Stare de urgenţă în Vanuatu, după trecerea ciclonului tropical Pam

Autorităţile din Vanuatu au decretat stare de urgenţă, duminică, după trecerea ciclonului tropical Pam pe acest arhipelag din Pacificul de Sud, unde ajutoarele internaţionale au început să sosească, transmite postul RTS Info.

191 afișări
Imaginea articolului Stare de urgenţă în Vanuatu, după trecerea ciclonului tropical Pam

Stare de urgenţă în Vanuatu, după trecerea ciclonului tropical Pam (Imagine: AP/Mediafax Foto)

În prezent, autorităţile evaluează costul pagubelor, în timp ce bilanţul victimelor umane este imposibil de stabilit cu exactitate, la 48 de ore după trecerea Pam, un ciclon de categoria 5 însoţit de rafale de vânt de peste 320 de kilometri pe oră.

Potrivit Biroului Naţional pentru Catastrofe, şase persoane au fost ucise în Vanuatu (270.000 de locuitori) de ciclonul Pam, în timp ce ONU a anunţat moartea a 44 de persoane, o informaţie care încă nu a fost confirmată. Cele şase victime au fost înregistrate în capitala Port Vila.

Potrivit ONG-ului Oxfam, aproximativ 90% din imobilele din Port Vila au suferi distrugeri.

Agenţiile umanitare descriu o situaţie de dezastru, cu sate rase de pe suprafaţa pământului, case distruse, copaci dezrădăcinaţi sau drumuri blocate în Vanuatu, un arhipelag format din 80 de insule.

După un apel disperat al preşedintelui Baldwin Lonsdale, ajutoarele internaţionale au început să sosească în Vanuatu, una dintre cele mai sărace ţări din lume. Un avion militar australian a aterizat deja pe aeroportul din Port Vila, redeschis parţial, cu hrană şi medicamente la bord. Începând de luni, aeroportul din Port Vila va fi accesibil şi pentru zborurile comerciale.

Vizibil emoţionat, preşedintele Lonsdale a evocat pentru BBC un "monstru care a devastat ţara".

În acest context, Franţa, Australia şi Noua Zeelandă coordonează mijloacele de asistenţă. Franţa urmează să evalueze situaţia, în timp ce Australia şi Noua Zeelandă vor acoperi nevoile prioritare.

Pe de altă parte, Marea Britanie a promis două milioane de lire sterline, Uniunea Europeană un milion de euro, Noua Zeelandă 730.000 de dolari, iar Australia cinci milioane de dolari australieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici