STUDIU. Pacienţii vindecaţi de coronavirus retestează pozitiv din cauza fragmentelor de virus „moarte”. „Este practic imposibil ca virusul să fie reactivat”

Experţii în sănătate din Coreea de Sud au declarat miercuri că pacienţii cu coronavirus recuperaţi s-ar putea să fi testat din nou pozitiv din cauza urmelor de fragmente de virus care au fost deja inactivate, fragmente de virus „moarte”, informează agenţia Yonhap.

6040 afișări
Imaginea articolului STUDIU. Pacienţii vindecaţi de coronavirus retestează pozitiv din cauza fragmentelor de virus „moarte”. „Este practic imposibil ca virusul să fie reactivat”

STUDIU. Pacienţii vindecaţi de coronavirus retestează pozitiv din cauza fragmentelor de virus „moarte”

Începând de marţi, un total de 277 de persoane care s-au vindecat de coronavirus au primit rezultate pozitive la retestare, informează Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Coreea (KCDC), citat de agenţia Yonhap. Experţii spun însă că nu există niciun virus activ prezent în aceste cazuri, fiind vorba de un „fals pozitiv”. Experţii KCDK spun că au apărut cazuri „aparente” de reinfectare, deoarece fragmente de virus au rămas în corpul celor vindecaţi şi au provocat rezultate de tip „fals pozitiv”.

În prezent, Coreea de Sud foloseşte un test de reacţie în lanţ a polimerazei în transcripţie inversă (PCR) pentru virusul COVID-19, care funcţionează prin găsirea informaţiilor genetice ale virusului, sau ARN, într-un eşantion prelevat de la un pacient. Experţii spun că acest test PCR este atât de sensibil, încât încă poate ridica părţi din cantitatea mică de ARN dintr-o celulă chiar şi după ce persoana s-a recuperat după infectarea cu COVID-19.

„Fragmente de ARN încă pot exista într-o celulă, chiar dacă virusul este inactivat", au spus într-un comunicat de presă experţii KCDC. „Este mai probabil ca cei care au testat pozitiv să ia din nou ARN virus care a fost deja inactivat”, concluzionează experţii coreeni.

Oh Myoung-don, şeful comisiei, a declarat că cazurile în care oamenii au fost retestaţi pozitiv s-au datorat limitelor tehnice ale testelor PCR. Comitetul a mai spus că este practic imposibil ca virusul să fie reactivat dacă virusul COVID-19 nu provoacă infecţii cronice.

„Virusul COVID-19 nu invadează în interiorul nucleului celular şi se combină cu ADN-ul unui pacient”, spune Oh Myoung-don. „Asta înseamnă că virusul nu creează infecţii cronice”. Oh Myoung-don precizează că virusul COVID-19 este diferit de bolile precum HIV şi hepatita B, în care virusul rămâne în stare latentă în interiorul unui nucleu celular şi mai târziu provoacă infecţii cronice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici