Trei persoane au fost acuzate de trădare în Rusia, posibil în legătură cu atacurile cibernetice din SUA

Doi ofiţeri ruşi de informaţii şi un expert în securitate cibernetică au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare în Rusia, existând suspiciuni că ar fi oferit date serviciilor secrete americane, inclusiv despre atacurile electronice din timpul campaniei prezidenţiale din SUA, scrie The New York Times, citând presa rusă.

5623 afișări
Imaginea articolului Trei persoane au fost acuzate de trădare în Rusia, posibil în legătură cu atacurile cibernetice din SUA

Trei persoane au fost acuzate de trădare în Rusia, posibil în legătură cu atacurile cibernetice din SUA (Imagine AFP)

Detaliile privind acest incident sunt incomplete şi există zvonuri care sugerează că cei trei arestaţi ar fi de fapt ţapi işpăşitori în urma luptelor interne din cadrul serviciilor de securitate.

Mai multe surse media din Rusia fac legătura între acuzaţiile de trădare şi dezvăluirea rolului jucat de serviciile ruse în atacurile electronice ce au avut loc în timpul alegerilor din Statele Unite, inclusiv accesarea bazelor de date electorale din Arizona şi Illinois.

Un fost oficial american, care a preferat să rămână anonim, a relatat că surse din Rusia au jucat un rol crucial în stabilirea cu exactitate a responsabililor pentru atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional Democratic şi a campaniei lui Hillary Clinton.

Steven L. Hall, un fost oficial de rang înalt al CIA, a declarat că "este foarte tentant şi cu siguranţă rezonabil" să se considere că există o legătură între arestări şi concluziile serviciilor secrete americane privind imixtiunile ruse în alegerile din SUA.

Însă fostul oficial CIA a avertizat asupra faptului că autorităţile din Rusia "manipulează legile pentru a obţine ceea ce doresc. Aşă că ceea ce ei numesc trădare s-ar putea să nu fie ce considerăm noi ca fiind trădare".

Potrivit publicaţiilor ruse Kommersant şi Novaya Gazeta, arestările au fost efectuate la începutul lunii decembrie şi ar fi reprezentat o veritabilă epurare a secţiuni de operaţiuni cibernetice din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia.

Printre cei arestaţi se numără Serghei Mikhailov, adjunct al directorului Centrului pentru Securitate Informatică, departamentul de securitate cibernetică a FSB, dar şi Ruslan Stoianov, un expert care lucra pentru compania de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Un al treilea suspect a fost identificat vineri de către publicaţia naţionalistă Tsargrad şi cotidianul RBC, în persoana lui Dmitri Dojuchayev, un fost hacker care a acceptat să lucreze pentru FSB.

Faptul că arestarea celor trei a fost dezvăluită presei de numeroase surse anonime sugerează că autorităţile ruse au dorit ca această informaţie să fie cunoscute, însă nu este foarte clar din ce motive.

Există suspiciuni că prin această acţiune Moscova semnalează ar putea dezvălui în mod indirect detalii despre atacurile cibernetice din timpul campaniei prezidenţiale din SUA, lucru care ar putea avea efecte serioase pentru Administraţia Trump.

Conform Novaya Gazeta, FSB a iniţiat o anchetă internă după ce în presă au apărut informaţii despre o companie americană de securitate cibernetică, ThreatConnect, care a găsit legături între atacurile cibernetice din timpul alegerilor şi o companie de administrare de servere cu baza în Siberia, implicată în activităţi informatice ilegale.

Ancheta ar fi condus la depistarea lui Mikhailov, un oficial de rang înalt care se ocupa cu monitorizarea infracţiunilor cibernetice în Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici