Tensiuni după ce guvernul slovac a anunţat că vrea să desfiinţeze o structură contra corupţiei

Noul guvern al Slovaciei a aprobat miercuri un plan de desfiinţare a unui birou special care se ocupă de infracţiuni, inclusiv de corupţie, ceea ce a stârnit proteste din partea opoziţiei. Acesta a urmărit zeci de cazuri de corupţie în poliţie, justiţie şi politică din 2021.

283 afișări
Imaginea articolului Tensiuni după ce guvernul slovac a anunţat că vrea să desfiinţeze o structură contra corupţiei

Tensiuni după ce guvernul slovac a anunţat că vrea să desfiinţeze o structură contra corupţiei

Noul guvern al Slovaciei, condus de Robert Fico, a aprobat miercuri un plan de desfiinţare a unui birou special care se ocupă de infracţiuni, inclusiv de corupţie, ceea ce a stârnit proteste din partea opoziţiei, notează Reuters.

Acesta a urmărit zeci de cazuri de corupţie în poliţie, justiţie şi politică din 2021, în timp ce se afla sub conducerea lui Daniel Lipsic, care a ocupat funcţia de ministru de interne într-un guvern - care a preluat puterea de la Fico - între 2010 şi 2012.

În propunerea de pe site-ul guvernului, cabinetul lui Fico a declarat că propune închiderea unităţii, USP, într-un proces legislativ rapid care ar putea fi finalizat în câteva săptămâni. Cazurile ar urma să fie transferate către alte parchete.

"Activităţile Biroului Procurorului Special din ultimii ani au stârnit o reacţie publică fără precedent şi sunt adesea percepute de o parte a publicului ca fiind politice şi purtând elemente de arbitrar", se arată în susţinerea proiectului.

Fico, care a fost forţat să demisioneze în urma unor proteste în masă în 2018, după uciderea unui jurnalist care investiga fapte de corupţie, a calificat de mult timp USP ca fiind împotriva partidului său, SMER, şi s-a pronunţat în favoarea demiterii lui Lipsic. USP a supravegheat, de asemenea, ancheta privind crima.

Printre cazurile cercetate de USP se numără şi cel al guvernatorului băncii centrale şi fost ministru de finanţe, repprezentant al SMER, Peter Kazimir, care a fost judecat pentru luare de mită.

În timp ce se afla în opoziţie, Fico însuşi s-a confruntat cu acuzaţii ale poliţiei, ulterior retrase, potrivit cărora ar fi folosit informaţii de la poliţie şi de la autorităţile fiscale pentru a-şi discredita rivalii politici. El a declarat la momentul respectiv că a fost vorba de o răzbunare politică.

Principalul partid de opoziţie, Slovacia Progresistă - care nu a făcut parte din guvernul anterior - a declarat că "respinge cu fermitate" propunerea. "Ne vom împotrivi cu severitate - în parlament, în spaţiul public, în Uniunea Europeană", a declarat şeful partidului, Michal Simecka.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici