărbune către alte ţări", a adăugat oficialul rus.

Agenţia de ştiri Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent dacă acest cărbune descărcat în porturile ruse este acelaşi cu cel încărcat în navele cu destinaţia Coreea de Sud şi Japonia.

Surse din cadrul serviciilor de informaţii europene au declarat că ruta prin intermediul Rusiei s-a dezvoltat după ce China, principalul partener al Phenianului, a luat măsuri de reducere a legăturilor comerciale cu Coreea de Nord.

Recent, preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat Rusia că oferă resurse regimului din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, încălcând astfel regimul internaţional de sancţiuni. "Rusia nu ne ajută deloc în criza cu regimul din Coreea de Nord", a declarat Donald Trump, într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters. "Cu ceea ce ne ajută China, Rusia ne refuză ajutorul. Cu alte cuvinte, Rusia compensează pentru reducerea ajutorului acordat de China", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici