Tensiuni în zona baltică. Suedia dă alerta

  • După ce ruşii au desfăşurat marţi vehicule blindate pe insula Gotland, Suedia a trimis şi ea pe insulă avioane de luptă şi tancuri. Tensiunile din regiune au atins cel mai înalt nivel de la războiul rece încoace, potrivit Financial Times.
  • Stockholm caută să trimită un semnal puternic Rusiei cu privire la tensiunile „accentuate” din Marea Baltică, arătând că ţara este pregătită să îşi apere integritatea şi suveranitatea.
  • Pe fondul temerilor cu privire la intenţiile Moscovei în regiunea baltică, Suedia şi-a majorat în ultimii ani cheltuielile pentru apărare.
4072 afișări
Imaginea articolului Tensiuni în zona baltică. Suedia dă alerta

Televiziunea suedeză a difuzat marţi imagini cu vehicule blindate care debarcau de pe un feribot pe insula Gotland, alături de turişti care conduceau rulote.

Johan Wiktorin, membru al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe ale Războiului şi director al firmei de informaţii strategice Intil, a declarat că avioane de luptă şi tancurile suedeze au fost desfăşurate pe insula Gotland - numită „portavion” în Marea Baltică - în timp ce patru corvete erau în exerciţiu în apropiere. El a mai spus că un avion al forţelor speciale americane a aterizat pe Gotland la sfârşitul săptămânii trecute, timp în care avioane de vânătoare norvegiene zburau alături de bombardiere americane cu rază lungă de acţiune B-52 în Arctica.

„Suedia arată că este pregătită. Este întotdeauna mai bine să fim pregătiţi decât să fim luaţi prin surprindere”, a declarat dl Wiktorin. Forţele armate din Suedia au declarat că ameninţarea unui atac militar asupra ţării este încă scăzută, dar dl Wiktorin a spus că doresc să fie gata să intervină în cazul în care ar avea loc o incursiune a unei nave sau a unei aeronave a altei ţări.

Ann Linde, ministrul de externe al Suediei, a declarat pentru Financial Times că desfăşurarea de forţe nu avea legătură cu tulburările din Belarus, ci cu manevre militare ruse. „Când Rusia face un exerciţiu de amploare, avem interesul să arătăm că în Suedia avem o armată foarte puternică şi că suntem pregătiţi, desigur, pentru o situaţie de securitate sporită în zona noastră”, a afirmat Linde.
Suedia şi-a majorat în ultimii ani cheltuielile pentru apărare, după decenii de declin, ca răspuns la o Rusie mai autoritară şi pe fondul temerilor cu privire la intenţiile Moscovei în regiunea baltică.

Peter Hultqvist, ministrul apărării din Suedia, a declarat presei locale că ţara „nu este nicidecum naivă” în ceea ce priveşte atitudinea autoritară a Moscovei. „Ceea ce facem … transmite un semnal atât partenerilor noştri, cât şi părţii ruse, că apărăm integritatea şi suveranitatea Suediei”, a afirmat el.

Jan Thornqvist, comandantul operaţiunilor comune ale forţelor armate ale Suediei, a declarat: „În prezent, există o activitate militară extinsă în Marea Baltică, desfăşurată atât de forţe ruse, cât şi occidentale, la o scară cum nu s-a mai văzut de la războiul rece încoace”.

În ceea ce priveşte Belarus, doamna Linde a spus că Suedia a înţeles că nici opoziţia şi nici domnul Lukashenko nu doresc ingerinţe externe. A mai adăugat că Suedia, în calitate de preşedinte al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, din care fac parte şi Belarus, şi Rusia, încearcă deja să medieze între cele două părţi. Suedia nu vede în acest sens „un conflict geopolitic în care oamenii sunt împotriva Rusiei şi în favoarea UE”, considerând că ceea ce se întâmplă în Belarus reprezintă „o cerere justă pentru democraţie şi libertate”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici