SONDAJ: Imagine incertă a rezultatului alegerilor din Germania

Un nou sondaj prezintă o imagine la fel de incertă a rezultatului alegerilor legislative care vor avea loc duminică în Germania, dar confirmă că Angela Merkel va întâmpina dificultăţi în menţinerea coaliţiei guvernamentale conservatori-liberali.

994 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Imagine incertă a rezultatului alegerilor din Germania

SONDAJ: Imagine incertă a rezultatului alegerilor din Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui "Politbarometer" comandat de postul public de televiziune ZDF, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatori) este creditată cu 40% din intenţiile de vot, un nivel stabil în comparaţie cu cel de săptămâna trecută, iar aliatul său liberal (FDP) pierde o jumătate de punct procentual şi coboară la 5,5%.

Cu un total de 45,4%, cele două formaţiuni au nevoie de cel puţin un punct şi jumătate pentru a constitui o majoritate parlamentară, dar acesta este inclus în marja de eroare.

Cu mai puţin de 48 de ore înainte de deschiderea secţiilor de votare pentru alegerile legislative, "problema este deschisă, aşa cum a fost şi anterior", scrie grupul de cercetare Wahlen, autorul studiului.

Social-democraţii din cadrul SPD ar obţine un puct procentual, urcând la 27%, însă Verzii, cu care doresc să aducă alternanţa la putere în Germania şi să o îndepărteze pe Merkel din postul de cancelar, înregistrează o scădere de două puncte procentuale, la 9%.

Die Linke (stânga radicală), cu care nu vrea să se alieze niciun partid, este creditat cu 8,5% (plus 0,5%).

Acest studiu confirmă în linii mari un sondaj publicat joi dimineaţa de cotidianul Bild, realizat de institutul Insa, potrivit căruia CDU şi FDP ar obţine 44% din voturi, iar SPD şi Verzii, 28% şi, respectiv, 8%.

Principala diferenţă între cele două sondaje este că partidul antieuro AfD era creditat cu 5% în ancheta Insa, ceea ce i-ar permite să intre în Parlament, pe când sondajul de joi seara anunţă un scor de 4%, sub pragul electoral.

AfD va fi una dintre principalele necunoscute duminică seara, institutele de sondare insistând asupra dificultăţii de a măsura scorul unui partid nou creat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici