Video Toader: Inevitabil luni voi discuta cu ministrul Justiţiei din Serbia şi despre Sebastian Ghiţă

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, că săptămâna viitoare va avea o întrevedere cu omologul său din Serbia, unul dintre subiectele care vor fi abordate fiind ”inevitabil” legat de Sebastian Ghiţă.

496 afișări

”Săptămâna viitoare, lunea viitoare, la ora 10, voi avea o întrevedere cu ministrul Justiţiei din Serbia. Evident vom discuta instrumentele juridice de cooperare dintre cele două state, dar inevitabil va fi şi subiectul acesta. În aceeaşi zi, la orele 11.30, voi avea o întrevedere oficială şi cu preşedintele Curţii Constituţionale din Serbia. Noi nu putem lua nicio măsură, nu putem face niciun demers de natură să se suprapună, să afecteze activitatea judecătorului independent, ca şi cel din România, judecătorului din Serbia. Ce putem să facem noi şi ce spun eu că am făcut - cu promptitudine am răspuns la toate solicitările pe care le-au formulat”, a declarat Tudorel Toader.

El a ţinut să precizeze că nici ministrul Justiţiei din România, nici instanţele de judecată din România nu pot genera măsuri de accelerare a soluţionării cauzei de către instanţa competentă din Serbia.

”Ministrul rămâne şi trebuie să rămână pe latura administrativă a activităţii de înfăptuire a Justiţiei, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un condamnat aflat într-o ţară cu care noi avem instrumentele juridice penale de cooperare. Dosarul se află pe rolul instanţei competente din Serbia. Săptămâna trecută instanţa (din Serbia - n.r.) a solicitat relaţii suplimentare cu privire la natura conţinutului infracţiunilor pentru care este acuzat şi condamnat, cu privire la modalitatea de desfăşurare şi încadrarea juridică. Judecătorii au solicitat lămuriri suplimentare faptice cu privire la activitatea infracţională pe care să le deţină şi să decidă în momentul în care vor intra în faza de deliberări şi de decizie a respectivei cauze”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Sebastian Ghiţă a fost eliberat, la finele lunii mai, în Serbia, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie. Reţinerea lui Sebastian Ghiţă s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici