Soldatul Chelsea Manning va fi eliberat mai repede, după ce Barack Obama i-a comutat pedeapsa

Barack Obama, preşedintele american, a comutat, marţi, pedeapsa soldatului Chelsea Manning, condamnat la 35 de ani de închisoare pentru furnizarea de documente secrete către WikiLeaks, scrie The New York Times.

17162 afișări
Imaginea articolului Soldatul Chelsea Manning va fi eliberat mai repede, după ce Barack Obama i-a comutat pedeapsa

Soldatul Chelsea Manning va fi eliberat mai repede, după ce Barack Obama i-a comutat pedeapsa

Manning, al cărui prenume era Bradley şi care la momentul faptelor era bărbat, a declarat că a fost diagnosticat în 2013 cu disforie de gen şi un judecător din Kansas i-a aprobat fostului analist de informaţii al armatei cererea de a-şi schimba numele în Chelsea Elizabeth Manning.

Decizia lui Barack Obama o salvează pe Manning, care a încercat să se sinucidă de două ori în cursul anului trecut. Ea va fi eliberată pe 17 mai 2017.

Fostul analist de informaţii a fost condamnat în anul 2013 pentru furnizarea a peste 700.000 de documente, înregistrări video, cabluri diplomatice către Wikileaks, în cel mai mare act de încălcare a protecţiei materialelor clasificate din istoria SUA. Maning a fost găsit vinovat de 20 dintre cele 22 de capete de acuzare formulate împotriva lui, inclusiv încălcarea Espionage Act.

Deţinutul a declarat la o zi după ce a fost condamnat, în august 2013, că este femeie. Un an mai târziu s-a aflat că a intentat un proces pentru că i s-a "interzis accesul la un tratament medical necesar" în tulburarea sa de gen.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici