SUA şi Rusia doresc reducerea armamentului strategic şi propun o abordare diplomatică faţă de Iran

Preşedinţii american şi rus, Barack Obama şi Dmitri Medvedev, propun reluarea negocierilor pentru un nou tratat START şi propun o abordare diplomatică faţă de Iran, conform declaraţiei comune adoptată la reuniunea G20, care menţionează şi poziţiile faţă de Caucaz, Afganistan şi Coreea de Nord.

8 afișări

ARMAMENT STRATEGIC

Preşedinţii american şi rus, Barack Obama şi Dmitri Medvedev, au cerut lansarea negocierilor pentru un nou tratat START, se arată în declaraţia comună adoptată cu ocazia summitului G20, citată de pagina online a RIA Novosti.

Noul tratat START ar urma să fixeze nivelul de reducere a armamentului strategic ofensiv. Actualul tratat START expiră la 5 decembrie 2009. Semnat la 31 iulie 1991, documentul obliga cele două părţi să limiteze la 6.000 de unităţi numărul ogivelor nucleare şi la 1.600 numărul rachetelor.

IRAN

În privinţa abordării faţă de Iran, atât Rusia cât şi Statele Unite preferă soluţionarea pe cale diplomatică a problemei programului nuclear, se arată în declaraţia celor doi preşedinţi.

CAUCAZ

Rusia şi Statele Unite continuă eforturile pentru stabilizarea regiunii Caucaz, în pofida divergenţelor apărute la evaluarea cauzelor conflictului din Osetia de Sud, subliniază declaraţia comună.

SCUTUL ANTIBALISTIC

Moscova şi Washingtonul încă nu au ajuns la un acord în privinţa instalării în Europa Centrală a unor elemente ale scutului antibalistic american. Statele Unite intenţionează să monteze în Cehia şi Polonia elemente ale scutului antirachetă menite să contracareze, conform Washingtonului, eventuale atacuri ale Iranului sau Coreei de Nord. Rusia se simte ameninţată şi se opune iniţiativei.

COREEA DE NORD

Statele Unite şi Rusia sunt preocupate de intenţia Coreei de Nord de lansare a unei rachete la începutul lunii aprilie, iar Dmitri Medvedev şi Barack Obama îndeamnă regimul de la Phenian să dea dovadă de reţinere.

Coreea de Nord a înştiinţat organizaţiile internaţionale că intenţionează să plaseze pe orbită, în perioada 4-8 aprilie, un satelit de telecomunicaţii transportat cu o rachetă de tip Taepodong-2 (Unha-2). Statele Unite suspectează însă că este vorba de testarea unei rachete intercontinentale cu raza de 8.500 - 10.000 de kilometri şi care poate transporta un dispozitiv nuclear.

AFGANISTAN

Rusia şi Statele Unite au convenit să diversifice cooperarea pentru dezvoltarea Afganistanului. "Părţile au convenit să conceapă noi axe de cooperare pentru favorizarea eforturilor internaţionale, inclusiv la nivel regional, în scopul contribuirii la stabilizarea, reconstrucţia şi dezvoltarea Afganistanului. Suntem de acord să afirmăm că reţeaua al-Qaida şi alte grupuri teroriste care operează în Afganistan şi Pakistan reprezintă ameninţări comune pentru numeroase ţări, inclusiv pentru SUA şi Rusia", precizează documentul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici