SONDAJ: Susţinerea pentru pedeapsa capitală este la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani în SUA

Susţinerea pentru pedeapsa cu moartea este la cel mai scăzut nivel în Statele Unite în peste 40 de ani deşi rămâne majoritară, cu trei din cinci americani favorabili, arată un sondaj Gallup publicat marţi.

305 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Susţinerea pentru pedeapsa capitală este la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani în SUA

SONDAJ: Susţinerea pentru pedeapsa capitală este la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani în SUA

Şaizeci la sută dintre americani se declară în favoarea pedeapsei cu moartea pentru criminalii găsiţi vinovaţi, reprezentând cel mai scăzut nivel după septembrie 1972 când pedeapsa capitală era susţinută de 57 la sută dintre cei chestionaţi. Opt americani din 10 o susţineau în 1994, valoarea cea mai ridicată care s-a aflat în scădere continuă de atunci.

Aproximativ un american din patru (44 la sută) apreciază că aceasta nu este aplicată destul de des, o cifră de asemenea printre cele mai scăzute.

Primul sondaj Gallup despre pedeapsa capitală a fost realizat în 1936 iar susţinătorii acesteia au fost mereu majoritari, cu ecepţia unui sondaj realizat în mai 1966 în mijlocul epocii dezbaterilor privind această problemă, remarcă Gallup.

Cincizeci şi doi la sută dintre persoanele interogate apreciază că pedeapsa cu moartea este aplicată în mod corect, faţă de 40 la sută care apreciază contrariul.

Din cele 50 de state americane, 18 state şi capitala Washington au abolit pedeapsa capitală.

Din cele 1.352 de execuţii realizate de la restabilirea pedepsei cu moartea în ţară în 1976 - obiectul unui moratoriu în 1972 după o decizie a Curţii Supreme - 32 au fost executate până acum în 2013.

Sondajul Gallup a fost realizat pe un eşantion de 1.028 adulţi între 3 şi 6 octombrie, cu o marjă de eroare de 4 procente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici