„Atât timp cât Afganistanul nu este în măsură să îşi asume singur securitatea, calendarul artificial de retragere este inadecvat şi nu ar trebui să rămână aşa cum este„, a declarat Lavrov în faţa presei la încheierea reuniunii cu omologii săi din 28 de ţări membre NATO la Bruxelles.
NATO a prevăzut retragerea majorităţii celor 130.000 de soldaţi mobilizaţi în prezent în Afganistan până la sfârşitul lui 2014, pe măsură ce se va efectua transferul de securitate către forţele afgane în toate provinciile. Rolul Alianţei după 2015 face obiectul unor discuţii cu puterea afgană şi ar trebui să figureze pe meniul summitului NATO prevăzut la Chicago la 20 şi 21 mai.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a reacţionat la afirmaţiile lui Lavrov, declarând că acest „calendar nu este deloc artificial”. „Dimpotrivă, el a fost minuţios pregătit şi aprobat cu partenerul nostru afgan”, a adăugat el. „De fapt, preşedintele (Hamid) Karzai a stabilit el însuşi foaia de parcurs ce organizează o tranziţie graduală până în 2014”, potrivit lui.
Lavrov a apreciat că „nu există motive” de menţinere a trupelor străine după încheierea mandatului Consiliului de Securitate.
El a precizat că „planificarea nesigură a prezenţei internaţionale în Afganistan” face obiectul „întrebărilor” în Rusia dar şi în alte „ţări din Asia Centrală, China şi numeroase alte state”.
Rasmussen a cerut Chinei să se implice mai mult sprijinind financiar forţele afgane pe termen lung, în timp ce Statele Unite au evaluat la 4,1 miliarde de dolari nevoile lor între 2015 şi 2017.