Summitul G20 | Discuţii ”dificile” la nivel mondial în cea de-a doua zi de negocieri, în timp ce protestele din Hamburg se intensifică / A fost stabilit în mare planul comunicatului final al summitului VIDEO LIVE

Liderii intră în ultima zi a discuţiilor din cadrul reuniunii G20 de la Hamburg, în timp ce oficialii încearcă să pună capăt decalajului cu SUA în privinţa unor aspecte ce ţin de comerţ şi de schimbările climatice, scrie BBC.

2345 afișări

UPDATE 18:38 May şi-a exprimat dezamăgirea faţă de retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris

Premierul britanic, Theresa May, a transmis în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc în urma summitului G20 că este dezamăgită faţă de menţinerea deciziei SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris, informează The Guardian.

”Ca şi ceilalţi lideri sunt dezamăgită de retragerea SUA”, a afirmat aceasta.

Ea a declarat că i-a solicitat preşedintelui american să se răzgândească în privinţa deciziei sale, reamintindu-i că angajamentul Marii Britanii este ”la fel de puternic ca întotdeauna”.

Conform acesteia, discuţiile despre Siria, extremism, sclavia modernă, emanciparea femeilor dar şi comerţul au fost unele pozitive.

Premierul britanic a catalogat sclavia modernă şi traficul uman drept ”cele mai mari probleme ale erei” contemporane. Ea a făcut apel la o ”nouă abordare globală radicală” pentru a pune capăt traficului de oameni.

UPDATE 18:33 Macron va găzdui în luna decembrie un summit pentru a progresa în cadrul Acordului de la Paris

Emmanuel Macron, preşedintele francez, a transmis că va găzdui pe 12 decembrie un summit la care va încerca să facă progrese în privinţa Acordului climatic de la Paris, informează The Guardian.

În cadrul summitului din decembrie vor fi abordate probleme de finanţare ale acestuia.

La data de 12 decembrie, la doi ani după Acordul de la Paris, voi convoca un summit pentru a acţiona în privinţa climatului, în special a părţii financiare”, a declarat Macron jurnaliştilor.

 

El a adăugat că summitul are scopul de a mobiliza finanţarea privată şi publică a proiectelor angajate în cadrul Acordului de la Paris.

UPDATE 17:10 Angela Merkel: Toţi membrii G20, cu excepţia SUA, au stabilit că Acordul climatic de la Paris este ireversibil

Cancelarul german a reiterat că a ”deplâns” decizia SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris. Ea a mai spus că este mulţumită de faptul că toţi membrii G20, cu excepţia SUA, au căzut de acord în cadrul comunicatului final că Acordul climatic de la Paris este ireversibil.

În urma discuţiilor din cadrul summitului G20, nu s-a putut ajunge la un acord în privinţa schimbării climatice, oficialii, inclusiv Donald Trump, stabilind însă un comunicat comun despre alte chestiuni abordate vineri şi sâmbătă la Hamburg.

UPDATE 14:45 Poliţia din Hamburg se aşteaptă la continuarea ciocnirilor violente cu protestatarii

Ralf Martin Meyer, şeful poliţiei din Hamburg, a declarat că există ”indicii clare” în privinţa izbucnirii unor noi violenţe în timpul protestelor de sâmbătă faţă de summitul G20, informează The Guardian.

Mii de protestatari s-au adunat în piaţa centrală a oraşului în jurul orei prânzului.

Deşi până în prezent, protestele de sâmbătă au derulat în mod paşnic, poliţia se aşteaptă din nou la escaladarea tensiunilor.

Până acum, aproximativ 213 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în urma demonstraţiilor împotriva summitului din Hamburg.

Primarul Hamburgului, Olaf Scholz, a solicitat protestatarilor să pună capăt violenţelor pentru a face din nou posibilă ”coexistenţa paşnică”

UPDATE 14:18 Papa avertizează liderii G20 asupra ”alianţei periculoase” ce dăunează săracilor şi imigranţilor

Papa Francisc a avertizat liderii Grupului ţărilor dezvoltate (G20), ce participă la un summit în oraşul german Hamburg, în privinţa formării unei alianţe periculoase şi distorsionante ce ar putea afecta persoanele sărace şi imigranţilor, conform presei internaţionale.

UPDATE 13:35 Emmanuel Macron şi Xi Jinping au discutat despre susţinerea Acordului climatic de la Paris

Emmanuel Macron a avut o întrevedere bilaterală în cadrul summitului G20 cu liderul chinez, Xi Jinping, la care au discutat despre susţinerea Acordului climatic de la Paris şi dorinţa de a colabora la proiecte de energie regenerabilă, conform cabinetului preşedintelui francez.

UPDATE 13:04 Trump descrie întrevederea sa cu Putin ca fiind ”extraordinară”

Preşedintele american, Donald Trump, a descris întrevederea sa avută vineri cu omologul său rus, Vladimir Putin, ca fiind o ”întâlnire extraordinară”, informează The Guardian.

Comentariile sale despre întrevederea cu preşedintele rus au avut loc sâmbătă, după o serie de discuţii cu premierul britanic, Theresa May, la care deşi era aşteptat, aceştia nu au discutat despre schimbarea climatică, conform ziarului britanic.

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord privind suspendarea ostilităţilor între facţiuni rivale în sud-vestul Siriei. Armistiţiul ar urma să intre în vigoare duminică la prânz.

Recent, în sud-vestul Siriei au avut loc confruntări între grupuri insurgente susţinute de Statele Unite şi membri ai serviciilor de securitate siriene.

Trump este aşteptat în continuare să participe la discuţii despre contracararea programului nuclear şi al rachetelor balistice nord-coreene, comerţul internaţional şi modalităţi de a combate terorismul.

UPDATE 12:05 Donald Trump se aşteaptă ca un acord comercial cu Marea Britanie să aibă loc ”cât mai curând”

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat că se aşteaptă să ajungă la un acord comercial cu Marea Britanie ”cât mai curând” şi a confirmat de asemenea vizita sa la Londra, în urma unor discuţii cu premierul britanic, Theresa May, la summitul G20,  informează CNN News.

UPDATE 11:51 Merkel, Macron şi Putin au căzut de acord în privinţa importanţei unui armistiţiu în estul Ucrainei

Liderii Germaniei, Franţei şi Rusiei au avut o întrevedere sâmbătă la care au căzut de acord în privinţa importanţei de a implementa un armistiţiu în estul Ucrainei, convenit în cadrul acordurilor de la Minsk, conform unui purtător de cuvânt al Guvernului german, citat de Reuters.

UPDATE 11:13 Liderii G20 au stabilit în mare planul comunicatului final al summitul de la Hamburg - oficiali

Negociatorii Grupului ţărilor dezvoltate (G20) au căzut de acord asupra planului unui comunicat al summitul din Hamburg, având o singură chestiune de rezolvat în privinţa climatului, conform oficialilor UE, citaţi de Reuters.

Oficialii Blocului comunitar au adăugat că sunt încrezători că problema în cauză va fi rezolvată în cursul zilei de sâmbătă.

”Rezultatul este bun. Avem un comunicat. Există o singură problemă nesoluţionată legată de climat”, a afirmat unul dintre oficialii europeni.

Acesta a mai afirmat că declaraţia G20 include un angajament de a lupta ”împotriva protecţionismului”.

Această secţiune care încă trebuie să fie rezolvată de către lideri are legătură cu insistenţa SUA de a avea o referinţă în privinţa combustibililor fosili, a mai spus oficialul citat de agenţia de presă britanică.


Cancelarul german Angela Merkel, care găzduieşte summitul de la Hamburg, a declarat că discuţiile au fost "foarte dificile" până acum.

Negociatorii au lucrat toată noaptea în încercarea de a ajunge la un compromis cu privire la formularea declaraţiei finale a summitului, toate acestea după cea de-a doua noapte de proteste violente pe străzile oraşului Hamburg.

Grupul G20 (Grupul celor douăzeci) este un summit pentru 19 ţări, atât dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare, plus Uniunea Europeană.

Liderii de la summit se luptă să găsească un compromis cu SUA ca urmare a deciziei preşedintelui Donald Trump de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

O problemă separată este respingerea comerţului liber de către Donald Trump. Cu toate că preşedintele a declarat că nu se opune comerţului, poziţia sa este că orice înţelegeri comerciale convenite trebuie să protejeze industria americană.

Merkel a spus: "Discuţiile sunt foarte dificile, nu vreau să vorbesc despre asta".

Ea a adăugat că speră ca diferenţele cu Statele Unite să nu afecteze angajamentele asumate de alte naţiuni.

Declaraţiile ei au avut loc în mijlocul unor proteste de amploare pe străzile din Hamburg, cu demonstranţi şi poliţişti înarmaţi puternic încă din primele ore ale zilei de sâmbătă.

Demonstranţii - care protestează împotriva prezenţei lui Trump şi a lui Putin, dar şi a schimbărilor climatice şi a inegalităţilor mondiale - au dat foc vehiculelor, au rupt baricadele, au aruncat pietre în autorităţi şi au vandalizat mai multe magazine.

Merkel a declarat că înţelege protestele paşnice, dar a spus că demonstraţiile care "pun viaţa în pericol" sunt "inacceptabile".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici