Tema principală pe care Macron a dorit să o transmită: Nu am abordat subiectele europene cu şantaj, dar nu accept dumpingul social/ Iohannis: Directiva UE privind lucrătorii detaşaţi trebuie îmbunătăţită

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, joi, în conferinţa de presă comună de la Palatul Cotroceni, că nu va accepta ca angajatori francezi să facă dumping social folosind salariaţi din ţări cu costuri reduse ale forţei de muncă.

1268 afișări
Imaginea articolului Tema principală pe care Macron a dorit să o transmită: Nu am abordat subiectele europene cu şantaj, dar nu accept dumpingul social/ Iohannis: Directiva UE privind lucrătorii detaşaţi trebuie îmbunătăţită

Macron, despre tema principală pe care a dorit să o transmită: Nu am abordat subiectele europene cu şantaj, dar nu accept dumpingul social

”Când vorbesc despre transportatorii rutieri francezi, care recrutează români, aceştia intră în acordul pe care sper să îl obţinem, pentru că este vorba de o formă de muncă detaşată, lucrători detaşaţi. Dacă un transportator rutier francez angajează la costuri salariale româneşti şoferi români în Franţa, acest lucru intră în cadrul directivei privind transporturile şi va fi acoperit de acordul la care sper să ajungem în luna octombrie, deci acest lucru nu a fost scos din acord. Este vorba despre problematica detaşării lucrătorilor, deci toate sectoarele vor fi incluse în măsura în care există lucrători detaşaţi, în acest acord pe care sper să îl obţinem şi pentru care m-am angajat personal”, a declarat preşedintele Franţei Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a afirmat că o directivă privind transportul rutier va fi discutată separat şi va stabili un cadru juridic transportatorilor rutieri din toate ţările.

”Există clar o problemă delicată în România. Transportatorii români care angajează salariaţi români sau din alte ţări din Uniunea Europeană şi care au activităţi în Uniunea Europeană. Asta nu are nicio legătură cu directiva privind detaşarea lucrătorilor. Nu este acelaşi subiect. Aici este vorba despre directiva privind transportul rutier, care va fi discutată într-un alt cadru şi care va oferi un cadru juridic tuturor transportatorilor rutieri din toate ţările, dar care nu se referă la detaşarea lucrătorilor. Deci, concret, nu accept ca angajatori francezi să facă dumping social angajând salariaţi care vin din ţări cu costuri reduse ale forţei de muncă, pentru că asta înseamnă o încălcare a regulilor europene şi aici va intra şi sectorul transportului rutier, prin reforma acestei directive şi vom merge până la capăt”, a mai spus Macron.

Macron a fost întrebat dacă ia în calcul un ”Frexit”, în cazul în care deciziile privind directiva nu vor fi luate aşa cum îşi doreşte. Acesta a spus că nu abordează subiectele europene cu ”şantaj”, ci ”cu simţ pentru detaliu şi concret”.

”Unii au încercat această metodă şi se pare că au avut probleme. Adică să facă şantaj spunând «dacă nu primesc ce vreau, ies din Uniunea Europeană». Şi până la urmă ieşi, şi eşti şi mai puţin fericit. Niciodată nu am abordat subiectele europene în acest mod, însă le abordez cu simţul pentru detaliu şi pentru concret (...) Ceea ce facem este să oprim un abuz care nu este bun pentru nimeni”, a replicat preşedintele francez.

Macron s-a angajat să ia măsuri pentru a contracara "dumpingul social" în Franţa, metodă prin care companiile folosesc forţă de muncă mai ieftină din statele mai sărace din Europa de Est şi ameninţă locurile de muncă ale lucrătorilor francezi.

Iohannis: Directiva UE privind lucrătorii detaşaţi trebuie îmbunătăţită

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în conferinţa de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, că directiva europeană privind lucrătorii detaşaţi ar trebui îmbunătăţită, nemulţumirile venite atât din Est, cât şi din Vest în legătură cu acest subiect fiind legitime.

Ioahnnis a afirmat că discuţia legată de ”social dumping” apare tot mai des, însă chestiunea este una tehnică şi trebuie să fie tranşată de specialiştii în domeniu.

”Este foarte important să evităm simplificările inutile în această speţă. Putem să observăm foarte uşor că, în special în Europa de de Vest, nu numai în Franţa şi în altă parte, apare tot mai des această discuţie legată de ceea ce se numeşte «social dumping», adică evitarea unor cheltuieli sociale care nu se motivează. În acest sens, nu pot să vă spun că sunt pentru sau sunt contra. Sunt foarte multe aspecte, unele dintre ele foarte tehnice, care trebuie discutate de către specialişti. Evident, nu cred că v-aţi imaginat că domnul preşedinte Macron şi cu mine stăm să redactăm un draft al acestei directive”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

”Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt: există, pe de o parte, o mare nemulţumire în Franţa, că sunt lucrători care, aparent, încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem. Pe de altă parte, putem să observăm că există foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franţa, în Germania, în Spania. Dacă situaţia este aşa, e foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această directivă. Este important să vedem aceste nemulţumiri. Pe de o parte, în Europa de Vest, că vin muncitori şi nu sunt toţi declaraţi, pe de altă parte, dorinţa oamenilor din Est de a trăi mai bine. Şi una şi alta este legitimă”, a continuat Iohannis.

Şeful statului a explicat că este nevoie de doua directive, una pentru lucrători detaşaţi şi alta pentru transportatori.

”Nimeni nu doreşte să înlăture competiţia sau piaţa liberă. Însă, ceea ce în mod evident se doreşte de exemplu în Franţa, să se evite folosirea unui sistem care are foarte mare deschidere, pentru a eluda plata unor taxe, impozite (...) Ceea ce ne dorim cu toţii sunt o directivă pe detaşare şi o directivă pe transport”, a conchis Iohannis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici