"Tortură psihologică". Aleksei Navalnîi spune că este obligat să urmărescă televiziunea de stat 8 ore pe zi

  • Aleksei Navalnîi, care a devenit acum cel mai faimos deţinut din Rusia, îşi petrece cea mai mare parte a timpului măturând curtea închisorii.
  • Cel mai exasperant lucru, spune el, este că este forţat să se uite la postul de televiziune de stat rusesc.
  • Prin avocaţii săi, el a transmis ocazional mesaje pe reţelele sociale.
1597 afișări

În prezent, prizonierii politici ruşi se confruntă cu o presiune „psihologică”, conform spuselor liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi, care mărturiseşte că este forţat să se uite la televiziunea de stat mai bine de opt ore pe zi. Acum, cel mai mare critic al regimului lui Vladimir Putin, Navalnîi, a devenit acum cel mai faimos deţinut din Rusia. El îşi petrece cea mai mare parte a timpului măturând curtea închisorii, citind scrisori în blocul său de celule şi mergând la popotă pentru a lua masa.

„Să citeşti, să scrii sau să faci orice altceva” este interzis, a povestit Navalnîi. „Trebuie să stai pe un scaun şi să te uiţi la televizor”, iar dacă un deţinut aţipeşte, gardienii strigă: „Nu dormi, priveşte!”.

Cel mai exasperant lucru, spune el, este că este forţat să se uite la postul de televiziune de stat rusesc şi la o selecţie de filme de propagandă mai mult de opt ore pe zi, în cadrul a ceea ce autorităţile numesc un program de „conştientizare” care a înlocuit munca grea pentru deţinuţii politici.

Navalnîi a vorbit despre viaţa sa în închisoare, despre motivul pentru care Rusia a luat măsuri atât de dure împotriva opoziţiei şi a disidenţilor şi despre motivul pentru care crede că „dictatura lui Putin”, după cum spune el, este menită să se prăbuşească, într-un interviu pentru New York Times, primul său interviu cu o organizaţie de presă străină.

Navalnîi a lansat o campanie masivă a opoziţiei pentru a descoperi corupţia la nivel înalt şi pentru a-l pune pe preşedintele Vladimir Putin în faţa urnelor de vot. El a fost arestat în martie, după ce s-a întors în Rusia din Germania şi a aflat că se confruntă cu o încălcare a eliberării condiţionate pentru o condamnare într-un caz motivat politic. El se afla atunci în afara ţării, potrivit ţărilor occidentale, pentru a obţine îngrijiri medicale după ce a fost otrăvit de agenţi ruşi cu Novichok.

Navalnîi nu a fost însă complet redus la tăcere de când este închis în Colonia Penală nr. 2, la est de Moscova. Prin avocaţii săi, care îl vizitează în mod periodic, el a transmis ocazional mesaje pe reţelele sociale. Navalnîi a continuat să fie pozitiv în ceea ce priveşte perspectivele de viitor ale Rusiei, în pofida circumstanţelor în care se află, şi a descris planul său de a produce o schimbare politică prin intermediul sistemului democratic, chiar şi într-un regim autoritar, precum cel din Rusia.

„Opoziţia există în Rusia nu pentru că Aleksei Navalnîi sau altcineva o comandă de la un sediu”, a spus chiar Navalnîi, „ci pentru că aproximativ 30% din ţară – în principal populaţia educată şi urbană – nu are reprezentare politică”.

Când ceea ce el a numit anomalia reacţionară a domnului Putin se va stinge, Rusia va reveni la un regim democratic, a măturisit Navalnîi. „Suntem specifici, ca orice naţiune, dar suntem Europa. Noi suntem Occidentul”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici