Şocant! Un copil născut cu opt membre, venerat de adepţii hinduşi

Pelerinii hinduşi merg să se închine în casa părinţilor unui copil de şapte ani, care s-a născut cu patru mâni şi patru picioare, în una dintre cele mai sărace state ale Indiei.

769 afișări
Imaginea articolului Şocant! Un copil născut cu opt membre, venerat de adepţii hinduşi

Şocant! Un copil născut cu opt membre, venerat de adepţii hinduşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La şapte ani, Deepak Kumar este încă prea tânăr pentru a înţelege de ce hinduşii pelerini vin să se închine în casa părinţilor lui.

Aceast handicap sever şi impresionant, pe care părinţii lui vor să-l trateze printr-o intervenţie chirurgicală, l-a transformat pe băiat într-o adevărată icoană religioasă în ochii adepţilor hinduşi locali, care îl aseamănă cu Dumnezeul Vishnu, deseori descris în mitologie cu patru braţe.

"Sunt oameni care îmi dau bani, fructe şi bomboane. Uneori primesc şi flori", povesteşte Deepak, din satul lui, Belhar, situat la aproximativ 125 de kilometri de Patna, capitala statului Bihar din India de Nord-Est.

Deepak, care suferă de o boală rară, numită "ischiopagus", este lipit de un "geamăn parazit" care s-a oprit din dezvoltare în pântecele mamei. În timpul sarcinii, fătul supravieţuitor a absorbit membrele geamănului numit "parazit".

Copilul, ale cărui membre suplimentare ies la propriu din piept, este întotdeauna dezbrăcat, membrele amestecându-se în faţa sa.

"Unii, cu mâinile împreunate, cad în faţa lui, alţii îl ating ca pe o divinitate şi mulţi îi dau bani în semn de jertfă religioasă", a declarat mama sa, Indu Devi, pentru AFP.

Când s-a născut Deepak, medicii locali şi bătrânii satului au fost impresionaţi că a supravieţuit, povesteşte ea.

Cei mai mulţi dintre copii născuţi în India cu un astfel de handicap fizic sever au murit la naştere sau au fost ucişi, potrivit estimărilor făcute de organizaţia neguvernamentală "Salvaţi Copiii".

Tatăl său, Viresh Paswan, care lucrează în domeniul construcţiilor, admite disconfortul creat din cauza faptului că fiul său este tratat ca un obiect religios.

"Eu nu am susţinut ideea de a câştiga de pe urma oamenilor care vin să se închine", a spus bărbatul de 30 de ani.

Cazul său a scos în evidenţă neînţelegerile care pot provoca handicapuri în India, precum şi lipsa îngrijirilor medicale pentru care se nasc infirmi sau deformaţi, mai ales în zonele rurale.

Există totuşi o mică speranţă chiar dacă încă nu se întâmplă nimic concret: la invitaţia unui politician local, Dadan Pajalwan, familia a fost la spitalul din Patna pentru examinarea copilului.

Părinţii au fost încurajaţi şi de povestea lui Lakshmi Tatma, o fetiţă de doi ani născută la fel ca Deepak cu patru braţe şi patru picioare şi care a fost operată cu succes la Bangalore în 2007.

Înainte ca fata, numită după zeiţa hindusă a bogăţiei, să intre pe mâna chirurgilor, pentru o operaţie care a costat 50.000 de dolari, şi ea a fost considerată în satul său ca având puteri divine. La vremea aceea, povestea ei a făcut înconjurul lumii.

Preşedintele comisiei naţionale pentru protecţia drepturilor copilului, Shanta Sinha, s-a declarat "consternat" aflând că Deepak este considerat un idol, subliniind importanţa acţiunilor derulate în India pentru schimbarea mentalităţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici