Rusia semnalează că ar putea reveni la repoziţionarea unor sisteme balistice intermediare

Rusia ar putea suspenda, în funcţie de acţiunile Statelor Unite, moratoriul privind repoziţionarea sistemelor de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune, afirmă Vladimir Iermakov, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, deşi NATO exprimase dubii privind angajamentele Moscovei.

1348 afișări
Imaginea articolului Rusia semnalează că ar putea reveni la repoziţionarea unor sisteme balistice intermediare

Rusia semnalează că ar putea reveni la repoziţionarea unor sisteme balistice intermediare

"Disponibilitatea Rusiei de a continua să menţină moratoriul unilateral privind repoziţionarea sistemelor de rachete terestre cu rază medie şi scurtă de acţiune în anumite regiuni va depinde în mod fundamental de datele tehnice specifice şi de razele de acţiune ale rachetelor americane", a declarat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare Nucleară din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, citat de agenţia Tass şi de postul de televiziune CNN.

"Dar chiar şi în acest moment putem spune cu încredere că programele militare destabilizatoare ale Statelor Unite şi ale aliaţilor SUA fac moratoriul nostru tot mai fragil, atât în zona Asia-Pacific, cât şi în Europa", a subliniat oficialul rus.

Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia în anul 1987. Dar Rusia a susţinut că aplică unilateral un moratoriu privind repoziţionarea sistemelor balistice de acest tip. Însă secretarul general al NATO a catalogat în trecut moratoriul Rusiei ca fiind "lipsit de credibilitate", acuzând Moscova că a repoziţionat astfel de tipuri de sisteme balistice.

Vladimir Iermakov a anunţat, potrivit agenţiei Reuters, că Rusia şi China vor analiza potenţiala implicare a aliaţilor occidentali în extinderea sistemului antibalistic al SUA, care "subminează clar stabilitatea strategică".

De altfel, oficialul rus a avertizat asupra riscurilor unei confruntări militare directe între Rusia şi Statele Unite. "Dacă Statele Unite continuă să urmeze actualul parcurs de confruntare cu Rusia, prin escaladarea mizelor în mod constant în sensul alunecării spre un conflict armat direct, atunci soarta Tratatului de Reducere a Armamentului Strategic (START) ar putea fi o concluzie inevitabilă. În momentul de faţă, cea mai acută ameninţare este asociată riscului escaladării nucleare, ca rezultat al unei confruntări militare directe între marile puteri. Iar aceste riscuri, cu cel mai profund regret, cresc în mod constant", a atras atenţia Vladimir Iermakov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici