Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc referendumul de duminică. Franţa şi Germania ameninţă Rusia. Hollande şi Merkel: Referendumurile sunt ilegale

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc sâmbătă referendumul de duminică privind independenţa, în timp ce militarii ucraineni îşi continuă operaţiunile, în urma confurntărilor sângeroase care au avut loc vineri la Mariupol.

1664 afișări
Imaginea articolului Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc referendumul de duminică. Franţa şi Germania ameninţă Rusia. Hollande şi Merkel: Referendumurile sunt ilegale

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc referendumul de duminică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Hollande şi Merkel ameninţă Rusia cu "consecinţe", în caz de eşec al alegerilor din Ucraina

Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au ameninţat Rusia cu "consecinţe" în cazul în care nu se organizează alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute în Ucraina pe 25 mai, într-o declaraţie comună publicată sâmbătă în Germania, relatează AFP.

"Un eşec al organizării alegerilor prezidenţiale internaţional recunoscute va destabiliza şi mai mult ţara. Franţa şi Germania apreciază că, în acest caz, este necesar să fie trase consecinţele potrivite, aşa cum sunt ele avute în vedere de către Consiliul European de la 6 martie", se arată în acest text difuzat la Stralsund (nord), la finalul unei reuniuni informale a celor doi lideri.

UPDATE Hollande şi Merkel denunţă ca "ilegale" referendumurile din estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande au denunţat sâmbătă ca "ilegale" referendumurile aflate în pregătire în estul Ucrainei, într-o declaraţie comună difuzată la Stralsund, în nordul Germaniei, la finalul unei reuniuni informale, relatează AFP.

"Referendumurile planificate în mai multe oraşe din estul Ucrainei sunt ilegale", subliniază cei doi lideri în acest text comun.

În principal, Merkel şi Hollande exercită, în această declaraţie comună, o presiune asupra Kievului şi Moscovei, cu scopul de a obţine organizarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai în Ucraina.

"Organizarea unor alegeri prezidenţiale libere şi echilibrate în Ucraina, pe 25 mai, este de o importanţă capitală", subliniază ei, în document.

Cei doi au detaliat o serie de măsuri cu privire la diminuarea tensiunilor din Ucraina, cu o zi înaintea unui referendum care deschide calea unei declaraţii de independenţă a unei părţi a estului rusofon al ţării, o zonă în care violenţele urmează să se amplifice.

În opinia lor, "referendumurile planificate în mai multe oraşe din estul Ucrainei sunt ilegale".

Cei doi conducători au ameninţat, din nou, Moscova, cu sancţiuni.

"Un eşec al organizării alegerilor prezidenţiale internaţional recunoscute va destabiliza şi mai mult ţara. Franţa şi Germania apreciază că, în acest caz, este necesar să fie trase consecinţele potrivite, aşa cum sunt ele avute în vedere de către Consiliul European de la 6 martie", ameninţă ei, fără să precizeze gradul sancţiunilor vizate.

Ei au îndemnat Moscova să facă un gest vizibil pentru a reduce ameninţarea forţelor ruse la frontiera ucraineană.

"Forţele ruse staţionate în apropierea frontierei ucrainene trebuie să-şi reducă în mod vizibil starea de alertă", au apreciat ei.

Însă cei doi s-au adresat şi Guvernului de la Kiev. "Toate părţile trebuie să se abţină de la acte de violenţă, intimidare sau provocări. Deţinerea ilegală de arme trebuie să înceteze imediat", au cerut ei, deplângând violenţele recente "în special de la Odesa şi Mariupol, care au provocat pierderi de vieţi inacceptabile".

"Acest lucru le va permite forţelor ucrainene de securitate să se abţină de la utilizarea forţei. Utilizarea legitimă a forţei pentru protejarea bunurilor şi peroanelor trebuie să fie proporţionată", au adăugat ei.

De asemenea, ei au cerut Kievului "să se abţină de la efectuarea unor acţiuni ofensive înaintea alegerilor".

Hollande şi Merkel au îndemnat totodată la "un dialog naţional între reprezentanţi ai Guvernului ucrainean şi reprezentanţi ai tuturor regiunilor din Ucraina". Acest dialog este necesar "să fie angajat imediat ce este posibil şi cel mai târziu înainte de 25 mai" şi este necesar să "abordeze toate problemele aflate în suspans, mai ales ordinea constituţională din Ucraina şi centralizarea".

Ei au subliniat importanţa OSCE, despre care afirmă că doresc să exercite un rol de supraveghere a alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, de supraveghere a colectării armelor deţinute ilegal şi de moderator în dialogul naţional.

De asemenea, liderii primelor două economii europene au avertizat cu privire la orice tentativă de perturbare a aprovizionării cu gaze naturale a Ucrainei.

"Toate părţile este necesar să se abţină de la orice acţiune care ar putea să aducă atingeri economiei Ucrainei, în special în domeniul furnizării de energie", au declarat Hollande şi Merkel, îndemnând totodată diferitele părţi "să furnizeze Ucrainei" o "asistenţă economică şi financiară" în coordonare strânsă cu instituţiile financiare internaţionale.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc referendumul de duminică

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc sâmbătă referendumul de duminică privind independenţa, în timp ce militarii ucraineni îşi continuă operaţiunile, în urma confurntărilor sângeroase care au avut loc vineri la Mariupol.

Acest oraş din sud-estul ţării este teatrul unor confruntări violente. Aproximativ 60 de insurgenţi înarmaţi cu arme automate au atacat sediul local al poliţiei.

Aceste confruntări s-au soldat cu 20 de morţi în rândul atacatorilor şi unul în rândul poliţiştilor, potrivit ministrului ucrainean de Interne Arsen Avakov.

Separatiştii din această regiune au decis să menţină proiectul unui referendum privind independenţa, prevăzut duminică, în estul Ucrainei, în pofida cererii de amânare pe care le-a adresat-o preşedintele rus Vladimir Putin.

Şeful statului rus a provocat vineri furia Kievului, efectuând o vizită în Crimeea, prima de la anexarea peninsulei, în martie, de către Rusia.

Preşedintele rus a participat la Sevastopol, portul istoric al Flotei ruse la Marea Neagră, la ceremoniile dedicate victoriei din 1945 asupra naziştilor, sărbătorite pe 9 mai de către ţări din fosta Uniune Sovietică.

Kievul nu renunţă

În afară de confruntările de la Mariupol, la Doneţk, o unitate de aproximativ 100 de membri ai Gărzii Naţionale ucrainene, care a sosit ca întăriri, a fost atacată vineri de manifestanţi şi militanţi proruşi înarmaţi. Un scurt schimb de focuri s-a soldat cu doi răniţi, după care militarii au plecat, potrivit unor militanţi proruşi care nu au vrut să-şi spună numele.

Într-o convorbire telefonică, vineri, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a îndemnat pe secretarul de Stat american John Kerry să exercite presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru ca acestea să înceteze "operaţiunile militare" în sud-estul Ucrainei, potrivit unui comunicat emis de către ministerul rus.

Kievul a repetat însă, joi, că nu intenţionează deloc să renunţe la restabilirea ordinii în estul ţării, în contextul în care s-a angajat la 2 mai într-o operaţiune militară soldată cu zeci de morţi.

Tensiunea rămâne puternică în Ucraina, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale anticipate convocate la 25 mai în vederea alegerii unui succesor al prorusului Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie, după trei luni de contestare.

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy este aşteptat luni la Kiev, pentru a susţine acest scrutin.

Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană (UE) se vor întâlni luni, din nou, la nivel de experţi, pentru a discuta despre securitate aprovizionării Ucrainei şi UE cu gaze naturale ruseşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici