Trei militari americani, luaţi de valuri în Japonia, afectată de un taifun puternic

Puternicul taifun Phanfone a atins luni dimineaţa centrul Japoniei şi se îndrepta direct către Tokyo, după ce a traversat sudul arhipelagului, unde patru persoane sunt moarte sau date dispărute, inclusiv trei militari americani.

802 afișări
Imaginea articolului Trei militari americani, luaţi de valuri în Japonia, afectată de un taifun puternic

Trei militari americani, luaţi de valuri în Japonia, afectată de un taifun puternic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest al 18-lea taifun din sezon a ajuns către ora locală 8.00 (2.00, ora României) "în apropiere de oraşul Hamamatsu", la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de capitală, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale japoneze pentru Meteorologie.

Trei ore mai târziu, taifunul de apropia, cu o viteză de 65 de kilometri pe oră, de Yokohama, la periferia capitalei Tokyo, unde plouă neîntrerupt de duminică.

Însoţit de rafale de vânt de până la 180 de kilometri pe oră, taifunul a blocat la sol peste 600 de avioane, la o zi după anularea a 216 zboruri, şi a provocat suspendarea căutărilor pe vârful Muntelui Ontake, în centrul Japoniei, la o săptămână după erupţia vulcanului, care s-a soldat cu cel puţin 51 de morţi.

Înainte ca centrul acestui ciclon să atingă centrul Japoniei, trombe de apă s-au abătut asupra unei mari părţi a arhipelagului, în weekend, provocând temeri că ar putea produce o nouă catastrofă, după o vară extrem de ploioasă.

Agenţia pentru Meteorologie a emis alerte speciale din cauza riscurilor de producere a unor alunecări de teren, inundaţii, valuri enorme şi ploi torenţiale.

Traficul feroviar era perturbat, iar multe şcoli au fost închise.

Ca măsură de precauţie, autorităţile au recomandat evacuarea a sute de mii de locuitori, în pofida faptului că puţine persoane dau curs acestor sfaturi.

Numai în prefectura Shizuoka erau vizate aproximativ 1,7 milioane de persoane. Alte peste 50.000 de persoane au primit ordinul să-şi părăsească gospodăriile.

Primele decese au fost anunţate luni dimineaţa, între care, probabil, şi trei militari americani, luaţi duminică după-amiaza de o mare dezlănţuită de pe Insula Okinawa, în sud.

- Peste 150 de morţi în trei luni

"Făceau fotografii cu valurile uriaşe biciuite de rafale de vânt în fundal", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. Cadavrul unuia dintre ei a fost găsit, ceilalţi doi fiind daţi dispăruţi în continuare, a adăugat el, fără să poată să precizeze dacă se aflau în misiune pe insulă, care găzduieşte cea mai mare parte a celor aproximativ 47.000 de militari americani staţionaţi în Japonia.

Nu existau informaţii nici despre un tânăr în vârstă de 21 de ani care făcea surf în largul Fujisawa, la sud-vest de Tokyo.

Cel puţin zece persoane au fost rănite în întreaga ţară, potrivit postului public NHK.

Taifunul urmează să se îndrepte către Fukushima, în nord-est, unde operatorul centralei nucleare avariate se află în alertă. Precipitaţii importante (50 de milimetri pe oră) sunt aşteptate, a avertizat Agenţia pentru Meteorologie.

Compania Tokyo Electric Power (TEPKO) a suspendat toate operaţiunile şi proceda la verificări în incintă, plină, deja, de apă contaminată.

În ultimele trei luni, peste 150 de japonezi au fost găsiţi morţi în urma unor dezastre naturale, într-o ţară deosebit de vulnerabilă: cicloni tropicali au afectat Halong şi Neoguri, în sud-vest, alunecări de teren au provocat moartea a 72 de persoane, în august, la Hiroshima, iar alte 51 de persoane au murit în erupţia vulcanului Ontake.

Acest vulcan din centrul Japoniei, cu o altitudine de 3.067 metri, situat între prefecturile Nagano şi Gifu, a erupt în mod brusc pe 27 septembrie, când era escaladat de aproximativ 300 de excursionişti.

Bilanţul acestei catastrofe, cea mai importantă de acest tip înregistrată în arhipelag de la sfârşitul războiului, ar putea să crească, deoarece aproximativ 12 drumeţi sunt de negăsit.

Înainte de venirea taifunului, operaţiunile de salvare au fost întrerupte în mai multe rânduri, din cauza condiţiilor extrem de dificile. Vârful este acoperit de un strat grs de cenuşă şi pietre, iar vapori, fum şi gaze toxice sunt emise din mai multe cratere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici