Robert Gates interzice publicarea unor fotografii care arată militari maltratând deţinuţi

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a interzis publicarea a 44 de fotografii cu militari americani care maltratau deţinuţi în Irak sau în Afganistan, în virtutea unei legi adoptate la sfârşitul lui octombrie de Congres, potrivit documentelor judiciare.

15 afișări
Imaginea articolului Robert Gates interzice publicarea unor fotografii care arată militari maltratând deţinuţi

Robert Gates interzice publicarea unor fotografii care arată militari maltratând deţinuţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare trimisă Curţii Supreme a Statelor Unite, administraţia Obama menţionează că "la 13 noiembrie, secretarul (Gates) şi-a exercitat personal autoritatea care i-a fost conferită prin lege în privinţa celor 21 de fotografii a căror soartă se decide la Curtea Supremă şi a altor 23 identificate într-o decizie a unei Curţi de Apel".

Făcute între 11 septembrie 2001 şi 22 ianuarie 2009, fotografiile descriu "tratamentul aplicat sau la care au fost supuse persoanele deţinute după 11 septembrie de către forţele armate americane în afara Statelor Unite".

"Publicarea acestora i-ar pune în pericol pe cetăţenii americani, pe membrii forţelor armate sau angajaţi ai Statelor Unite, trimişi în afara teritoriului", anunţă Administraţia, făcând referire la decizia lui Gates.

"Suntem dezamăgiţi (...) aceste fotografii reprezintă o parte importantă a arhivelor noastre istorice şi sunt cruciale în dezbaterea, în curs de desfăşurare, referitoare la răspunderea faţă de relele tratamente aplicate prizonierilor din Irak şi Afganistan", a precizat Asociaţia de apărare a libertăţilor civile (ACLU).

Această asociaţie a obţinut în justiţie, în primăvara lui 2009, dreptul de a publica aceste fotografii.

În vreme ce Pentagonul părea la 13 mai pregătit să le facă publice, preşedintele Barack Obama a blocat publicarea fotografiilor, considerând că acestea riscă "să alimenteze mai mult sentimentele antiamericane şi să expună militarii unui pericol mai mare".

Administraţia a sesizat ulterior Curtea Supremă pentru a interzice publicarea. Congresul a acţionat mai rapid şi a adăugat în unanimitate la sfârşitul lui octombrie o clauză la legea privind bugetul Securităţii Interne, prin care îi acordă autoritate secretarului Apărării să refuze publicarea acestui tip de fotografii dacă poate demonstra că i-ar putea pune în pericol pe cetăţenii americani.

În scrisoare, administraţia Obama apreciază că Instanţa Supremă a Statelor Unite nu mai trebuie să analizeze această problemă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici