Studiu: Stat Islamic produce arme într-o maineră industrializată

Gruparea teroristă Stat Islamic produce arme la scară industrială, iar nivelul de sofisticare şi standardizare indică un sistem de producţie complex controlat central, se arată într-un studiu al organizaţiei Conflict Armament Research (CAR), citat de agenţia de ştiri Reuters.

1490 afișări
Imaginea articolului Studiu: Stat Islamic produce arme într-o maineră industrializată

Studiu: Stat Islamic produce arme într-o maineră industrializată (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Foto Mediafax)

"Deşi centrele de producţie utilizează o serie de materiale şi produse chimice explozive nestandardizate, gradul de organizare, control al calităţii şi gestionare indică un sistem industrial de producţie complex şi controlat central", se afirmă în studiul CAR, întocmit după ce experţii au vizitat şase foste centre de producţie ale Stat Islamic, aflate în zona de est a oraşului Mosul.

Potrivit organizaţiei, care monitorizează producţia şi transferul de arme convenţionale, reţeaua teroristă are acces la materii prime din Turcia, iar nivelul de finisare a produselor indică că nu se poate vorbi de o un sistem "improvizat" de producţie de arme.

În studiu se precizează că instalaţiile de producţie vizitate făceau parte dintr-un sistem care produce arme pe baza unor indicaţii precise emise de o autoritate centrală, lucru ce a permis standardizarea armelor fabricate pe întreg teritoriul SI.

Experţii CAR estimează că în centrele de producţie ale Stat Islamic au fost fabricate zeci de mii de rachete şi proiectile de mortiere.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici